Immunerősítő ételeink - Ön tudta?

Szerző: Kamaszpanasz.hu

Ha betegségből lábadozik, vagy épp szeretné elkerülni a vírusokat, vagy csak úgy érzi, egy kis erősítés sosem árt, akkor olvassa el cikkünket. Senkinek sem árt, ha tudja, mely ételekkel erősítheti immunrendszerét.

Bodza

Régóta tudjuk, hogy a bodza hatásosan veszi fel a harcot a vírusok ellen a testben. Pár kisebb kutatás szerint sokkal egyszerűbben lábalnak ki az influenzából azok, akik bodzát fogyasztanak betegségük közben. A bodza nagyon gazdag antioxidánsokban és ezáltal hatásosan feszi fel a harcot a gyulladások ellen.

Gomba

Ne utasítsa el a gombát, mint silány táplálékot – nagyon gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban. Az alacsony ásványi-anyag tartalmat összefüggésbe hozták az influenzás megbetegedéssel.

B-vitamint is találhatunk a gombákban, ami jelentős szerepet játszik az egészséges immunrendszer felépülésében. Állatokon végzett kísérletek alapján a gombáknak van antibakteriális hatásuk is, illetve fogyasztása mellett kevesebb az esélyünk a vírusos és daganatos megbetegedésekre.

Acai bogyó

Vitaminok és nyomelemek
Ismeri Ön a létező összes vitamint? Vagy tudja, hogy melyik vitamin miért jó, vagy éppen rossz a szervezetünk számára?
Tudjon meg többet a vitaminokról a WEBBetegen!

A szuperételként is emlegetett trópusi gyümölcs hasonlít az áfonyához és sötétlila színe miatt antioxidánsokban igen gazdag.

Míg az acait tudományosan nem köthetjük egyes betegségek megelőzése elleni szernek, de magas antioxidáns-tartalma révén segítenek a testnek általánosan felvenni a harcot az öregedés és betegségek ellen. Akár ital formájában is fogyasztható, mindenképpen ízletes!

Osztriga

Afrodiziákum? Immunerősítő? Talán mindkettő, köszönhetjük az osztrigákban található cinknek. Az alacsony cink-szintet párhuzamba állították a férfi meddőséggel.

Emellett a cink a különféle vírusok ellen is hatásosan küzd, bár a kutatók nem tudják, hogy miért. Bárhogyan is legyen, az osztriga segít az immunrendszernek, ami mindenképpen jó dolog.

C-vitamin és dohányzás
Dohányosok számára kiemelten fontos ennek a vitaminnak a rendszeres szedése, mert a dohányzás megnehezíti a bevitt C-vitamin felszívódását a szervezetben, valamint a bejuttatott káros anyagokat is közömbösíti. Kutatások alapján egy cigaretta elszívása 25-150 mg C-vitamint képes tönkretenni. Így könnyű kiszámolni, hogy a napi minimum egy dohányzó számára legalább 500 mg C-vitamin, de inkább ajánlott a napi 1000-2000 mg bevitele.
Bővebben a dohányosok táplálkozásáról

Görögdinnye

A hidratáló és frissítő görögdinnye szintén rengeteg antioxidánst tartalmaz, valamint glutationt. Ezek erősítik az immunrendszert, így felvehetik a harcot a betegségekkel szemben.

Káposzta

Ez egy másik étel, ami immun-erősítő glutationt tartalmaz. A káposzta ráadásul a téli hónapok alatt különösen olcsón és könnyen szerezhető be, ráadásul rengeteg fajtája is létezik – fehér, piros, kínai. Levesben és köretként is finom, így mindenképpen ajánljuk a fogyasztását!

Mandula

A mandula segít az immunrendszernek, emellett a stressz ellen is hatásos étel. Az ajánlott negyedcsészényi mandula az ajánlott napi E-vitamin felét tartalmazza, ami szintén az immunrendszernek tesz jót. Emellett riboflavint, niacint és B-vitamint is tartalmaz, ami a stressz ellen segít védekezni.

Grapefruit

A grapefruitban jó adag C-vitamint találhatunk, amiből, hogyha eleget fogyaszt, segít megelőzni az influenzát és a megfázást. Bárhogy is, a grépfrút tele van flavonoidokkal, amik segítenek az immunrendszerednek. Ha nem szereti a grépfrútot, fogyasszon helyette narancsot!

Antioxidánsok

Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.
Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek az égési (oxidációs) folyamatokat gátolják. Elsődleges kémiai jelentésén túl tágabb értelemben oxidáció alatt az energiatermelő anyagcserefolyamatokat is érthetjük, amelyek a szervezet lebontó folyamatait foglalják magukba.
Antioxidánsok

Búzacsíra

A búzacsíra igazán tápláló, ráadásul sok cink, antioxidáns és B-vitamin is található benne. Emellett sok rost, protein és növényi zsír van benne és akár salátában vagy nassolnivalóként is fogyasztható.

Alacsony zsírtartalmú joghurt

Figyeljen oda Ön is, hogy mit eszik!

Naponta egy csésze joghurt segít elkerülni a megfázást, a reklámokból már jól ismert kultúrájának köszönhetően. Egyes kutatók szerint sokat segít a betegségek elleni harcban, emellett D-vitamint is tartalmaz, ami szintén segít a megfázás és az influenza kivédésében.

Fokhagyma

Már az őseink is alkalmazták, még ha nem is tudták, hogy miért is gyógyít ennyire.

Antioxidáns-forrásaink
Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek (kataláz, glutation-peroxidáz, szuperoxiddizmutáz, stb.), a szőlőcukor, vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10 (más néven ubikinon) molekula.

Ma már tudjuk, hogy magas antioxidáns tartalma segíti a szervezetünk immunrendszerét. Emellett a fokhagyma tartalmaz egy H.pylori nevű baktériumot, amit kapcsolatba hoztak egyes bél- és gyomorrákokkal.

Spenót

A szuperételként is emlegetett spenót nem csak a stressz ellen igen hatásos. Tápanyagokban gazdag és segít megújítani a testet – akár belülről is, új sejtek termelésével.

Emellett sok rost és antioxidáns is van benne, mint például a C-vitamin. Ha nyersen vagy kevéssé főzve eszed, akkor a leghatásosabb.

Tea

Fekete vagy zöld? Mindkettőben betegségek ellen harcoló polifenolok és flavonoidok vannak. Ezek az antioxidánsok megkeresik a sejt-pusztító gyököket, majd elpusztítja azokat.

Édesburgonya

Csak úgy, mint a répa, az édesburgonya is magas antioxidáns-tartalmú – béta-karotin van benne, ami szintén a sejt-pusztító gyökök ellen harcol. Sok A-vitamint is tartalmaz, ami gátolja a gyors öregedést, illetve segít egyes rákos megbetegedések kivédésében.

Brokkoli

Egyszerű megtalálni a zöldségesnél, és minden fogásban finom, emellett az immunrendszeredet is védi.

Emellett magas tápanyag-tartalma van, ami védi a testet. Sok vitamint található benne: A-vitamin, C-vitamin, glutation.

Ha egy kis alacsony zsírtartalmú sajttal köríti a fogást még immunerősítő B- és D-vitamint is szervezetébe juttathat.

(Kamaszpanasz/Gy.A., Forrás: webmd.com)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

Hogyan hatnak az antioxidánsok?

Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek...

A vörösbor hatása a szervezetre

A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. A régi korok...

Mik is azok az antioxidánsok?

Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más...

Antioxidánsok: csak mértékkel

Antioxidánsoknak összefoglaló néven azokat az anyagokat tekintjük, amelyek reakcióba lépnek és semlegesítik az olyan úgynevezett szabad gyököket a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.