Androstendion (nő)

Adatlap - Androstendion (nő)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az androszténdion az androgén hatású szteroid hormon család tagja. A hormont a mellékvesekéreg és gonádok is termelik. A hormonnak tesztoszteron szerű hatása van, de annál sokkal gyengébb. Androszténdionból nőkben tesztoszteron, férfiakban ösztrogén termelődik. Különböző mellékvese eredetű daganatok kimutatására használják, de segít meghatározni a hirsutizmus mértékét, segít értékelni az androgének termelését, a petefészek és a here működését, valamint a veleszületett mellékvesekéreg hyperplasia monitorizálásában is segít.

Előkészületek
Az értékek életkortól, nemtől és a serdülés stádiumától függenek. A hormonszint napi ingadozást mutat, a legmagasabb értékek reggel mérhetők. Szteroid tartalmú gyógyszert szedőkön a vizsgálat nem értékelhető. Nőknél, menstruáció előtt vagy után egy héttel ajánlott elvégezni a vizsgálatot. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Androstendion (nő) normálérték:
0,5 - 2,7

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Androstendion (nő) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Nőknél, az ovuláció alatt a luteális fázishoz képest kétszer nagyobb érték is mérhető. Terhesekben a hormon szint növekszik. Mellékvesekéreg daganatoknál és policisztás ovarium szindróma esetén emelkedett, de olykor normális értékeket találunk. Veleszületett mellékvese hyperplasia (congenitalis adrenalis hyperplasia) és gonád tumor (mindkét nemben) esetén emelkedett értékek mutathatóak ki.

Ha alacsonyabb...

A normál androstendion szint a mellékvesék normál működését jelzi.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel