Androstendion (férfi)

Adatlap - Androstendion (férfi)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az androszténdion az androgén hatású szteroid hormon család tagja. A hormont a mellékvesekéreg és gonádok is termelik. A hormonnak tesztoszteron szerű hatása van, de annál sokkal gyengébb. Androszténdionból nőkben tesztoszteron, férfiakban ösztrogén termelődik. Különböző mellékvese eredetű daganatok kimutatására használják, de segít meghatározni a hirsutizmus mértékét, segít értékelni az androgének termelését, a petefészek és a here működését, valamint a veleszületett mellékvesekéreg hyperplasia monitorizálásában is segít.

Előkészületek
Az értékek életkortól, nemtől és a serdülés stádiumától függenek. A hormonszint napi ingadozást mutat, a legmagasabb értékek reggel mérhetők. Szteroid tartalmú gyógyszert szedőkön a vizsgálat nem értékelhető. Nőknél, menstruáció előtt vagy után egy héttel ajánlott elvégezni a vizsgálatot. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Androstendion (férfi) normálérték:
0,5 - 2,5

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön Androstendion (férfi) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Mellékvesekéreg daganatok esetén emelkedett, de olykor normális értékeket találunk. Veleszületett mellékvese hyperplasia (congenitalis adrenalis hyperplasia) és gonád tumor (mindkét nemben) esetén emelkedett értékek mutathatóak ki.

Ha alacsonyabb...

A normál androstendion szint a mellékvesék normál működését jelzi.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel