AST - Felnőtt

Adatlap - AST (Aspartát aminotranszferáz) - Felnőtt

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A GOT egy enzim, mely főként a szívben és májban található. A GOT-vizsgálatot általában a májkárosodás kimutatására használják. A GOT-értékeket általában összehasonlítják más májenzimszintekkel, az alkalikus foszfatázéval (ALP) és az alanin-aminotranszferázéval (GPT). Annak ellenére, hogy a GOT megtalálható a szívben és egyéb izmokban, egy másik enzim, a kreatin-kináz (CK) sokkal nagyobb mennyiségben van jelen, és általában ezt használják a szívizom vagy vázizom sérülésének kimutatására.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Bizonyos gyógyszereket és az erős fizikai munkát érdemes kerülni a vizsgálat előtt, erről érdeklődjön orvosánál.

AST (Aspartát aminotranszferáz) - Felnőtt normálérték:
< 40 U/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön AST (Aspartát aminotranszferáz) - Felnőtt szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

A nagyon magas GOT-szint (több mint 10x) általában akut májgyulladásra utal, gyakran vírusfertőzés következtében. Akut májgyulladásban a GOT-szint általában magas marad, de ezt követően visszatér a normál szintre. A GOT-szint általában nem olyan magas krónikus májgyulladásban (kisebb, mint 4x a normál értéknek), azonban a GOT-szint gyakran változik a normál és az enyhén emelkedett között. Epeút elzáródás, májzsugor, alkohol okozta ártalom, szívroham, izomsérülés ill. májdaganat bizonyos típusai eseteiben a GOT-szint lehet közel normális, de gyakrabban emelkedett, mint a GPT.

Ha alacsonyabb...

A terheseknek csökkenhet a GOT-szintjük, valamint B6-vitamin hiány esetén is.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel