Vitamin téma

A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2022-01-06 17:03
Vitamin
Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.

Milyen vitaminokra van szükségünk télen?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023-01-14 15:03
A fényhiány, a diétázás, a gyorsételek fogyasztása miatt télen is nagyon fontos, hogy szervezetünket hozzájuttassuk az olyan vitaminokhoz, amelyeket ilyen feltételek mellett gyorsan felhasználunk. Napi vitaminszükségletünket legjobb természetes forrásból pótolni.

A csontritkulás okai és rizikófaktorai

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - 2022-12-17 20:03
Csontritkulás
Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

Vitaminkiegészítés gyermekeknél az őszi-téli hónapokban

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022-12-12 14:33
Az őszi-téli hónapok, valamint az óvodai-iskolai időszak beköszöntével sok szülőben merül fel a kérdés, hogy gyermekének adjon-e valamilyen vitaminkészítményt, és ha igen, milyet és milyen dózisban. A következő összefoglalóban a teljesség igénye nélkül ezekben a kérdésekben igyekszünk iránymutatót adni.

A liposzómás technológia

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - 2022-11-25 14:33
A liposzómás technológia egy nagyon új keletű módszernek hangzik, valójában azonban már az 1970-es évek óta kísérleteznek vele, hogy létre lehessen hozni egy olyan formulát, amellyel stabil formában és hatékonyan lehet a szervezetbe juttatni zsír- vagy vízoldékony vegyületeket egyaránt.
Ha úgy döntünk, hogy itt az ideje a családalapításnak, izgatottan vágunk bele a kalandba, remélve, hogy már az első hónapban megjelenik a két csík azon a bizonyos teszten. Ahhoz azonban, hogy egészséges gyermekünk születhessen, már fogantatása előtt figyelni kell magunkra, és fel kell készítenünk szervezetünket. Mik azok a vitaminok, amik elengedhetetlenek egy egészséges magzat fejlődéséhez? (x)

Megérkezett az étrend-kiegészítők új generációja!

Szponzorált tartalom - 2022-11-16 11:56
A megszámlálhatatlan mennyiségben felbukkanó újabb és újabb csodaszerek hirdetéseivel Dunát lehet rekeszteni. Így sokunknak okoz nehézséget az étrend-kiegészítők útvesztőjében való tájékozódás. (x)

Brutális mennyiségben tűnt el zöldségeinkből a vitamin

Debreceni Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola - Hajdú Péter, Okleveles táplálkozástudományi szakember (MSc), PhD hallgató - 2022-11-14 16:07
A zöldség vagy gyümölcs szó hallatán szinte mindenkinek a vitamin és az egészség ugrik be elsőnek, ami nem is csoda, hiszen a zamatos ízvilág mellett annak tudatában fogyasztjuk, hogy magas a vitamintartalmuk.

Melyek a legfontosabb tápanyagok immunrendszerünk erősítéséhez?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - 2022-11-09 13:15
„Itt van az ősz, itt van újra...”, és habár egészségünk egész évben nagyon fontos, az immunrendszer erősítésére, illetve a megfázás és a légúti megbetegedések megelőzésére általában ősszel és télen fektetünk nagyobb hangsúlyt.

Vitamininfúziók: ezért kockázatos beadatni

Semmelweis Egyetem - 2022-11-08 08:20
Hiányállapotok, gyakori egészségügyi problémák megoldását ígérik a vitamininfúziók, melyek több hazai egészségügyi szolgáltatónál elérhetők. Az intravénásan, nagy dózisban beadott vitaminok és nyomelemek azonban komoly kockázatot jelenthetnek még az egészségesek számára is, hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem belgyógyász professzora.

B12-vitamin (kobalamin)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-10-13 11:33
Az emberi szervezet nem képes előállítani a kobalamint, ezért az elfogyasztott táplálékból juthatunk hozzá. Bizonyos mikroorganizmusok képesek előállítani, mégpedig olyan baktériumok, amelyek a bélflórában élnek.

C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-10-05 17:03
C-vitamin
A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében.

Természetes és szintetikus vitamin - Nem mindegy!

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-10-05 12:03
Vitamin
Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára az a tény, hogy miközben egészségét óvni akarja, mennyire árthat szervezetének.

A szőlő egészségre gyakorolt hatásai

WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus - 2022-10-03 14:33
Szőlő
A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta.

Mennyi káliumra van szükségünk, és miért?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-09-05 22:03
A kálium olyan ásványi anyag, amely segíti a sejtek megfelelő működését. Elengedhetetlenül fontos az idegek, az izmok és a szív megfelelő működése szempontjából.

Milyen az egészséges kenyér?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2022-08-20 09:33
Napi 20 dekagramm - átlagosan ennyit eszünk belőle. Ön figyel az asztalára kerülő kenyér minőségére, tápanyag-összetételére, vagy csak az ár dönt?

Az aloe vera rejtelmei

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-08-12 19:33
Aloe vera
Az aloe verát a közvélemény szinte csodaszernek tartja, bár sokan - gyakran éppen a túlzott reklámkampányok következtében - szkeptikusak a hatásaival kapcsolatban. De mi ez a növény, mire jó és a nagy kérdés: valóban jó-e?

Vitaminok – Mikor? Mit? Mivel? Hogyan?

Semmelweis Egyetem - 2022-04-05 08:42
Ne szedjünk az év minden napján vitamint, inkább csak néhány hetes, vagy hónapos kúrát tartsunk, kerülve a túlzott bevitelt – derül ki a Semmelweis Egyetem által készített animációs sorozat következő részéből.

Ha már nassol, figyeljen oda arra, hogy mit!

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-03-20 07:33
Sokan a napi három főétkezés között éhségüket nassolással, édességekkel csillapítják, ahelyett, hogy egészséges ételeket tartalmazó tízórait és uzsonnát fogyasztanának. Azonban egyre szélesebb körben válik ismertté, hogy az egészséges táplálkozás milyen fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében.

Biotin (H-vitamin) - Miért fontos?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-03-12 19:03
A biotin (H-vitamin, koenzim R) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin, amely a B-vitamin-komplex család tagja. Kémiai szerkezetét az 1940-es években írták le.

A vitaminhiány okozta hajhullás

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-03-12 17:36
Ha valakinek hullik a haja, természetes, hogy tudni akarja az okát. Ezek azonban nagyon különbözőek és sokrétűek lehetnek, éppen ezért sokszor nehéz kideríteni, mi áll a háttérben. A diagnózist bőrgyógyász állítja fel.

Hogyan előzhető meg a csontritkulás kialakulása?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - 2022-03-07 13:03
Csontritkulás
Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D-vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen.

Sokszínűség frissen és fagyasztva

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022-03-01 14:43
A tél végéhez közeledve az éléskamrák egyre üresebbé válnak, készülnek a zsenge, friss termények befogadására. Lassan kezdetét veszi a böjti időszak is, amely ismételten a testi-lelki megújulás lehetőségét rejti magában.

Immunerősítő élelmiszerek

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-01-30 09:33
Az egyik legismertebb immunerősítő élelmiszer a fokhagyma. A fokhagyma antimikrobiális hatását már Arisztotelész és Hippokratész is ismerte.

A mézfogyasztás jótékony hatásai

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2022-01-17 22:03
Méz
A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is használjuk. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Ám még ennek ellenére sem mindenkinek javasolt a fogyasztása.