Csontvelő - lymphocyta

Adatlap - Csontvelő - lymphocyta

csontvelővizsgálat

Mikor végzik?
A csontvelőben vörösvértestek (VVT), vérlemezkék és alapvetően öt különböző típusú (limphocyta, neutrophil, eosinophil, basophil, monocyta) fehérvérsejt (FVS) termelődik a szükségletnek megfelelő számban és típusban. A szükségletet a sejtek felhasználása, a sejtveszteség és az öregedő sejtek folyamatos pótlása határozza meg. A vizsgálatnak többféle célja lehet. Alkalmazhatják a csontvelőben fejlődő vérsejtek típusának, mennyiségének és érettségének megállapítására, a csontvelő rostszerkezetének tanulmányozására; és alkalmanként mintavételre speciális vizsgálatokhoz. A limphocyták aránya a csontvelőben 16% körüli, a fehérvérsejtek egyik nagy csoportját képezik, 20-40 %-át alkotják. Két fő típusuk: a T-limphocyta (az ún. sejtes immunválaszért felelős alkotók és a daganatokkal valamint vírusokkal szembeni védelemben, valamint egy beültetett szerv-, szövet kilökődésében játszanak szerepet) és a B-lymphocyta (az ún. antitestes/humorális immunitásért felelősek).

Előkészületek
Csontvelő minta szükséges, amelyet elsősorban a csípőcsontból vagy a szegycsontból, alkalmanként csigolyából vagy combcsontból nyerhetnek. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Alapvetően két módszer létezik a a csontvelői mintavételre: az aspiráció (folyékony minta "leszívása") és a biopszia (kis szövet darab eltávolítása).

Csontvelő - lymphocyta normálérték:
8,6 - 23,8 %

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Csontvelő - lymphocyta szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Limphocytaszám emelkedéssel főleg vírusfertőzések során találkozhatunk, de egyes bakteriális fertőzésekben, pl. TBC is előfordul. Csontvelőt érintő daganatok (akut és krónikus limphoid leukémia), valamint a daganatos betegségek kezeléseként alkalmazott sugárterápia, pajzsmirigy túlműködésével járó Graves-Basedow kór, valamint a bélrendszert érintő Crohn-betegség is okozhatja a lymphocyták magasabb értékét.

Ha alacsonyabb...

A lymphocyták száma különböző betegségekben csökkenhet (lymphocytopenia): HIV, heveny gyulladásos megbetegedések, egyes autoimmun kórképek (SLE). A szervezetet érő különböző eredetű súlyos stressz, kortikoszteroid terápia, daganatellenes kezelés részeként alkalmazott kemoterápiás szerek valamint sugárkezelés. Ritkán egyes örökletes megbetegedések, melyek az immunrendszer hiányos működését eredményezik, szintén limphocytopeniát okoznak. Súlyos fokú limphocyta hiány, akár az életet is veszélyeztető fertőzések kialakulásához vezethet, melyek kiváltói baktériumok, vírusok, gombák, paraziták egyaránt lehetnek.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel