Várandósság - FSH

Adatlap - Várandósság - FSH

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A folliculus-stimuláló hormont (FSH) az agyban található agyalapi mirigy (hypophysis) termeli. Nőkben az FSH stimulálja a petefészek folliculus növekedését és fejlődését a menstruációs ciklus follicularis fázisában. Az FSH a férfiak nemi működésében is szerepet játszik: stimulálja a spermiumok érését, és elősegíti az androgént-kötő fehérjék termelését. Férfiaknál és nőknél az FSH vizsgálatot meddőség, a hypophysis vagy a gonadok betegségének kivizsgálására alkalmazzák.

Előkészületek
A vizsgálatot vénás vérből végzik, de előfordulhat, hogy vizeletből is kérik az FSH meghatározását. Ekkor random (legmegfelelőbb a reggeli első vizelet), vagy 24 órán át (mivel az FSH szintje napi ingadozást mutat) gyűjtött vizeletminta szükséges.

Várandósság - FSH normálérték:
1,7 - 25 IU/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Várandósság - FSH szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Nőkben az FSH szint segíthet megkülönböztetni a primer és a szekunder ovárium elégtelenséget. Az emelkedett FSH szint a primer ovárium elégtelenségre jellemzők, melyek fejlődési rendellenességek - a petefészek fejlődésének elmaradása, kromoszómális rendellenesség - Turner szindróma, policisztás ovárium szindróma (PCOS), kemoterápia, autoimmun betegség, pajzsmirigy betegség, mellékvese betegség, petefészek rák következtében is kialakulhatnak. Amikor a nő a menopausás korba lép, az ovárium működése leáll, és az FSH szint emelkedik. Férfiakban az emelkedett FSH szint primer testicularis elégtelenség miatt lehet. A here alulműködését okozhatja fejlődési rendellenesség (here fejlődésének hiánya, kromoszómális rendellenesség - Klinefelter szindróma), sérülés, vírusfertőzés (mumps), sugárkezelés, kemoterápia vagy autoimmun betegség is.

Ha alacsonyabb...

Az alacsony FSH szint a hypophysis vagy hypothalamus betegség okozta szekunder ovárium elégtelenségre utalnak.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel