• Immunerősítő ételeink - Ön tudta?

        Szerző: Kamaszpanasz.hu

        Ha betegségből lábadozik, vagy épp szeretné elkerülni a vírusokat, vagy csak úgy érzi, egy kis erősítés sosem árt, akkor olvassa el cikkünket. Senkinek sem árt, ha tudja, mely ételekkel erősítheti immunrendszerét.

        Bodza

        Az immunrendszer

        Napi ötszöri zöldség, illetve gyümölcs fogyasztásával kellő vitaminhoz juthat szervezete. Ha elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, a vitaminkészítményeket nem igényli szervezete - azokra inkább vitaminhiány okozta megbetegedésekor van szükség.
        Az immunrendszer>>

        Régóta tudjuk, hogy a bodza hatásosan veszi fel a harcot a vírusok ellen a testben. Pár kisebb kutatás szerint sokkal egyszerűbben lábalnak ki az influenzából azok, akik bodzát fogyasztanak betegségük közben. A bodza nagyon gazdag antioxidánsokban és ezáltal hatásosan feszi fel a harcot a gyulladások ellen.

        Gomba

        Ne utasítsa el a gombát, mint silány táplálékot – nagyon gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban. Az alacsony ásványi-anyag tartalmat összefüggésbe hozták az influenzás megbetegedéssel.

        B-vitamint is találhatunk a gombákban, ami jelentős szerepet játszik az egészséges immunrendszer felépülésében. Állatokon végzett kísérletek alapján a gombáknak van antibakteriális hatásuk is, illetve fogyasztása mellett kevesebb az esélyünk a vírusos és daganatos megbetegedésekre.

        Hirdetés

        Acai bogyó

        Vitaminok és nyomelemek
        Ismeri Ön a létező összes vitamint? Vagy tudja, hogy melyik vitamin miért jó, vagy éppen rossz a szervezetünk számára? 
        Tudjon meg többet a vitaminokról a WEBBetegen!

        A szuperételként is emlegetett trópusi gyümölcs hasonlít az áfonyához és sötétlila színe miatt antioxidánsokban igen gazdag.

        Míg az acait tudományosan nem köthetjük egyes betegségek megelőzése elleni szernek, de magas antioxidáns-tartalma révén segítenek a testnek általánosan felvenni a harcot az öregedés és betegségek ellen. Akár ital formájában is fogyasztható, mindenképpen ízletes!

        Osztriga

        Afrodiziákum? Immunerősítő? Talán mindkettő, köszönhetjük az osztrigákban található cinknek. Az alacsony cink-szintet párhuzamba állították a férfi meddőséggel.

        Emellett a cink a különféle vírusok ellen is hatásosan küzd, bár a kutatók nem tudják, hogy miért. Bárhogyan is legyen, az osztriga segít az immunrendszernek, ami mindenképpen jó dolog.

        C-vitamin és dohányzás
        Dohányosok számára kiemelten fontos ennek a vitaminnak a rendszeres szedése, mert a dohányzás megnehezíti a bevitt C-vitamin felszívódását a szervezetben, valamint a bejuttatott káros anyagokat is közömbösíti. Kutatások alapján egy cigaretta elszívása 25-150 mg C-vitamint képes tönkretenni. Így könnyű kiszámolni, hogy a napi minimum egy dohányzó számára legalább 500 mg C-vitamin, de inkább ajánlott a napi 1000-2000 mg bevitele.
        Bővebben a dohányosok táplálkozásáról>>

        Görögdinnye

        A hidratáló és frissítő görögdinnye szintén rengeteg antioxidánst tartalmaz, valamint glutationt. Ezek erősítik az immunrendszert, így felvehetik a harcot a betegségekkel szemben.

        Káposzta

        Ez egy másik étel, ami immun-erősítő glutationt tartalmaz. A káposzta ráadásul a téli hónapok alatt különösen olcsón és könnyen szerezhető be, ráadásul rengeteg fajtája is létezik – fehér, piros, kínai. Levesben és köretként is finom, így mindenképpen ajánljuk a fogyasztását!

        Mandula

        A mandula segít az immunrendszernek, emellett a stressz ellen is hatásos étel. Az ajánlott negyedcsészényi mandula az ajánlott napi E-vitamin felét tartalmazza, ami szintén az immunrendszernek tesz jót. Emellett riboflavint, niacint és B-vitamint is tartalmaz, ami a stressz ellen segít védekezni.

        Grapefruit

        A grapefruitban jó adag C-vitamint találhatunk, amiből, hogyha eleget fogyaszt, segít megelőzni az influenzát és a megfázást. Bárhogy is, a grépfrút tele van flavonoidokkal, amik segítenek az immunrendszerednek. Ha nem szereti a grépfrútot, fogyasszon helyette narancsot!

        Antioxidánsok

        Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.
        Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek az égési (oxidációs) folyamatokat gátolják. Elsődleges kémiai jelentésén túl tágabb értelemben oxidáció alatt az energiatermelő anyagcserefolyamatokat is érthetjük, amelyek a szervezet lebontó folyamatait foglalják magukba.
        Antioxidánsok>>

        Búzacsíra

        A búzacsíra igazán tápláló, ráadásul sok cink, antioxidáns és B-vitamin is található benne. Emellett sok rost, protein és növényi zsír van benne és akár salátában vagy nassolnivalóként is fogyasztható.

        Alacsony zsírtartalmú joghurt

        Figyeljen oda Ön is, hogy mit eszik!

        Naponta egy csésze joghurt segít elkerülni a megfázást, a reklámokból már jól ismert kultúrájának köszönhetően. Egyes kutatók szerint sokat segít a betegségek elleni harcban, emellett D-vitamint is tartalmaz, ami szintén segít a megfázás és az influenza kivédésében.

        Fokhagyma

        Már az őseink is alkalmazták, még ha nem is tudták, hogy miért is gyógyít ennyire.

        Antioxidáns-forrásaink
        Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek (kataláz, glutation-peroxidáz, szuperoxiddizmutáz, stb.), a szőlőcukor, vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10 (más néven ubikinon) molekula.

        Ma már tudjuk, hogy magas antioxidáns tartalma segíti a szervezetünk immunrendszerét. Emellett a fokhagyma tartalmaz egy H.pylori nevű baktériumot, amit kapcsolatba hoztak egyes bél- és gyomorrákokkal.

         

        Spenót

        A szuperételként is emlegetett spenót nem csak a stressz ellen igen hatásos. Tápanyagokban gazdag és segít megújítani a testet – akár belülről is, új sejtek termelésével.

        Emellett sok rost és antioxidáns is van benne, mint például a C-vitamin. Ha nyersen vagy kevéssé főzve eszed, akkor a leghatásosabb.

        Tea

        Fekete vagy zöld? Mindkettőben betegségek ellen harcoló polifenolok és flavonoidok vannak. Ezek az antioxidánsok megkeresik a sejt-pusztító gyököket, majd elpusztítja azokat.

        Édesburgonya

        Csak úgy, mint a répa, az édesburgonya is magas antioxidáns-tartalmú – béta-karotin van benne, ami szintén a sejt-pusztító gyökök ellen harcol. Sok A-vitamint is tartalmaz, ami gátolja a gyors öregedést, illetve segít egyes rákos megbetegedések kivédésében.

        Brokkoli

        Egyszerű megtalálni a zöldségesnél, és minden fogásban finom, emellett az immunrendszeredet is védi.

        Emellett magas tápanyag-tartalma van, ami védi a testet. Sok vitamint található benne: A-vitamin, C-vitamin, glutation.

        Ha egy kis alacsony zsírtartalmú sajttal köríti a fogást még immunerősítő B- és D-vitamint is szervezetébe juttathat.

        (Kamaszpanasz/Gy.A., Forrás: webmd.)

        Módosítva: 2016.05.29 14:21, Megjelenés: 2016.05.29 14:21
      • Cikkajánló

        Diabéteszes neuropátia

        Diabéteszes neuropátia

        Prof. Dr. Barkai László

        A cukorbeteg útja a neuropátia felismeréséhez és kezeléséhez, illetve megelőzéséhez.

        Migrén

        Migrén

        Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

        Mikor javasolt megelőző kezelés a migréneseknek? Milyen lehetőségek vannak?

        Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

        Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

        Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

        A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

        Miért lehet a hidegben megfázni?

        Ha nagyon fázunk vagy hosszabb ideig nem megfelelő öltözetben tartózkodunk a hidegben, annak sokszor megfázás lehet a következménye. Télen sokkal gyakoribbak a náthás, meghűléses megbetegedések, mint nyáron.

        Az antioxidánsok szerepe az öregedés lassításában

        Az öregedés szabad gyökök elmélete az egyik legszélesebb körben elfogadott öregedéselmélet, melyet Harman fogalmazott meg 1956-ban. A szabad gyökök elsősorban a szervezetet érő káros anyagok és stressz hatására keletkeznek oxigénből.

        Hogyan hatnak az antioxidánsok?

        Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felel.

        Antioxidánsok - Nagyobb mennyiségben ártalmas is lehet

        Az antioxidánsok – mint például a C- és E-vitamin – fogyasztása előnyére válik szervezetünknek. Egészen addig, amíg túlzásba nem visszük a bevitelt, onnan kezdve ugyanis vérünk oxigénszállítását akadályozzák, s az egésznek izmaink isszák meg a levét.

        Mik is azok az antioxidánsok?

        Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.

        Antioxidánsok: csak mértékkel

        Antioxidánsoknak összefoglaló néven azokat az anyagokat tekintjük, amelyek reakcióba lépnek és semlegesítik az olyan úgynevezett szabad gyököket a szervezetben, amelyek sejt- és DNS-károsodást okozhatnak, s ezzel különféle betegségeket, így rákot is kiválthatnak.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA