ALS (férfi)

Adatlap - ALS (aldoláz)

vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az aldoláz (ALS) egy olyan enzim, amely segíti a cukornak energiává történő átalakulását. A szervezetben mindenütt megtalálható, legnagyobb mennyiségben az izmokban és a májban. Régen az aldoláz vérvizsgálatát egyes vázizomzat és/vagy májbetegség kapcsán előforduló állapotok diagnosztizálására és monitorozására kérték. Ma már jobbára más enzimvizsgálatokkal helyettesítik, úgymint a CK (kreatin kináz), GPT (glutamát-piruvát-transzamináz) és a GOT (glutarát-oxálacetát-transzamináz), amelyek specifikusabb jelzői az izom- vagy májkárosodásnak. Napjainkban esetleg izomdisztrófiás betegek monitorozásában játszik még némi szerepet az aldoláz vizsgálata.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

ALS (aldoláz) normálérték:
férfi: 2,61 - 5,71, nő: 1,98 - 5,54 E/l

Az én laboreredményem:

Alacsonyabb
Normál
Magasabb
Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön ALS (aldoláz) szintje alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha magasabb...

Izom- vagy májkárosodás, illetve májbetegség során a véráramban megemelkedik a szintje. Progresszív Duchenne-féle izomdystrophia esetén találkozunk a legmagasabb aldoláz szinttel. Kisebb emelkedés látható dermatomyositis és polymyositis, valamint akut vírusos májgyulladás esetén. Miokardiális infarktus esetén is emelkedett a szintje.

Ha alacsonyabb...

Sclerosis multiplex, myeasthenia gravis és polio betegségek esetén normál értékekkel is találkozhatunk.

Orvos válaszol

Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!

Kérdést teszek fel