CO2 (összes)

Adatlap - CO2 (összes)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
Más paraméterekkel együtt - a vérgáz vizsgálat részeként - a szervezet sav-bázis háztartásának állapotáról ad felvilágosítást. A vizsgálatot akkor kérik, ha az elektrolit- és /vagy a sav-bázis egyensúly kóros változására utaló tünetek jelentkeznek. Ilyen tünetek lehetnek: légszomj, fáradékonyság, gyengeség, zavartság, hosszantartó hányás. A kóros eredmény alapvetően három dologra utalhat: nem megfelelő az oxigénellátottság, nem megfelelő a CO2-leadás, és/vagy vesefunkciós zavar áll fenn. A tesztet másnéven bikarbonát tesztnek is hívják.

Előkészületek

CO2 (összes) normálérték:
22 - 31 mmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön CO2 (összes) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

A kóros bikarbonát - totál széndioxid értékek a szervezetben a működési zavarok széles tárháza következtében jöhetnek létre. Zavarok lehetnek a sav-bázis és/vagy az elektrolit-háztartás egyensúlyának fenntartásában, az anyagcserefolyamatokban, vagy a légzési folyamatokban. Néhány gyógyszer (fluorocortison, a barbiturátok, a bikarbonátok, diuretikumok és különböző szteroidok), ill. vegyület emelheti a vér bikarbonát szintjét. A metabolikus alkalosist emelkedett pH-érték és emelkedett HCO3 jellemzi. Emelkedett bikarbonát szint látható: súlyos hányásban, krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD), Cushing és Conn szindrómában is.

Ha alacsonyabb...

Vannak gyógyszerek (thiazid diuretikumok), amelyek csökkenthetik a vér bikarbonát szintjét. A metabolikus acidosist csökkent pH-érték és csökkent HCO3 jellemzi. Alacsony bikarbonát szint látható: Addison-kórban, krónikus hasmenésben, diabeteses ketoacidosisban és vesebetegségben.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel