Orvosmeteorológia

Orvosmeteorológiai előrejelzés

Pollenjelentés

Országos pollenszint: alacsony

Csütörtökön nem érkezik front, sok napsütésre számíthatunk, csapadék nem várható, mérsékelt lesz a szél. Hajnalban fagyhat. A nagy napi hőingás megterhelő lehet, ennek következtében jelentkezhet vérnyomás-ingadozás, fáradtság, álmosság, dekoncentráltság. Az időjárási helyzet elsősorban az idősek és krónikus betegek, különösen a szív- és érrendszeri betegek számára megterhelő. Ha szívinfarktusra vagy stroke-ra utaló tüneteket észlel, azonnal hívjon mentőt! Nagy a megfázásveszély, öltözködjön az időjárásnak megfelelően. A hideg reggeleken a kopásos ízületi bántalmakkal élők panaszai felerősödhetnek. Kerülje a vörös húsok, puffasztó ételek, kávé, alkoholos és energiaitalok fogyasztását! Ügyeljen a rendszeres folyadékpótlásra!

A kullancsok ebben az időszakban különösen aktívak, de tudni kell, hogy egész évben bármikor és bárhol előfordulhatnak. Mivel emberekre és háziállatokra nézve is életveszélyes betegségeket terjesztenek, fontos ellenük védekezni. A védekezés lehetőségeiről kérdezze háziorvosát és állatorvost! Kirándulásból, kutyasétáltatásból hazaérkezve mindig alaposan vizsgálja át kedvencét! Kirándulás után önmagát és családtagjait is alaposan vizsgálja át! Ha kullancsot talál, azonnal távolítsa el kullancseltávolító kanál segítségével, és értesítse állatorvosát/háziorvosát!

A reggeli pára- és ködfoltok területén jelentősen lecsökken a látástávolság. A lecsapódó nedvességtől csúszós útburkolaton megnő a féktávolság. A napsütés elvakíthatja vezetés közben, illetve gyalogosként is, ezt megelőzendő, szükség esetére tartson magánál napszemüveget. Arra is készülni kell, hogy már fagyos útszakaszokkal is találkozhatunk. A tompaság, dekoncentráltság és a figyelmetlenség tovább fokozza a balesetveszélyt. Körültekintően vezessen, hagyjon nagyobb követési távolságot! Álmosan, fáradtan ne üljön a volán mögé!

Megtalálható a levegőben alacsony koncentrációban a parlagfű, a pázsitfűfélék és az üröm virágpora. A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte magas.

Szmogtérkép

UV térkép

Budapest szmogtérképe UV térkép
Orvosmeteorológiai cikkek

Fronthatások

WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos

A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet.

A tiszta levegőnek fura szaga

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit

Percenként 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át.

A hőháztartás zavarai

WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos

A testhőmérséklet emelkedését és így a hőleadás fokozódását alapvetően két mechanizmus okozhatja.

Orvosmeteorológiai oldalunk partnere: