Béta 2-mikroglobulin

Adatlap - Béta 2-mikroglobulin (vér)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
Mérését szenzitívnek tartják a proximális tubuláris diszfunkció diagnosztikájában. A legmegbízhatóbb teszt a felső és alsó vizeletelvezető traktus infekcióinak elkülönítésében és használható módszer a visszatérő akut pyelonephritis diagnózisához és a terápia értékeléséhez sorozat meghatározás segítségével. Myeloma multiplexben szintjének emelkedése összefügg a várható rosszabb kimenetellel. A vizsgálatot higany és kadmium expozíció monitorizálására is használhatjuk.

Előkészületek
Vesebetegség gyanúja esetén mind a szérum, mind a vizelet vizsgálat javasolt, valamint egyéb (kreatinin, microalbumin, stb.) vizsgálatok is szükségesek. Az alacsony szérumszint fiziológiás is lehet. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Béta 2-mikroglobulin (vér) normálérték:
60 év alatt: 0,8 - 2,4, hatvan év felett: < 3 mg/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Béta 2-mikroglobulin (vér) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Ha mind a szérumban, mind a vizeletben emelkedett a szintje, akkor glomerulus diszfunkció állhat a háttérben. Emelkedett szérumszint figyelhető meg lymphoproliferatív kórképekben (myeloma multiplex, B-sejtes krónikus lymphocytás leukémia, Hodgkin-kór, non-Hodgkin lymphoma), autoimmun betgeségekben (systemás lupus erythematosus, rheumatoid arthritis, Sjörgen-sy), Crohn-betegségben, különböző virális infekciókban (cytomegalovirus, nonA-nonB hepatitis, mononucleosis infectiosa), valamint néhány hemodializált betegben és a vesetranszplantátum kilökődésekor.

Ha alacsonyabb...

Ha a béta-2-mikroglobulin szintje a szérumban alacsony - és a vizeletben magas - renális tubuláris betegség áll a háttérben.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel