Ösztradiol (nő, felnőtt)

Adatlap - Ösztradiol (nő, felnőtt)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az ösztrogének elnevezésű csoportba többféle hormon tartozik, amelyek elsősorban a női nemiszervek és másodlagos nemi jellegek kialakulásáért felelősek. Bár az ösztrogének főleg a női nemi működésekben játszanak szerepet, kisebb mennyiségben férfiakban is megtalálhatók. A legfontosabb ösztrogén az ösztradiol. Az ösztradiol nőkben főleg a petefészekben termelődik. Férfiakban a here és a mellékvese az ösztradiol elsődleges forrása. Az ösztradiolszint meghatározását elsősorban a petefészek működésének vizsgálatára használják. Az ösztradiol mérési eredménye segít lányokban a pubertas praecox, férfiakban a gynecomastia okának kiderítésében.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Az ösztradiol referencia tartománya a női nem ciklus különböző fázisaitól, valamint az életkortól függően változik. Az ösztradiol koncentrációja a vérben napi ingadozást mutat. Mindezekért az eredményeknél a koncentráció változás tendenciáját figyelik.

Ösztradiol (nő, felnőtt) normálérték:
késői folliculáris fázis: 12 - 170, korai folliculáris fázis: 8 ng/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Ösztradiol (nő, felnőtt) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Emelkedő tendencia látható meddőség, pubertás preacox, petefészek, here, vagy mellékvese tumor, májzsugor (cirrhosis) esetén.

Ha alacsonyabb...

Csökkenő tendencia látható Turner-szindróma, az agyalapi mirigy csökkent működése és egyéb rendellenessége (hypopituitarismus), menopausa, a nemi belsőelválasztású mirigyek csökkent működése (hypogonadismus), polycystás ovarium szindróma (PCOS), anorexia nervosa, vagy extrém fizikai edzés esetén.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel