Noradrenalin (vizelet)

Adatlap - Noradrenalin (vizelet)

vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
Katekolaminoknak nevezzük a mellékvesék velőállománya által termelt, kémiailag hasonló szerkezetű hormonokat. Az elsődleges katekolaminok között van a noradrenalin, mely fokozza a vérerek összehúzódását (növelve ezzel a vérnyomást). Általában a katekolaminok és a metabolitjaik a szervezetben kis, változó mennyiségben vannak jelen, és csak stressz- helyzetekben és közvetlenül utána mutatnak jelentős emelkedést.

Előkészületek
A 24 órás vizelethez a 24 óra alatt produkált teljes vizeletet kell gyűjteni. A noradrenalin metabolitja a normetanephrin. A hormon és metabolitja a vizelettel ürül. A vizelet összkatekolamin szintje normálisan 50 ng/l alatt van. Fontos, hogy a gyűjtött vizeletet hűtve kell tárolni. Mivel az étrend, a fizikai aktivitás és bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a katekolaminok szintjét.

Noradrenalin (vizelet) normálérték:
89 - 473 nmol/nap

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Noradrenalin (vizelet) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Ha emelkedett szinteket találnak egy olyan betegnél, akit korábban már kezelték pheochromocytomára, akkor nagy annak a valószínűsége, hogy a kezelés nem volt hatékony és/vagy a daganat kiújult.

Ha alacsonyabb...

Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel