Orvosmeteorológia

Orvosmeteorológiai előrejelzés

Pollenjelentés

Országos pollenszint: alacsony

Kedden nem érkezik front, de hajnalban erős fagy és napközben is hideg lesz. Változóan felhős időre van kilátás, hószállingózás is kialakulhat, mérsékelt lesz a szél. Csökkenhet a teljesítőképesség, fáradtság- és álmosságérzés jelentkezhet. A légszennyezettség nő, a szálló por és a nitrogén-oxidok koncentrációja emelkedik. Az időjárási helyzet elsősorban az idősek és krónikus betegek, különösen a szív- és érrendszeri betegek számára megterhelő. Ha szívinfarktusra vagy stroke-ra utaló tüneteket észlel, azonnal hívjon mentőt! A hideg reggeleken a kopásos ízületi bántalmakkal élők panaszai felerősödhetnek. Reggelente végezzen könnyű, átmozgató tornát, és egész nap tartsa melegben ízületeit. Figyeljen oda a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozásra és a rendszeres folyadékpótlásra. A kórokozók könnyebben terjednek ebben a nyirkos, párás időben. Ügyeljen a megfelelő higiéniára! Nagy a megfázásveszély, öltözködjön az időjárásnak megfelelően. Kerülje a vörös húsok, puffasztó ételek, kávé, alkoholos és energiaitalok fogyasztását!

A reggeli pára- és ködfoltok, valamint a hószállingózások területén hirtelen és jelentősen lecsökken a látástávolság. A lecsapódó nedvességtől csúszós, jeges, fagyos, néhol havas útburkolaton megnő a féktávolság. Téli gumiabroncsot használjon! A napsütés elvakíthatja vezetés közben, ezt megelőzendő, szükség esetére tartson magánál napszemüveget. A közlekedésben részt vevők részéről fokozott óvatosság szükséges! A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet. A tompa reflexek és a figyelmetlenség tovább fokozzák a balesetveszélyt. Körültekintően vezessen, hagyjon nagyobb követési távolságot! Ha úgy érzi, hogy tompulnak a reflexei, húzza le az ablakot és engedjen be friss levegőt a járműbe. Álmosan, fáradtan ne üljön a volán mögé!

Helyenként már megtalálható a levegőben alacsony koncentrációban az éger, a tiszafa, a fenyőfélék, közepes koncentrációban a mogyoró pollenje, valamint alacsony szintet ér el a kültéri allergén gombák spóraszáma is.

Szmogtérkép

UV térkép

Budapest szmogtérképe UV térkép
Orvosmeteorológiai cikkek

Fronthatások

WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos

A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet.

A tiszta levegőnek fura szaga

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit

Percenként 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át.

A hőháztartás zavarai

WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos

A testhőmérséklet emelkedését és így a hőleadás fokozódását alapvetően két mechanizmus okozhatja.

Orvosmeteorológiai oldalunk partnere: