Orvosmeteorológia

Orvosmeteorológiai előrejelzés

Pollenjelentés

Országos pollenszint: közepes

Pénteken és szombaton nem érkezik front, már több napsütésre számíthatunk, vasárnap kettősfronti hatás érvényesül borongós, szeles idő lesz, többfelé esővel, záporral. Jelentkezhet migrén, álmosságérzés, fokozódhat a szervezet görcskészsége. A szeles időben fejfájás, nyugtalanság, szétszórtság, figyelmetlenség jelentkezhet. A változékony időjárás különösen a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket viseli meg. A hűvös reggeleken a kopásos jellegű ízületi betegségekkel élők panaszai felerősödhetnek. Végezzen reggelente könnyű, átmozgató tornát és tartsa melegben ízületeit egész nap. Nagy a megfázásveszély. A megfázás elkerülése érdekében öltözködjön az időjárásnak megfelelően, rétegesen. Kiemelten ügyeljen a higiéniás szabályok betartására! Fogyasszon sok vitaminban gazdag zöldséget és gyümölcsöt! Kerülje a vörös húsok, a puffasztó ételek, a kávé és az energiaitalok fogyasztását! Ügyeljen a rendszeres folyadékpótlásra!

Az UV-sugárzás a változékony időben ingadozó.

A kullancsok ebben az időszakban különösen aktívak, de tudni kell, hogy egész évben bármikor és bárhol előfordulhatnak. Mivel emberekre és háziállatokra nézve is életveszélyes betegségeket terjesztenek, fontos ellenük védekezni. A védekezés lehetőségeiről kérdezze háziorvosát és állatorvost! Kirándulásból, kutyasétáltatásból hazaérkezve mindig alaposan vizsgálja át kedvencét! Kirándulás után önmagát és családtagjait is alaposan vizsgálja át! Ha kullancsot talál, azonnal távolítsa el kullancseltávolító kanál segítségével, és értesítse állatorvosát/háziorvosát!

A közlekedésben részt vevők részéről fokozott óvatosság szükséges. A csapadéktól nedves utakon megnő a féktávolság. Az szél csökkenti a menetstabilitást. A napsütés elvakíthatja vezetés közben, ezt megelőzendő, szükség esetére tartson magánál napszemüveget. A megnövekedett reakcióidő, a kábaság, a figyelmetlenség, a szétszórtság, az ingerlékenység és a türelmetlenség tovább fokozza a balesetveszélyt, és a fejfájás is elvonhatja a figyelmét. Körültekintően vezessen, hagyjon nagyobb követési távolságot! Álmosan, fáradtan ne üljön a volán mögé!

A fűz, a juhar, a kőris, a nyár, a nyír, a platán és a tiszafa pollenje, valamint a kültéri allergén gombák spórái is megtalálhatóak a levegőben. A csapadékos idő miatt átmenetileg a pollenszórás gyengült, ám a napokban az emelkedése várható.

Szmogtérkép

UV térkép

Budapest szmogtérképe UV térkép
Orvosmeteorológiai cikkek

Fronthatások

WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos

A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet.

A tiszta levegőnek fura szaga

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit

Percenként 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át.

A hőháztartás zavarai

WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos

A testhőmérséklet emelkedését és így a hőleadás fokozódását alapvetően két mechanizmus okozhatja.

Orvosmeteorológiai oldalunk partnere: