Bikarbonát - standard

Adatlap - Bikarbonát - standard

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A vérgáz analízis részeként végzett vizsgálat a szervezet sav-bázis háztartásának állapotáról ad felvilágosítást, valamint az elektrolit egyensúly zavarának kimutatása, a terápia hatékonyságának megítélése céljából végzik a vizsgálatot.

Előkészületek
Ha csak a bikarbonátot kell meghatározni vénás vér, ha a meghatározás a vérgáz analízis részeként történik, akkor az artériából vett vérminta a legalkalmasabb. Használható vénás vagy kapilláris vér is. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Bikarbonát - standard normálérték:
22 - 31 mmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Bikarbonát - standard szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

A kóros bikarbonát - totál széndioxid értékek a szervezetben a működési zavarok széles tárháza következtében jöhetnek létre. Zavarok lehetnek a sav-bázis és/vagy az elektrolit-háztartás egyensúlyának fenntartásában, az anyagcserefolyamatokban, vagy a légzési folyamatokban. Néhány gyógyszer (fluorocortison, a barbiturátok, a bikarbonátok, diuretikumok és különböző szteroidok), ill. vegyület emelheti a vér bikarbonát szintjét. A metabolikus alkalosist emelkedett pH-érték és emelkedett HCO3 jellemzi. Emelkedett bikarbonát szint látható: súlyos hányásban, krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD), Cushing és Conn szindrómában is.

Ha alacsonyabb...

Vannak gyógyszerek (thiazid diuretikumok), amelyek csökkenthetik a vér bikarbonát szintjét. A metabolikus acidosist csökkent pH-érték és csökkent HCO3 jellemzi. Alacsony bikarbonát szint látható: Addison-kórban, krónikus hasmenésben, diabeteses ketoacidosisban és vesebetegségben.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel