Alfa-amiláz (vizelet)

Adatlap - Alfa-amiláz (vizelet)

vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A mintában az amiláz aktivitását határozzuk meg. Az amiláz enzimet elsősorban a hasnyálmirigy termeli, és a hasnyálmirigy-gyulladás vagy más hasnyálmirigy-betegség diagnosztizálására használatos vizsgálat.

Előkészületek
Az amiláz emelkedett mennyiségét a vizeletben amilázuriának hívják. A mintavétel során 24 órás gyűjtött vizeletet javasolnak. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Bizonyos gyógyszereket (aszpirin, vízhajtó, orális fogamzásgátló, szteroidok) érdemes kerülni a vizsgálat előtt, erről érdeklődjön orvosánál.

Alfa-amiláz (vizelet) normálérték:
< 460 U/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Alfa-amiláz (vizelet) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

A hasnyálmirigy gyulladásra jellemző, hogy kezdetekor a vér amilázszintje igen gyorsan emelkedik és nagyon magas (akár 5-10x a normál értéknek), és kb. 2 nap múlva kezd csökkenni. Az emelkedett amilázszint jelezhet még hasnyálmirigyrákot, petefészekrákot, tüdőrákot, petevezetékbeli terhességet, epehólyag görcsrohamot, mumpszot, bélelzáródást, vagy perforált (átfúródásos) fekélyt. Gyakran társulhat alkoholizmussal is.

Ha alacsonyabb...

Csökkent amilázszint jelezheti a hasnyálmirigy károsodását, vesebetegséget vagy terhességi toxikózist.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel