Kortizol (8:00)

Adatlap - Kortizol (8:00)

vér, vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A kortizol egy, a mellékvesék (külső rétege) által termelt hormon. A kortizol egy szteroid hormon, amely segíti a szervezetünk válaszkészségét a fizikális és érzelmi stressz helyzetekben, a vérnyomás szabályozásában és az étel emésztésében. A kortizol termelését és elválasztását az ACTH (adrenocorticotrop hormon) stimulálja, amelynek termeléséért az agyalapi mirigy (hypohysis) felelős. A hormon elválasztásának jellegzetes napi ingadozása van: kora reggel emelkedik, délelőtt 8 óra körül tetőzik és délutánra kezd csökkeni a szintje, éjfél körül a legalacsonyabb. Ez a napi (diurnalis ritmusnak nevezett) ingadozás változik, ha valakinek felborul a bioritmusa. Segít a Cushing-szindróma és az Addison-kór diagnózisában. Ha kóros értéket találnak további vizsgálatok szükségesek.

Előkészületek

Kortizol (8:00) normálérték:
138 - 690 nmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Kortizol (8:00) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Emelkedett vagy normálértékhez közeli reggeli szintek, amelyek nem mutatnak csökkenést délután vagy este sem, kortizol túltermelést sugallnak. A kórosan magas kortizol szint okozta tünetek együttesét nevezik Cushing-szindrómának. Szteroidokat tartalmazó szerek szedése (kezelt asthmás betegek), adrenocorticotrop hormont (ACTH) termelő hypophysis daganat (ezt a betegséget nevezik Cushing-kórnak), valamint a hypothalamus-hypophysis rendszert nem érintő daganat által termelt ACTH (ectopiás ACTH termelés) esetén emelkedett a szintje. A terhesség, fizikális vagy érzelmi stressz, a pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreosis), elhízas, számos gyógyszer (pl. fogamzásgátlók, hydrocortison) szedése is okozhatja a kortizolszint emelkedését. A felnőttek cortisolszintje magasabb a gyermekekénél.

Ha alacsonyabb...

Ha alacsony a kortizolszint és a beteg szervezete válaszol az ACTH stimulációra, akkor a problémát valószínűleg a hypophysis ACTH alultermelése okozta. Ha a szint nem változik az ACTH stimulációra, akkor valószínűleg a probléma a mellékvesén van. Ha a mellékvese károsodás vagy a csökkent ACTH termelés miatt csökkent a mellékvese működése, akkor a beteg adrenalis elégtelenségben szenved. Ha a csökkent kortizol termelés a mellékvesét ért károsodás eredménye, akkor a beteg Addison-kórban szenved. A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) és néhány szteroid hormon csökkent kortizolszintet eredményezhet.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel