Kreatinin-clearance

Adatlap - Clearence (Kreatinin-clearance)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
A clearance az a plazmamennyiség, amely a vizeletképzés során egy meghatározott anyagtól egységnyi idő alatt megtisztul. A gyakorlatban alkalmazott clearance-teszt a vér és a vizelet kreatininszint méréséből kiszámítható kreatinin-clearance. Ezzel mérhető, hogy a vesék szűrőképessége milyen hatékony. A vérből kiválasztott kreatinin mennyisége függ a glomerulusok szűrőképességétől, valamint a vesék vérátáramlásának sebességétől. Ha a glomerulus sérült ill. beteg, vagy ha a véráramlás lelassul, akkor kevesebb kreatinin választódik ki, és kevesebb kerül a vizeletbe.

Előkészületek
A vizsgálathoz 24 órán át gyűjtött vizeletminta, valamint olyan vérminta szükséges, amelyet vagy a vizeletgyűjtés kezdetén, vagy annak legvégén vesznek.

Clearence (Kreatinin-clearance) normálérték:
férfi: 95 - 160, nő: 75 - 115 ml/perc

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Clearence (Kreatinin-clearance) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Esetenként megnövekedett kreatinin-clearance-értéket tapasztalhatunk fokozott testmozgáskor, vagy húsban gazdag diéta során.

Ha alacsonyabb...

Bármely betegség vagy körülmény, amely hat a glomerulusokra, csökkentheti a vesék kreatinint (és egyéb salakanyagokat) kiválasztó képességét. Ha ez bekövetkezik, a kreatinin kiválasztása csökken, így nem tud annyi kreatinin a vizeletbe kerülni, a vér kreatininszintje pedig megemelkedik. Csökkent kreatininkiválasztás következhet be akkor is, ha a vesék vérellátása elégtelen szívműködés következtében csökken, vagy akut illetve krónikus veseelégtelenség, veseelzáródás lép fel. Azok a betegek, akiknél csak az egyik vese működik megfelelően, általában normális kreatinin-clearance-értékkel rendelkeznek, mivel a jól működő vese kompenzálásként képes növelni a szűrőképességét. A kreatinin-clearance értéke az életkorral csökken, mivel a vese glomerulus filtrációs hányadossal (glomerulus filtrációs ráta, GFR) jellemzett vérszűrőképessége csökken.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel