Térdszalag-sérülések

porcepitok.hu
megjelent:

A térd sérülése esetén elszakadhatnak a térd szalagjai, az inak megduzzadhatnak, sőt a mindennapos megerőltetés is koptatja a térdet. A külső és belső oldalon lévő oldalszalagok főleg az ízület oldalirányú merevítéséért felelősek.

A térdízület mozgásában az ízületen átívelő izmok aktívan, míg a térdkalács, a szalagok, a meniszkuszok és a tok passzívan vesznek részt. A térdízület felépítésében részt vesz a combcsont, a sípcsont, a szárkapocscsont, a térdkalácscsont, valamint szalagok, C-alakú porcok, mely utóbbiak az ízület harmonikus mozgásáért, az ízület stabilizálásáért felelősek.

Melyek számítanak a leggyakoribb térdsérüléseknek?

A térdsérülések közül a térdszalagok és a C-alakú porcok (meniszkuszok) sérülései fordulnak elő leggyakrabban. A szalagok sérülései lehetnek a szalaghúzódás, részleges- vagy teljes szalagszakadás. A leggyakoribb sérülés a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag szakadása. Bizonyos sportok (sí, snowboard, focizás, síelés, kosárlabdázás, kézilabdázás közben kialakuló csavarásos sérülésekkor) hajlamosítanak is elülső keresztszalag-sérülésekre.

Az elülső keresztszalag sérülésekor hirtelen hasító fájdalom alakul ki; a térd beduzzad. Ha a szakadt darab esetleg hátraesik; akkor a térdhajlításban elmaradás, és terhelésre jelentkező fájdalom, térdízületi instabilitás alakul ki (a térd lötyögőssé válik). Előfordulhat az is, hogy a beteg egyes mozgásokat nem tud elvégezni (guggolás, futás).

Az elülső keresztszalag-szakadás kombinálódhat a belső, ritkábban a külső C-alakú porc (meniszkusz) szakadásával is. Szalag- és meniszkusz-sérülés együttes kialakulása esetén a térd forgatásakor jelentkezik hirtelen fájdalom és elakadás. Gyakori tünet az is, hogy a térd flexiós tartásban rögzül.

Az oldalszalagok teljes szakadása esetén térdízületi duzzanat, melegség; vérömleny-képződés, oldalirányú instabilitás alakulhat ki. A beteg a vizsgálat során az oldalszalagok felett nagyfokú fájdalmat jelez.

Megemlítendő az ún. „unhappy triad”(szerencsétlen hármas), amikor az elülső keresztszalag, a belső oldalszalag és a félhold alakú meniszkusz egyszerre sérül.

Hogyan kezelhetők a térdsérülések?

A térdsérülésekkel leggyakrabban traumatológus, ortopédus vagy sportorvos foglalkozik. A sérült térdről először általában röntgenfelvétel készül, majd amennyiben indokolt, a későbbiekben MR- vagy ultrahang-vizsgálatra is sor kerülhet. Ha az oldalszalag-szakadás beigazolódott, és panaszokkal jár, akkor minden esetben célszerű annak műtéti megoldása; a további ízületi károsodás megelőzése miatt.

Térdízületi tükrözés (arthroscopia) során megvizsgálják, hogy a szalagok tartanak-e, a meniszkuszokon nincs-e szakadás, milyen az ízületi porc felszíne, nincs-e ízületi szabadtest. A leszakadt részeket eltávolítják, az ízületet átöblítik, porcfelszínt shaverezik (a felszíneket simítják), esetleges szalagszakadásokat összevarrják....

(porcepitok.hu)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus
WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.