Orvosmeteorológia

Orvosmeteorológiai előrejelzés

Pollenjelentés

Országos pollenszint: nagyon magas

Szerdán melegfronti hatás érvényesül. Erősen felhős időre van kilátás, időnként némi napsütéssel. Elszórtan gyenge eső, zápor kialakulhat. Élénk lesz a szél.

A szálló por koncentrációja a nagyvárosokban és a forgalmas közlekedési csomópontoknál, valamint a szélvédett völgyekben magas.

A front következtében jelentkezhet fejfájás, alvásproblémák, fáradtságérzet, keringési panaszok. A légszennyezettség miatt az asztmások panaszai felerősödhetnek. Az időjárási helyzet különösen az idősek és krónikus betegek számára megterhelő. Ha szívinfarktusra vagy stroke-ra utaló tüneteket észlel, azonnal hívjon mentőt! A kopásos ízületi bántalmakkal élők panaszai felerősödhetnek. Reggelente végezzen könnyű, átmozgató tornát, és egész nap tartsa melegen ízületeit. Nagy a megfázásveszély, a szeles időben még inkább! Ennek elkerülése érdekében öltözzön az időjárásnak megfelelően, rétegesen! A kórokozók különösen könnyen és gyorsan terjednek ilyenkor. Ügyeljen a megfelelő higiéniára! Ajánlott a maszkviselés is.

Figyeljen oda a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozásra és a rendszeres folyadékpótlásra. Kerülje a vörös húsok, puffasztó ételek, kávé, alkoholos és energiaitalok fogyasztását!

A közlekedésben a záporok, zivatarok területén csökken a látástávolság, a csúszós útburkolaton pedig megnő a féktávolság. A napsütés elvakíthatja vezetés közben, ezt megelőzendő, szükség esetére tartson magánál napszemüveget. A megnövekedett reakcióidő, a lassult reflexek, a figyelmetlenség, a dekoncentráltság, a szétszórtság és a tompaság tovább fokozza a balesetveszélyt. Ha úgy érzi, hogy tompulnak a reflexei, húzza le az ablakot és engedjen be friss levegőt a járműbe. Körültekintően vezessen, hagyjon nagyobb követési távolságot! Álmosan, fáradtan ne üljön a volán mögé!

Megtalálható a levegőben a mogyoró, az éger, a tiszafa, a kőris, a nyár, a juhar és a szil virágpora, valamint a kültéri allergén gombák spórái is. Az tiszafa pollenszintje országszerte közepes-magas-nagyon magas, az égeré közepes-magas, a kőrisé és a nyáré az ország nagy részén közepes-magas, a mogyoróé és a szilé többfelé közepes.

Szmogtérkép

UV térkép

Budapest szmogtérképe UV térkép
Orvosmeteorológiai cikkek

Fronthatások

WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos

A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet.

A tiszta levegőnek fura szaga

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit

Percenként 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át.

A hőháztartás zavarai

WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos

A testhőmérséklet emelkedését és így a hőleadás fokozódását alapvetően két mechanizmus okozhatja.

Orvosmeteorológiai oldalunk partnere:


Időkép logó