Trombin idő (TI)

Adatlap - Trombin idő (TI)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A trombin időt a véralvadási rendszer állapotának vizsgálata során határozzák meg, műtétek előtt rutin vizsgálat részeként, illetve a véralvadási rendszer működészavarának gyanúja esetén. A trombin idő az alvadási kaszkád utolsó lépésnek alvadási idejét méri, ami a trombin katalizálta fibrinogén-fibrin átalakulást jelenti, tehát a vérben lévő fibrinogén mennyiségét méri.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Trombin idő (TI) normálérték:
17 - 24 sec heti kontroll értékhez viszonyítjuk

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Trombin idő (TI) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Magasabb érték, azaz a hosszabb véralvadási idő oka a fibrinogén alacsony szintje. Ennek hátterében májzsugor, súlyos trauma vagy fertőzés miatti nagyfokú véralvadás okozta fokozott felhasználás állhat. A thrombin idő meghosszabbodik: nagyfokú veleszületett vagy szerzett (konszumpciós coagulopathia, hyperfibrinolízis) hypo-, ill. afibrinogenémiában, diszfibrinogenémiában (veleszületett), heparin kezelés alatt, nagymolekulájú fibrin- vagy fibrinogéndegradációs termékek jelenlétében, melyek gátolják a fibrin polimerizációját (primer vagy szekunder hyperfibrinolízis, fibrinolitikus kezelés).

Ha alacsonyabb...

Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értéknek van.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel