Antioxidáns téma

Mit kell tudni az olívaolajról?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-09-26 15:03
Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid összeállítás az olívaolajról.

Mit tehet bőre, haja és körmei egészségének megőrzéséért?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2022-07-26 22:03
Antioxidáns
A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódunkkal mi is sokat tehetünk megőrzéséért. És bár megállítani ugyan nem tudjuk, de késleltethetjük bőrünk öregedését.

Hogyan hatnak az antioxidánsok?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022-07-24 16:03
Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felel.

Homoktövis - Tápanyagtartalma és felhasználása

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-05-17 13:03
Homoktövis
A homoktövis (Hippophae rhamnoides) narancssárga bogyótermése elsősorban kiemelkedően magas C-vitamin-tartalmáról ismert, azonban számos egyéb vitamin, ásványi anyag, illetve többféle omega-zsírsav is található benne. A belőle készült termékek bizonyos egészségügyi panaszok esetén természetes támogatást jelenthetnek.

A szelén élettani hatásai

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-05-15 11:33
Szelén
A szelén olyan mikroelem, amely mindössze 10-15 mg mennyiségben található meg az ember szervezetében, jelenléte mégis sokrétű biológiai hatást közvetít. A szelén legnagyobb része a lágy szövetekben, kiváltképp a májsejtekben található meg. A táplálékkal vesszük föl a szervezetbe.

A szőlőmag élettani hatásai

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2022-05-10 03:03
Szőlőmag
Napjainkban - az egészségtudatosság elterjedésének köszönhetően - a szőlőt egyre többen fogyasztják, nemcsak nyers állapotában, hanem a benne található szőlőmagokból készült kivonatot, őrleményt vagy olajat is beépítik az étrendjükbe pozitív élettani hatásaik miatt.

P-vitamin - Miért fontos?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-04-05 17:03
A P-vitamin (vagy másik nevén az L-vitamin (bioflavonoidok)) egy vízoldékony C-komplex vitamin, melynek összetevői között vannak a flavonok, a citrin, a rutin és a heszperidin.

Az E-vitamin szerepe a szervezetünkben

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia - 2022-04-02 15:06
E-vitamin
Az E-vitamin (alfa-tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.

A vörösbor hatása a szervezetre

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2021-10-31 04:33
Vörösbor
A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. A régi korok az élvezeti értékek mellett elsősorban bélfertőtlenítő szerként fogyasztották, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztőrendszer fertőzéses betegségei ellen.

Alvási apnoe: a zöldtea segíthet

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-08-06 22:03
Az obstruktív alvási apnoe az egyik legismertebb alvással kapcsolatos légzészavar. A zöldteában található vegyi anyagok azonban nemcsak a tanulási- és memóriazavarokra, hanem erre a betegségre is pozitívan hat.

Mire nem jók és mire jók a táplálékkiegészítők?

WEBBeteg - B. Gergely Krisztina, újságíró - 2021-06-07 04:03
Sokan bíznak a különböző táplálékkiegészítő bogyókban, pezsgőtablettákban, pedig ezek se jók mindenre. Milyen esetben és hogyan használhatjuk őket nyugodtan, és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Az antioxidánsok szerepe az öregedés lassításában

WEBBeteg - Dr. Parrák Zita, orvos-esztétikai specialista - 2021-01-30 20:36
Az öregedés szabad gyökök elmélete az egyik legszélesebb körben elfogadott öregedéselmélet, melyet Harman fogalmazott meg 1956-ban. A szabad gyökök elsősorban a szervezetet érő káros anyagok és stressz hatására keletkeznek oxigénből.

A tea hatásai az orvos szemével

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2018-01-15 16:04
Tea
A tea - amellett, hogy igen népszerű ital és egyes kultúrák szerves hozzátartozója - az egészségre is számos jótékony hatással bír. A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenlétének köszönhetően.

Vitaminhiány - Tünetek nélkül is jelentkezhet

Oxygen Medical - 2017-01-25 14:55
A lakosság többsége nem elegendő mennyiségben fogyaszt vitaminokat és ásványi anyagokat, ám a hiány általában nem olyan mértékű, hogy hiánybetegség formájában látható legyen.

A zöld tea egészségügyi előnyei

DRportal - 2016-11-07 05:21
A zöld teának nevezett ital Kínában és Japánban már a tizenkettedik században a teaszertartások főszereplője volt, a nyugati országokban mégis a fekete tea a legnépszerűbb változat. A nyugati fogyasztók körében folyamatosan nő az igény a különleges, jó minőségű teák iránt, és a tudományos kutatások hatására a minimálisan feldolgozott zöld tea is egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül.

Beteges egészség - Az egészségmánia

WEBBeteg összeállítás - 2016-07-23 09:41
Egészségmániássá tesz a sok vitamin - ez derült ki a táplálkozási szakértők legutóbbi kutatásából. Magyarországon is egyre többen kerülnek a pszichiátriákra, mert úgy érzik, a sok táplálék-kiegészítő ellenére egészségtelenül élnek.

Immunerősítő ételeink - Ön tudta?

KamaszPanasz - 2016-05-29 14:21
Ha betegségből lábadozik, vagy épp szeretné elkerülni a vírusokat, vagy csak úgy érzi, egy kis erősítés sosem árt, akkor olvassa el cikkünket. Senkinek sem árt, ha tudja, mely ételekkel erősítheti immunrendszerét.

Ételek, amik fiatalosan tartanak

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2016-05-29 02:51
Az alábbiakban felsorolt ételek és italok segítenek a szervezetnek megbirkózni az öregedés által jelentkező problémákkal. Építse be ezen ételeket mindennapi étrendjébe, így a szervezete extra vitaminokhoz, antioxidánsokhoz és egyéb olyan anyagokhoz juthat, melyek segítenek leküzdeni az életkorhoz köthető betegségeket.
Az étrendünknek tagadhatatlanul egészségügyi hatásai is vannak, például a szív működésére, a testtömegindexre, a diabétesz kialakulására. Amit elfogyasztunk, az az agyunk működését is befolyásolhatja; az egészségtelen táplálkozás növelheti a pszichiátriai és neurológiai problémák kialakulását, mint például a depresszió vagy a demencia, míg az egészséges étrendek megóvhatnak minket.

A paradicsom is távol tartja az orvost

DRportal - 2015-05-18 11:25
Jó hír azok számára, akik nem kedvelik az almát, hogy az almához hasonlóan a paradicsom rendszeres fogyasztása is kedvező hatást gyakorol az egészségünkre. Sőt, ahhoz, hogy élvezhessük egészségvédő hatását, még a paradicsomot sem kell szeretnünk, mivel egy új kutatás szerint a paradicsom egyik összetevőjét tartalmazó tablettával is megelőzhető a szívbetegség és a rák kialakulása.

Mindent az antioxidánsokról

KamaszPanasz - 2015-05-15 11:25
Lehet, kevesen tudják, de az oxidálás folyamata rengeteg betegséget okozhat. Ilyen például, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, vagy a kardiovaszkuláris (szív és érrendszeri) betegségek. Az agyunk különösen sebezhető pont ilyen szempontból. Az antioxidánsok azonban segíthetnek megóvni a testet azoktól a sejtektől, amelyek rákot és egyéb oxidációval járó betegségeket okozhatnak.

Élet a répatortán túl - készítsen gluténmentes süteményt céklával!

Budai Allergiaközpont - Varga Dóra, dietetikus - 2015-03-07 07:38
A zöldségekkel dúsított sütemények omlósabbak, nem válnak szárazzá, ráadásként plusz rostforrást is jelentenek, ami a tavaszi fogyókúra szezonban nem lebecsülendő tulajdonság. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa olyan receptet ajánl, amit diétázók és lisztérzékenyek is bátran elkészíthetnek.

Antioxidánsok - Nagyobb mennyiségben ártalmas is lehet

WEBBeteg - K. J., fordító - 2014-10-25 03:11
Az antioxidánsok – mint például a C- és E-vitamin – fogyasztása előnyére válik szervezetünknek. Egészen addig, amíg túlzásba nem visszük a bevitelt, onnan kezdve ugyanis vérünk oxigénszállítását akadályozzák, s az egésznek izmaink isszák meg a levét.