T3

Adatlap - T3

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A pajzsmirigyműködés megítélésére a T3 (trijódthyronin) tesztet használják, mely a pajzsmirigy által termelt egyik hormon. Nagy része (99,7%-a) fehérjéhez kötötten fordul elő, kis százaléka szabad formában kering (FT3). Elsődlegesen a hyperthyreosis diagnózisának elkészítéséhez, valamint az ismert pajzsmirigybeteg állapotának követésére alkalmazzák a vizsgálatot. Általában a T3 vizsgálatkérést egy kóros TSH vagy T4 eredmény előzi meg. Az emelkedett vagy csökkent pajzsmirigy-hormonszint arra enged következtetni, hogy a szervezet hormonszükséglete és a rendelkezésre álló hormon mennyisége között egyensúlyzavar van. A vizsgálat önmagában viszont nem jelzi, hogy mi okozza az elégtelenséget vagy a túltermelést.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

T3 normálérték:
2,4 - 6,3 pmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön T3 szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Ha a T3 (vagy T4) szintje emelkedett, akkor a terápia nem megfelelő a kór kezelésére és a beteg hyperthyreosisra jellemző tüneteket mutathat.

Ha alacsonyabb...

Ha a beteg hyperthyreosis miatt pajzsmirigy működést csökkentő terápiában részesül és a T3 (vagy gyakrabban a T4 vagy TSH) szintje normál, akkor nagy valószínűséggel a kezelés megfelelő.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel