Haemoglobin A2

Adatlap - Haemoglobin A1

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A haemoglobin A1C vizsgálat az utolsó 2-3 hónap átlagos vércukorszintjét vizsgálja, a glikozilált hemoglobin koncentrációjának a meghatározásával. A glükóz és a hemoglobin A együttesét nevezzük hemoglobin A1c-nek vagy glikohemoglobinnak. Az A1c-mérés elsődleges célja az, hogy cukorbetegségben huzamos időn keresztül tudjuk követni a vér glükózszintjének megfelelő beállítását.

Előkészületek

Haemoglobin A1 normálérték:
5,0 - 8,0 %

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Haemoglobin A1 szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Ahogy emelkedik az A1c-szint, úgy nő a cukorbetegség komplikációnak kockázata is. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az átlagos vérglükózszint és a A1c-szint közötti összefüggés csak egy becslés, és függ az alkalmazott mérési módszertől és a vörösvértestek élettartamától. Vashiányos állapotban emelkedett A1c-szintet kaphatunk.

Ha alacsonyabb...

Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értéknek van. Hamis csökkent szintet kapunk, ha erős vérzés utáni állapotban vagy hemolízisben szenvedőknél végzünk A1c-vizsgálatot.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel