Fruktózamin - Felnőtt nem cukorbeteg

Adatlap - Fruktózamin - felnőtt nem cukorbeteg

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A fruktózamin egy glikált fehérje, a vérben mért koncentrációja a diabéteszes betegek vércukor szintjét tükrözi 2-3 hétre visszamenőleg. Különösen akkor hasznos, ha az állapot monitorozása egy másik hasonló vizsgálattal, a hemoglobin A1c (HbA1C) mérésével nem lehetséges. A fruktózamin koncentrációjának mérése segít ellenőrizni a diabetes kezelésének hatékonyságát, azonban nem alkalmazható a diabetes szűrésére.

Előkészületek
Éhgyomorra szükséges érkezni a vizsgálatra. A vérmintát néha az ujjbegyből veszik.

Fruktózamin - felnőtt nem cukorbeteg normálérték:

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Fruktózamin - felnőtt nem cukorbeteg szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Ha a vizsgált beteg fruktózaminszintje emelkedett, akkor az azt jelenti, hogy a páciens átlagos glükózszintje az elmúlt 2-3 hét alatt emelkedett volt. Általában: minél magasabb a fruktózaminszint, annál magasabb az átlagos glükózszint. Ha a normáltól a magasabb fruktózamin felé tartó tendencia van, akkor ez azt jelezheti, hogy a páciensek glükóz szintjének szabályozása nem megfelelő - túl sok cukorhoz, vagy túl kevés inzulinhoz jutnak, vagy azt, hogy az inzulin kezelés hatástalanná vált.

Ha alacsonyabb...

A normál fruktózamin szint azt jelezheti, hogy a beteg vagy nem diabeteses (és ezért nem kell monitorozni), vagy hogy jó diabeteses terápiában és ellenőrzésben részesül. Nem valósan alacsony fruktózamin eredmények társulnak alacsony fehérje szinthez, megnövekedett fehérje veszteség esetén, vagy ha a szervezet által termelt fehérjetípus megváltozik.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel