Fogyókúra - Nem mindegy, melyik mozgásformát választjuk

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A fogyókúrának és az életmódváltásnak fontos része a fizikai aktivitás. Nem mindegy azonban, hogy hogyan mozgunk! A rosszul megválasztott sportolással sokan kifejezetten ártanak szervezetüknek.

Sokan konditerembe járnak, aerobikoznak, csapatsportokat űznek heti egy-két alkalommal, ezektől remélve a testsúly és a fittség megőrzését vagy a testsúlycsökkenést. Kevesen tudják, hogy ezzel szervezetüknek kifejezetten ártanak, hiszen a kevés terheléshez szokott szervezetet, a heti pár alkalom során annyira igénybe veszik, hogy az edzetlen ízületek, izmok könnyen megsérülnek, károsodnak.

Sajnos Magyarországon szinte népbetegségnek számít a térdízületi arthrosis. Ennek két gyakori oka az elhízás és a nem megfelelően megválasztott terhelés.

Másik negatív hatása a ritkán végzett erőteljes fizikai aktivitásnak az anaerob anyagcsere. Elhízottak esetén, ha nem megfelelően választják meg a fizikai aktivitást és szervezetüket túlterhelik, a kedvező hatások helyett a szervezet anaerob anyagcsere során a szénhidrát raktárait üríti ki a zsírban raktározott energia helyett, így a zsírtömeg nem ég el.

Segítség az egészséges élethez

Gyaloglással a fogyásért

Számos ajánlás és javaslat olvasható, hogy mi legyen ez a fizikai aktivitás. Rekreációval, elhízástudománnyal foglalkozó szakemberek egybehangzó véleménye szerint a legideálisabb mozgásforma heti 5 napon fél-egyórás gyaloglás. A fizikai kondíció javulásával a gyaloglás tempója fokozható.

A gyaloglás kevésbé terheli az ízületeket, mint a futás.

Futás vagy nem megfelelően megválasztott terhelés kondicionáló teremben hirtelen vérnyomás-emelkedést is okozhat, így a várt kellemes érzés helyett a vérnyomás-emelkedés, a jelentősen megemelkedett pulzus kellemetlen hatásait fogják érezni.

Gyaloglás esetén ezzel szemben hosszú távon vérnyomáscsökkenést és a vércukorháztartás rendezését lehet elérni - ezt bizonyították magyar kutatók 400 elhízott beteg bevonásával végzett tanulmány során. A gyaloglás másik előnyös hatása a jelentős és tartós testsúlycsökkenés.

Úszás, kerékpár vagy gyaloglás?

Az úszást és kerékpározást is gyakran javasolják, mint fizikai aktivitást. Mindkettőnél olcsóbb és könnyebben elérhető a gyaloglás. A fogyni vágyók jelentős része, testsúlya és ízületi panaszai miatt nem tud kerékpározni, míg az úszásnál kiemelten fontos, hogy szabályosan történjen. Az önkéntesen módosított úszási stílusok - például mellúszásnál a fej helytelen kiemelése és a nyak túlzott hátraszegése - a gerincet terhelhetik.

Elhízottak, szív- és érrendszeri betegségben, mozgásszervi betegségekben szenvedők esetén javasolt, hogy mielőtt fizikai aktivitásba kezdenek, egy általános állapotfelmérésre jelentkezzenek családorvosuknál vagy életmód-tanácsadással foglalkozó szakembernél, valamint a későbbiekben rendszeres kontrollvizsgálatokon vegyenek részt.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitneszedző
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.