Fáradásos törés (stressztörés)

Szerző: WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Anna, Dr. Szabó Zsuzsanna

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs egyensúlya felborul, és a csont állományában úgynevezett mikrosérülések keletkeznek, melyek a csont részleges vagy teljes töréséhez vezetnek.

Terhelés során az izom elfárad – az erőhatást a csont bizonyos területére koncentrálja, s ez nagyobb, mint a csont stresszt tűrő képessége. Így az ismétlődő stresszhatás a csonthártyához tartozó felszívódást (periostealis resorptio) eredményez, ami gyengíti a csontkérget és végül töréshez vezet.

A fáradásos törés okai

Versenyszerűen sportolók, főként a futók körében nem ritka a fáradásos törés kialakulása, hiszen csontjaik folyamatosan fennálló terhelésnek, kifejezett húzó-nyíró erőknek vannak kitéve. E töréstípus nemritkán egyszeri, igen intenzív edzést követően manifesztálódik, a sportolók gyakran beszámolnak az edzésterv közelmúltban történő megváltoztatásáról.

Hajlamosító tényezői között a rossz edzésterv, monoton terhelés, nem megfelelő sportfelszerelés mellett a genetikai hajlam, kalciumhiányos táplálkozás, bizonyos hormonális állapotok (pl. fogamzásgátlás miatti alacsony ösztrogénszint), egyéb ortopédiai elváltozások (pl. lúdtalp) is szerepelhetnek, csakúgy mint az egyéb alapbetegségek, és a nem megfelelő izomerő, rossz hajlékonyság is.

Veszélyeztetett sportolók

Kitartást igénylő, hosszú távú terhelésnek kitett sportolók (pl. triatlonisták, hosszútávfutók). Az érintett testrészek sporttípustól függően az alábbiak lehetnek: rövidtávfutóknál a láb, hosszútávfutók esetén a hosszú csöves csontok, dobóatlétáknál a felkarcsont, úszóknál és evezősöknél a borda az érintett leggyakrabban. Női sportolók 3,5-szer nagyobb eséllyel sérülnek, mint a férfiak.

Tünetek

A fáradásos törést diagnosztizálni nehéz, nem egyszer legalább 6-8 hete fennálló panaszokat követően kerül rá sor. Kezdetben az érintett régióban sportolás közben jelentkezik fájdalom, mely nyugalomban megszűnik. Az edzés intenzitásának növelésével a fájdalom erősödik, majd mozgást követően is fennmarad. Esetenként a törés fölött körülírt duzzanat, éjszakai fájdalom, nyomásérzékenység jelentkezik.

Orvoshoz kell-e fordulni?

Igen, feltétlenül.

Röntgenfelvételen csak előrehaladott stádiumban látható specifikus elváltozás, korai diagnózis felállításában CT-, MRI-, illetve csontszcintigráfiás vizsgálat segít.

Differenciáldiagnosztikusan fontos a betegség elkülönítése a csontdaganattól (az osteoid osteoma nevű csontdaganattípustól), krónikus kompartment szindrómától, fertőzésektől és íngyulladástól.

Ez is érdekelheti A csontdaganatok leggyakoribb típusai

Hogyan kezelendő a fáradásos törés?

Kezelése többnyire „konzervatív” úton zajlik, fizikai kímélet (minimum pár hét), a sérült régió rögzítése, gyulladáscsökkentők alkalmazása, gyógytorna, végül megváltoztatott edzésterv felállítása szükséges. Bizonyos esetekben, amikor teljes törés, illetve a törvégek elmozdulása áll fenn, műteti beavatkozásra is szükség van.

Mennyi időt kell hagyni a gyógyulásra?

Legtöbbször hat hetet, súlyosabb esetben 3-6 hónapot. Könnyített sportterhelés csak teljes fájdalommentesség esetén kezdhető, majd további panaszmentesség esetén növelhető.

Megelőzés

Az alapbetegségek diagnosztizálása, kezelése, az ortopédiai eltérések korrekciója mellett fontos a megfelelő cipő választása, megfelelő talpbetét viselése (ajánlott orvossal, szakértővel egyeztetni!). Javasolt a terhelés csökkentése, a láb izmainak célzott erősítése is, illetve rövid időre érdemes lehet más sportra váltani.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás
Dr. Molnár Anna, Dr. Szabó Zsuzsanna

A téma cikkei

22/1 A leggyakoribb sportsérülések
22/2 Az Achilles-ín gyulladása
22/3 A külső bokaszalag szakadása
22/4 Fáradásos törés (stressztörés)
22/5 Sarokcsont sarkantyú
22/6 Golfkönyök
22/7 SI ízületi blokk
22/8 Kiment hüvelykujj
22/9 Csonttörés
22/10 Porcsérülések
22/11 Izomgörcs
22/12 Keresztszalag sérülések
22/13 Futó térd
22/14 Körülírt porchiány
22/15 Izom(rost)szakadás
22/16 Elülső térdfájdalom
22/17 Sípcsont fájdalom
22/18 Nyáktömlő gyulladás (bursitis)
22/19 Vállficam
22/20 Úszóváll (rotator tendinitis)
22/21 Teniszkönyök
22/22 Izomhúzódás

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

A csonttörések ellátása

Késő ősszel és télen a szánkózó, korcsolyázó gyerekek és a csúszós járdán eleső idősek tipikus sérülése a csonttörés. Mit tegyünk az...

Világszinten új eljárást teszteltek...

A Pécsi Tudományegyetemen teszteltek a világon elsőként egy új, magnézium-kalcium alapú felszívódó implantátumot, amely újabb jelentős...

A leggyakoribb kérdések a...

A csonttörésekkel kapcsolatban számos kérdés felvetődik a betegekben. Összegyűjtöttük egy csokorba a szakorvosnál leggyakrabban elhangzó...

Csonttörések és kezelésük

A váz- és izomrendszert minden nap érik kisebb-nagyobb sérülések. A zúzódások, horzsolások mindennaposak, emellett pedig az egyik legrettegettebb...

Fájdalomcsillapítás csonttörések...

Akinek már volt csonttörése, az tudja, akinek még nem volt, az gondolja, hogy mennyire fájdalmas, ha valamelyik csontunk eltörik. Ezért is érthető...

Csonttörés

A csonttörés a csont folytonosságának megszakadása. Milyen típusai vannak és hogyan kezelhető?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.