Vitamin téma

A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos

Vitamin

Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.

C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében.

Vitaminok – Mikor? Mit? Mivel? Hogyan?

Semmelweis Egyetem

Ne szedjünk az év minden napján vitamint, inkább csak néhány hetes, vagy hónapos kúrát tartsunk, kerülve a túlzott bevitelt – derül ki a Semmelweis Egyetem által készített animációs sorozat következő részéből.

Ha már nassol, figyeljen oda arra, hogy mit!

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Sokan a napi három főétkezés között éhségüket nassolással, édességekkel csillapítják, ahelyett, hogy egészséges ételeket tartalmazó tízórait és uzsonnát fogyasztanának. Azonban egyre szélesebb körben válik ismertté, hogy az egészséges táplálkozás milyen fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében.

Biotin (H-vitamin) - Miért fontos?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A biotin (H-vitamin, koenzim R) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin, amely a B-vitamin-komplex család tagja. Kémiai szerkezetét az 1940-es években írták le.

A vitaminhiány okozta hajhullás

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Ha valakinek hullik a haja, természetes, hogy tudni akarja az okát. Ezek azonban nagyon különbözőek és sokrétűek lehetnek, éppen ezért sokszor nehéz kideríteni, mi áll a háttérben. A diagnózist bőrgyógyász állítja fel.

Hogyan előzhető meg a csontritkulás kialakulása?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus

Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D-vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen.

Sokszínűség frissen és fagyasztva

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A tél végéhez közeledve az éléskamrák egyre üresebbé válnak, készülnek a zsenge, friss termények befogadására. Lassan kezdetét veszi a böjti időszak is, amely ismételten a testi-lelki megújulás lehetőségét rejti magában.

Immunerősítő élelmiszerek

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Az egyik legismertebb immunerősítő élelmiszer a fokhagyma. A fokhagyma antimikrobiális hatását már Arisztotelész és Hippokratész is ismerte.

A mézfogyasztás jótékony hatásai

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is használjuk. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Ám még ennek ellenére sem mindenkinek javasolt a fogyasztása.