Dopamin (vér)

Adatlap - Dopamin (vér)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
Katekolaminoknak nevezzük a mellékvesék velőállománya által termelt, kémiailag hasonló szerkezetű hormonokat. Az elsődleges katekolaminok között van a dopamin, melyet egyben "boldogsághormonnak" is nevezünk, hiszen elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki. Egyik fő feladata a prolaktin hormon gátlása.

Előkészületek
A vér katekolamin mérése (dopamin és metabolitja) a mintavétel időpontjában lévő mennyiségről ad felvilágosítást. Gyakran merülnek fel álpozitív esetek, mivel a megbízható eredmény feltétele a kb. egy órás megelőző fekvő (nyugalmi) állapot. A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni.

Dopamin (vér) normálérték:
<0.88 nmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Dopamin (vér) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Leginkább akkor kérik a vizsgálatot, amikor pheochromocytoma, ismétlődő vagy kezelésre nem reagáló magasvérnyomás betegség gyanúja áll fenn. Súlyos betegségek valamint a stressz is képes közepes vagy akár nagyfokú, de rövid ideig fennálló katekolaminszint-emelkedést eredményezhet.

Ha alacsonyabb...

Az agy dopamint termelő sejtjeinek pusztulása következtében a hormon szintje alacsony, ez áll a Parkinson-kór hátterében.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel