Glükóznövekedés

Adatlap - Laktózintolerancia teszt (glükóznövekedés)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A laktóz intolerancia diagnosztizálásában segít a vizsgálat. A beteg kb. 50 gr laktózt kap és ezzel párhuzamosan mérik a vércukrot. Ha a vércukorszint növekedés kisebb lesz, mint 1.1 mmol/l, emellett a jellegzetes tünetek (hasmenés, felfúvódás, ) is megjelennek, laktázhiányról beszélhetünk. Létezik egy másik, gyakran alkalmazott teszt is (H2-kilégzési teszt), amely során laktáz adását követően a vastagbélbe kerülő emésztetlen laktózt a baktériumok lebontják, aminek következményeként nő a kilégzett levegő H2-tartalma.

Előkészületek
Éjszakai koplalás szükséges, valamint a vizsgálat előtt csak vizet ihat a páciens.

Laktózintolerancia teszt (glükóznövekedés) normálérték:
< 1.1 mmol/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Laktózintolerancia teszt (glükóznövekedés) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Az alapértékhez viszonyított, normálisnál nagyobb emelkedés pozitív eredményt jelez: anaerob metabolizmus, vagyis baktériumok hatására bomlik el a tejcukor a laktáz specifikus metabolizáló hatása helyett. Ezzel a módszerrel egyaránt pozitív eredményt ad az öröklött intolerancia és a szekunder állapot, mely utóbbit minden olyan tényező okozhat, amely az intestinalis mucosát károsítja, pl.: akut virális vagy bakteriális gastroenteritis, gyulladásos bélbetegség (IBD), lisztérzékenység (cöliákia).

Ha alacsonyabb...

Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel