Orvosmeteorológia

Orvosmeteorológiai előrejelzés

Pollenjelentés

Országos pollenszint: nagyon magas

Csütörtökön nem érkezik front, napos idő, hőség várható, csapadék nem valószínű, a szelet élénk lökések kísérik. A légszennyezettség nő, az ózoncentráció emelkedik meg. Jelentkezhet fejfájás, vérnyomás-ingadozás, alvásproblémák, fáradtságérzet, tompaság, a koncentrálóképesség csökken. Fennáll a kiszáradás, napégés, napszúrás, hőguta, hőkimerülés veszélye, a szabadban dolgozók különösen veszélyeztetettek. Ha vízparton tartózkodik, felhevült testtel soha ne ugorjon be a vízbe! Az időjárási helyzet elsősorban az idősek, a gyerekek és krónikus betegek, különösen a szív- és érrendszeri betegek számára megterhelő, de az egészséges felnőtteknek is kihívást jelenthet. Kerülje a megerőltető tevékenységeket! Ha teheti, pihenjen sokat. Ha szívinfarktusra vagy stroke-ra utaló tüneteket észlel, azonnal hívjon mentőt! Figyeljen oda a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozásra és a rendszeres folyadékpótlásra. Ügyeljen a megfelelő higiéniára! Kerülje a vörös húsok, puffasztó ételek, kávé, alkoholos és energiaitalok fogyasztását!

Az UV-sugárzás extrém erős, helyenként és időnként nagyon erős, káros hatásainak megelőzése érdekében fontos a magas faktorszámú, megfelelő készítményekkel történő bőrvédelem, illetve kerülni kell 11 és 15 óra között a napon való tartózkodást. A szabadban viseljen világos, természetes anyagú ruházatot, széles karimájú kalapot és napszemüveget! A csecsemőket nem szabad napoztatni! Háziállatai számára biztosítson árnyékos helyet és mindig hozzáférhető friss ivóvizet!

A kullancsok ebben az időszakban különösen aktívak, de tudni kell, hogy egész évben bármikor és bárhol előfordulhatnak. Mivel emberekre és háziállatokra nézve is életveszélyes betegségeket terjesztenek, fontos ellenük védekezni. A védekezés lehetőségeiről kérdezze háziorvosát és állatorvost! Kirándulásból, kutyasétáltatásból hazaérkezve mindig alaposan vizsgálja át kedvencét! Kirándulás után önmagát és családtagjait is alaposan vizsgálja át! Ha kullancsot talál, azonnal távolítsa el kullancseltávolító kanál segítségével, és értesítse állatorvosát/háziorvosát!

A napsütés elvakíthatja vezetés közben, ezt megelőzendő, szükség esetére tartson magánál napszemüveget, ez kerékpárosként és gyalogosként is hasznos lehet. Az élénk lökésekkel kísért szél csökkenti a menetstabilitást. Megnövekedett gyalogos-, biciklis- és motorosforgalomra kell számítani. A reflexidő megnyúlik, a cselekvési reakció késik, a koncentrálási problémák, a szétszórtság, a figyelmetlenség és a türelmetlenség, az ingerültség tovább fokozza a balesetveszélyt, és a fejfájás is elvonhatja a figyelmét. Járműben ne hagyjon magára semmilyen élőlényt rövid időre sem! Körültekintően vezessen, hagyjon nagyobb követési távolságot! Ha úgy érzi, hogy tompulnak a reflexei, húzza le az ablakot és engedjen be friss levegőt a járműbe. Induljon útnak korábban, tartson több pihenőt utazás közben, szálljon ki kicsit, igyon folyadékot. Felmelegedett autóba ne üljön be, előbb szellőztesse ki alaposan. Álmosan, fáradtan ne üljön a volán mögé!

Megtalálható a levegőben a pázsitfűfélék, a csalánfélék, az útifűfélék, a libatop, a kenderfélék, a parlagfű ás az üröm virágpora, valamint a kültéri allergén gombák spórái is. A parlagfű, a kenderfélék és a csalánfélék pollenszintje országszerte közepes-magas, a libatopé többfelé, az ürömé helyenként közepes. A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte közepes-magas-nagyon magas.

Szmogtérkép

UV térkép

Budapest szmogtérképe UV térkép
Orvosmeteorológiai cikkek

Fronthatások

WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos

A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet.

A tiszta levegőnek fura szaga

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit

Percenként 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át.

A hőháztartás zavarai

WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos

A testhőmérséklet emelkedését és így a hőleadás fokozódását alapvetően két mechanizmus okozhatja.

Orvosmeteorológiai oldalunk partnere: