Úszóváll (rotator tendinitis)

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna megjelent:

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll kifejezés nem kifejezetten egyetlen betegségre utal, sokkal inkább egy összefoglaló elnevezés, ami bizonyos mozgásszervi elváltozásokat foglal magában.

Okok

Jellemzően azoknál a sportoknál alakulhat ki, melyek során a kart a fej fölé kell emelni nagy ismétlésszámban.

Tünetek

Kezdetben erőteljes lendítéskor és a kar fej fölé emelésekor érezhető, később minimális mozgatáskor is jelentkezik fájdalom. Ezenkívül az úszóváll részét képezheti továbbá az ízületi tok gyulladása, izomrövidülés, és akár a nyakcsigolyák elváltozása is, melyek szintén fájdalommal járnak.

Mik járulnak hozzá az úszóváll kialakulásához?

  • Ütközéses szindróma (vagy impingement szindróma): ezt a jelenséget a rotátorköpeny inainak ütközései, súrlódásai okozzák, így az ismétlődő ütközések következtében az inak sérülnek, begyulladnak, megduzzadnak, ezek következtében pedig akár minden egyes karemelés is fájdalommal járhat.
  • Porcsérülés vagy porcleszakadás: jellemzően sérülés következtében szakadhat le egy kis darab porc, ami később fájdalmat, bizonytalan érzetet okoz az adott ízület környékén.
  • A váll instabilitása: ez a tünet akkor fordul elő, ha a vállízület nem tartja meg elég hatékonyan a felkart a vállüregben.
  • Perifériás neuropátia: a perifériás idegek sérülése miatt gyengeség, bizsergő érzés alakulhat ki az érintett területen.

Részletesen A váll rotátor-köpenye és betegségei

Veszélyeztetett sportolók

Úszók, triatlonisták, röplabdázók, kosárlabdázók, teniszezők esetében gyakori e szindróma előfordulása. De bizonyos foglalkozások is hajlamosíthatnak, például akár a szobafestők is érintettek lehetnek ebben az összetett betegségben.

Orvoshoz kell-e fordulni?

Igen, ugyanis a szakszerű kezelés lerövidítheti a felépülési időt. A váll és az inak pihentetése rendkívül fontos. A további edzés, erőltetés csak ront a helyzeten. Kerülni kell a tolóerőt igénylő mozdulatokat, valamint a kar váll fölé emelését. Fontos a váll hűtése, gyulladáscsökkentő krémek, tabletták használata, de sokszor nem elégséges. Ilyenkor fizio-, elektro-, mágnesterápia, kinesioterápia (tapaszok), injekciókúra, akupunktúrás kezelés, gyógytorna is segíthet. Ha huzamosabban fennáll a panasz, artroszkópos műtétre kerül sor.

Mennyi idő kell a gyógyulásra?

A fájdalom mértékétől is függ. Alapesetben 3-4 hónap szükséges a felépüléshez. Ha műteni kell, a gyógyulás akár fél évet is igénybe vehet.

Megelőzés

Fontos az (úszó)technika javítása, a felkar és a váll izmainak rendszeres erősítése, nyújtása. A szindróma fontosságát hangsúlyozza, hogy a Magyar Úszószövetségnek saját Úszóváll Prevenciós Munkacsoportja is van.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

A téma cikkei

22/1 A leggyakoribb sportsérülések
22/2 Az Achilles-ín gyulladása
22/3 A külső bokaszalag szakadása
22/4 Fáradásos törés (stressztörés)
22/5 Sarokcsont sarkantyú
22/6 Golfkönyök
22/7 SI ízületi blokk
22/8 Kiment hüvelykujj
22/9 Csonttörés
22/10 Porcsérülések
22/11 Izomgörcs
22/12 Térdszalagsérülések
22/13 Futó térd
22/14 Körülírt porchiány
22/15 Izom(rost)szakadás
22/16 Elülső térdfájdalom
22/17 Sípcsont fájdalom
22/18 Nyáktömlő gyulladás (bursitis)
22/19 Vállficam
22/20 Úszóváll (rotator tendinitis)
22/21 Teniszkönyök
22/22 Izomhúzódás

Cikkajánló

Testmozgás
Testmozgás

A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai.

Haspuffadás
Haspuffadás

Segíthetnek a probiotikumok?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, rehabilitációs szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.