A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.

A téma cikkei

5/1 Mire jó a D-vitamin?
5/2 A D-vitamin-pótlás lehetőségei
5/3 Miért veszélyes a D-vitamin-hiány?
5/4 A D-vitamin túladagolásáról
5/5 D-vitamin-hiánnyal összefüggő betegségek és állapotok

A D-vitamint szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására. Emiatt hazánkban a lakosság D-vitamin-szintje rendszerint tél végére már nagyon alacsony, hiszen a zsírraktárak 2-3 hónap alatt teljesen kiürülhetnek pótlás nélkül. Amint azonban beköszönt a napsütéses időszak, testünk vitaminkészlete ismét feltöltődhet a bőrünket érő napfény hatására. Az egészséges felnőttek D-vitamin-szükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen. A táplálkozással felvett mennyiség minimális, ezért a hiányállapot általában nem kerülhető el általa.

A D-vitamin típusai

A D-vitamin (kalciferol) egy összefoglaló név, amely alatt kétféle vitamint értünk: a D2- és a D3-vitamint. A két vitamin biológiai értéke a szervezetünk számára azonos, ugyanakkor a D3-vitamin biológiai hatását tekintve aktívabb a D2-vitaminnál, vagyis a szervezet számára legjobban felhasználható formája a D3-vitamin.

A D2-vitamin (ergokalciferol) a növényi eredetű elővitaminból, az ergoszterinből keletkezik ultraviola (UV-B) sugárzás hatására. Nagyobb mennyiségben az élesztő, néhány gombafaj és az anyarozs tartalmazza. Állati eredetű D2-vitamint pusztán néhány halmájolaj-féleség tartalmaz.

A természetben előforduló D-vitaminok többsége a D3-vitamin (kolekalciferol), amely az állati eredetű 7-dehidro-koleszterin elővitaminból alakul ki napfény vagy mesterséges besugárzás hatására. Az emberi bőr felszínét érő napsugárzás következtében szintén ebből az elővitaminból képződik a D3-vitamin.

A D-vitamin legfőbb forrásai

A szervezetünk számára szükséges mennyiséghez képest az élelmiszereinkben elenyésző a D-vitamin-tartalom (kivéve a halmáj olajak), tehát pusztán étkezéssel nem tudjuk fedezni a D-vitamin-szükségletünket. A D-vitamin megtalálható zsíros halakban, halak májában, a tojássárgájában, valamint a dúsított élelmiszerekben (pl. gabonakészítmények, tejtermékek, margarinok), de ezekből nagy mennyiséget kellene naponta elfogyasztani, hogy elegendő vitaminhoz juthasson szervezetünk.

A kielégítő vitaminellátottság feltétele a szabadlevegőn, napfényen való tartózkodás naponta minimum 15-30 percig. Akár az elővitaminok, úgy a szintetikusan előállított D-vitaminok egyaránt a zsírokkal szívódnak fel a vékonybélből. A téli, késő őszi és kora tavaszi napsugárzás még nem elegendő a D-vitamin-képződéshez, ezért tanácsos ebben az időszakban a szintetikus D-vitamin-pótlás.

A D-vitamin-kiegészítést egyénre szabottan kell alkalmazni, figyelembe véve az életkort, az egészségi állapotot, az esetlegesen szedett gyógyszereket, a lakókörnyezetet, a szabad levegőn eltöltött időt stb. Egészséges ember számára az étrend-kiegészítő szedése nem jelent egészségügyi kockázatot, amennyiben betartja a szedési előírásokat. Fontos azonban, hogy kizárólag megbízható és jó minőségű terméket szedjünk.

A D-vitamin hatásai

Régóta bizonyított már, hogy D-vitamin szükséges a csontképződéshez, gyermekeknél a csontrendszer és a fogak egészséges fejlődéséhez, emellett elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélrendszerből. Hiányában gyermekeknél angolkór (rachitis), felnőttek esetén csontlágyulás, csontritkulás, fogromlás jelentkezhet, ugyanis a kalcium nem képes D-vitamin hiányában beépülni a csontokba és a fogakba. Jelenleg kutatásokat végeznek, melyekben azt vizsgálják, hogy gátolja-e a daganatos sejtek képződését a D-vitamin.

A D-vitamin szerepe a kalcium-anyagcserében

Ha a vérben lévő kalcium mennyisége csökken, a D-vitamin inaktív előanyaga aktív D-vitaminná (kalcitriol) alakul, ami a parathormonnal együtt kalciumot szabadít fel a csontokból, így a szervezet több kalciumot tud felvenni a bélrendszerből, és a vér kalciumszintje is emelkedik. Ha a szervezetben elegendő kalcium van, kevesebb aktív D-vitamin termelődik.

A megfelelő D-vitamin-bevitel

A hazai ajánlás napi D-vitamin-bevitelre (NE=Nemzetközi Egység, 1 NE = 0.025 μg D3-vitamin):

  • Csecsemők számára: 400-1000 NE
  • Gyermekek számára: 1000 NE
  • Serdülők számára: 2000 NE
  • Felnőttek és várandósok számára: 2000 NE
  • Szoptatási időszakban az anyukáknak: 4000 NE

Az élelmiszerek D-vitamin-tartalmát az élelmiszercímkéken jelenleg 2000 NE ajánlott napi beviteli értékhez (RDA) képest tüntetik fel, százalékban kifejezve.

Mitől alakulhat ki D-vitamin-hiány?

Abban az esetben áll fenn D-vitamin-hiány gyanúja, ha a D-vitamin anyagcsere valamilyen oknál fogva zavart szenvedett, ilyenkor az orvos a vér megemelkedett kalciumszintjének okára kíváncsi. Az aktív D-vitamin szintet szokták meghatározni vérmintából.

  • Ha túl kevés napsütés éri a szervezetet. Főleg idős embereknél fordul elő, vagy bizonyos ruházat (például csador) viselése esetén.
  • Hiányos táplálkozás.
  • A belekből való csökkent D-vitamin-felvétel (pl. coeliakia esetén).
  • Megnövekedett igény (terhesség, szoptatási időszak, gyerekek).
  • Bizonyos gyógyszerek szedése (antiepileptikumok).
  • A vese fokozott működése.
  • Nefrózis szindróma.
  • Vesefunkció-zavarok.
  • Mellékpajzsmirigy- alulműködés.
  • Pajzsmirigy-túlműködés.
  • Angolkór (rachitisz) egyes típusaiban.
  • Kadmium mérgezés miatt.

A D-vitamin hiánya a felnőtteket is fenyegeti: csontritkulás, csontlágyulás jelentkezhet, izomgörcsök léphetnek fel, gyorsan romlik a fogak állapota.

Bővebben A D-vitamin-hiány veszélyei

Mikor fordulhat elő túl magas D-vitamin-szint?

Bővebben Részletesen a D-vitamin túladagolásról

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Szakértőink: Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló