Jogi esetek

Jogi esetek

Az abortusz szabályozása Magyarországon

WEBBeteg - Dr. Barcsai Tímea
2008-05-22 13:50

A terhesség a hatályos jogszabályoknak megfelelően csak veszélyeztetettség, illetőleg az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén, meghatározott feltételekkel szakítható meg.

Generikus kontra originális gyógyszerek

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-05-10 22:03

Az originális (eredeti) készítmények hatóanyaga új fejlesztés eredménye, s sokáig szabadalom védi. Ha a szabadalom lejár, a cég köteles nyilvánosságra hozni a molekulára vonatkozó főbb ismereteit, és az utángyártható lesz, ezek lesznek az úgynevezett generikus gyógyszerek.

A gyógyszerreklámozás törvényi feltételei

WEBBeteg - Simon Béla, Lektorálta: Dr. Barcsai Tímea, jogász
2022-04-13 08:34

A gyógyszergyártás iparszerűvé válását és a kereskedelem gyakorlatát tekintve, megfelelő szakismerettel nem rendelkező személyek vásárolják a gyógyszereket, éppen ezért elengedhetetlen követelmény, hogy a gyógyszerek forgalmazásában szigorúbb szabályok érvényesüljenek.

A gyógyszerfelírás szabályozása

WEBBeteg - Simon Béla, Lektorálta: Dr. Barcsai Tímea, jogász
2022-04-11 08:16

A gyógyszerfelírásra az orvosok jogosultak, azonban nem önkényesen választják az adott gyógyszereket, hanem a hatékonyság és az ár figyelembevételével az erre a célra kialakított számítógépes program segítségével kell felírniuk azokat.

A gyermek jogai: kapcsolattartás, tájékoztatás

WEBBeteg - Simon Béla, Lektorálta: Dr. Barcsai Tímea, jogász
2022-04-07 08:42

Az ellátásra kerülő gyermeknek joga, hogy értelmi képességének és pszichés állapotának megfelelően számára is megfelelő tájékoztatást kapjon. A szülőnek joga az egészségügyi dokumentáció megismerése, amelyről saját költségen másolatot kérhet.

Mit kell tudnunk az orvostechnikai eszközökről? Egy vizsgálat tanulságai

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
2022-04-06 07:33

Cikkünk témája egy már lezárult és nyugvópontra került vizsgálat eredményéről számol be, a bodorrózsa-kivonatot tartalmazó készítményekkel kapcsolatban, azonban az eredménye segítséget nyújt, hogy jobban eligazodjunk a gyógyszertárban kapható termékek között.

A gyermek jogai: ellátás és méltóság

WEBBeteg - Simon Béla, Lektorálta: Dr. Barcsai Tímea, jogász
2022-04-05 08:34

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény alapján egészségügyi ellátásuk során a gyermekeket is megilletik ugyanazon jogok, mint a felnőtteket. A különbség ezen a téren csupán a jogok tartalmában mutatkozik meg.

A gondnokság alá helyezés

WEBBeteg - M. GY., Lektorálta: Dr. Barcsai Tímea
2022-03-26 15:06

A gondnokság alá helyezés kérdése akkor merül fel, amikor egy nagykorú nem képes ügyeinek vitelét ellátni. A gondnokság alá helyezés az érintett személyi és vagyoni érdekeinek megóvása miatt fontos, az ő érdekeit szolgálja.

Az orvosi titoktartásról

WEBBeteg - Mohácsi Gyula, Lektorálta Dr. Barcsai Tímea, jogász
2022-03-17 13:33

Alapelv, hogy az egészségügyi ellátásban keletkező összes adat a beteg tulajdona, felettük ő rendelkezik. Ez azonban nem abszolút érvényű: egyes esetekben a törvény kötelezővé teszi az adatszolgáltatást, akár a beteg tiltása ellenére is.

Reklámozhatnak-e gyógyszerterméket az influenszerek?

KNP LAW
2022-02-11 20:33

A hatályos jogszabályok betartása mellett lehetséges-e a piaci szereplők számára a manapság divatos influenszer-marketinget alkalmazni? A kérdést a KNP LAW Ügyvédi Iroda szakértője válaszolja meg.

Történhet-e császármetszés az anya kérésére?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2021-10-12 22:03

A császármetszések aránya az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedik. Mi lehet ennek az oka? Amerikai adatok alapján az Egyesült Államokban 29,1 százalékra növekedett, ami 40 százalékos emelkedést jelent 1996-hoz képest.