Sípcsont fájdalom

Dr. Szilágyi Annamária
szerző: Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos - WEBBeteg
megjelent:

Oka lehet sportolók esetében a láb túlterhelése, vagy hibás terhelése, de bizonyos esetekben komolyabb betegség is állhat a sípcsont fajdalma hátterében. Akkor érdemes orvost felkeresni, ha a panaszok nem függnek össze a sportolással, vagy állandósulnak.

A fájdalom okáról sokat elárul annak meghatározása, hogy a sípcsontnak pontosan mely részén jelentkezik a fájdalom.

Ha a sípcsont elülső felszíne fáj

Fájdalmas, szúró érzés jelentkezik a sípcsont elülső felszínén, az izmok tapadásának megfelelően. A panasz edzés után, vagy edzés közben jelentkezik, ugrásnál, hirtelen fordulásnál. A fájdalmas, túlterhelt izokat ki tudjuk tapintani.

A sípcsont elülső felszíne fájhat túlterhelés, mozgászavar, nem megfelelő cipő viselete, rossz futótechnika vagy kemény talaj következtében. Ugyanilyen panaszokat okoz a lúdtalp is, a nem megfelelő izomterhelés miatt.

Ha tehermentesítésre, nyugalomba helyezésre nem enyhül a panasz, érdemes orvoshoz fordulni.

A kezelés része a tehermentesítés, a helyileg alkalmazható gyulladáscsökkentő hatású kenőcsök alkalmazása, szükség esetén fizikoterápia, gyógytorna (a helytelen mozgásformák és technikai hibák kijavítása érdekében).

A sportolás hatására kialakuló fájdalom megelőzhető a lábizmok rendszeres erősítésével és nyújtásával, az edzés intenzitásának csökkentésével, valamint a rossz futó- és edzéstechnika javításával.

Ez is érdekelheti Futósérülések kezelése

Ha a sípcsont térdkalács alatti része fáj

Fájhat a sípcsont közvetlen térdkalács alatti része is. Ennek oka lehet az úgynevezett ugró térd betegség. Olyan sportolók körében szokott kialakulni, akik nagyokat ugranak, sokat futnak. A patella inának túlterhelése okozza, és sajnos tartós következménye annak elmeszedése. Nehezen kezelhető kórkép, érdemes megelőzéssel, fokozatos terheléssel, megfelelő edzéstervvel elkerülni. A kezelése hasonló a fentiekhez (azaz tehermentesítés, gyulladáscsökkentők, egyes fizioterápiás eljárások, mozgásterápia/gyógytorna), de legvégső esetben itt műtét is szóba jön.

Ha a sípcsont térd felőli része fáj

Fájhat a sípcsont térd felőli része csontosodási zavar, a Schlatter-Osgood betegség miatt is. A sípcsont két részből fejlődik, a pubertás korban csontosodik össze a 2 csontmag véglegesen. Ennek a folyamatnak az elhúzódása, esetleg elmaradása esetén a sípcsont térd alatti része, ahol az izmok tapadnak, különálló, feltöredezett csontdarabként marad meg. Ez a betegség leginkább terheléskor szokott fájdalmat okozni. A kezelése sajnos nagyon esetleges, nem tudjuk igazán befolyásokni a kórlefolyást. Tehermentesítést szoktunk javasolni, ha nagyon fáj. Megelőzni nem lehet.

Gyermek és fiatal felnőtt korban továbbá sajnos pont ezen a területen fordulnak elő a csontok daganatos betegségei is. Ezek gyors és szakszerű beavatkozást igényelnek. Mind diagnosztikája, mind kezelése ortopéd sebész feladata.

Mindenképpen érdemes megkeresni szakembert ilyen jellegű, túlterheléssel, sporttal nem összefüggő, állandó panaszok esetén!

A téma cikkei

22/1 A leggyakoribb sportsérülések
22/2 Az Achilles-ín gyulladása
22/3 A külső bokaszalag szakadása
22/4 Fáradásos törés (stressztörés)
22/5 Sarokcsont sarkantyú
22/6 Golfkönyök
22/7 SI ízületi blokk
22/8 Kiment hüvelykujj
22/9 Csonttörés
22/10 Porcsérülések
22/11 Izomgörcs
22/12 Keresztszalag sérülések
22/13 Futó térd
22/14 Körülírt porchiány
22/15 Izom(rost)szakadás
22/16 Elülső térdfájdalom
22/17 Sípcsont fájdalom
22/18 Nyáktömlő gyulladás (bursitis)
22/19 Vállficam
22/20 Úszóváll (rotator tendinitis)
22/21 Teniszkönyök
22/22 Izomhúzódás

Dr. Szilágyi AnnamáriaWEBBeteg
Szerző: Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos

Cikkajánló

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

Édesítésre használt anyagok Édesítésre használt anyagok

Milyen előnyeik és hátrányaik vannak a különféle típusoknak?

A porckorongsérv életmódkezelése és a megelőzés lehetőségei

A porckorongsérv nem egy statikus állapot, nagyon sok esetben megfelelő életmódváltással, megfelelően végzett napi rendszeres gyógytornával és gerinckímélő...

Sportolhatok, ha megfáztam vagy náthás vagyok?

Sportolhatunk akkor is, ha épp meg vagyunk fázva? Milyen mozgásforma árt ilyenkor az egészségnek? A legfontosabb szabály, hogy lázas betegen tilos sportolni!...

Milyen sport ideális a munkámhoz?

Ma már nem kérdés a sport fontossága, mindenki rögtön tud legalább két-három indokot, amiért jelentős a rendszeres mozgás az életünkben. Legyenek ezek a...

Sarkantyú - Hogyan kezelhető?

A sarkantyú az izmok eredésénél kialakuló csontkinövés. A saroksarkantyú két helyen alakulhat ki, a lábszárizom ínjának eredésénél, és a sarok talpi részén...

Sclerosis multiplex - Amit Ön is megtehet

Néhány életviteli szabály betartásával és egyszerű gyakorlattal Ön is igen sokat tehet a sclerosis multiplex tüneteinek enyhítése, a betegség kézben tartása...

Hasizom-erősítés óriáslabdával

A hasfeszítéses gyakorlatok (stabilizációs tréning) következő nehézségi fokozata óriáslabdával történik. Az ideális labdaméret a gyakorlásokhoz az a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.