Antioxidáns téma

Mit tehet bőre, haja és körmei egészségének megőrzéséért?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos

A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódunkkal mi is sokat tehetünk megőrzéséért. És bár megállítani ugyan nem tudjuk, de késleltethetjük bőrünk öregedését.

Mire nem jók és mire jók a táplálékkiegészítők?

WEBBeteg - B. Gergely Krisztina, újságíró

Sokan bíznak a különböző táplálékkiegészítő bogyókban, pezsgőtablettákban, pedig ezek se jók mindenre. Milyen esetben és hogyan használhatjuk őket nyugodtan, és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Hogyan hatnak az antioxidánsok?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felel.

P-vitamin - Miért fontos?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A P-vitamin (vagy másik nevén az L-vitamin (bioflavonoidok)) egy vízoldékony C-komplex vitamin, melynek összetevői között vannak a flavonok, a citrin, a rutin és a heszperidin.

A szelén élettani hatásai

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

A szelén olyan mikroelem, amely mindössze 10-15 mg mennyiségben található meg az ember szervezetében, jelenléte mégis sokrétű biológiai hatást közvetít. A szelén legnagyobb része a lágy szövetekben, kiváltképp a májsejtekben található meg. A táplálékkal vesszük föl a szervezetbe.

Az E-vitamin szerepe a szervezetünkben

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia

Az E-vitamin (alfa-tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.

Az antioxidánsok szerepe az öregedés lassításában

WEBBeteg - Dr. Parrák Zita, orvos-esztétikai specialista

Az öregedés szabad gyökök elmélete az egyik legszélesebb körben elfogadott öregedéselmélet, melyet Harman fogalmazott meg 1956-ban. A szabad gyökök elsősorban a szervezetet érő káros anyagok és stressz hatására keletkeznek oxigénből.

A koenzim-Q10 jótékony hatásai - Hogyan pótolja, ha szükséges?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

A koenzim-Q10 molekulát, más néven ubiquinont 1957-ben fedezték fel. A kutatások egyre újabb és újabb jótékony hatásokat tulajdonítanak neki. Mi a szerepe a szervezetünkben? Hogyan tudjuk pótolni, ha szükséges?

A szőlőmag élettani hatásai

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró, Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Napjainkban - az egészségtudatosság elterjedésének köszönhetően - a szőlőt egyre többen fogyasztják, nemcsak nyers állapotában, hanem a benne található szőlőmagokból készült kivonatot, őrleményt vagy olajat is beépítik az étrendjükbe pozitív élettani hatásaik miatt.

A vörösbor hatása a szervezetre

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. A régi korok az élvezeti értékek mellett elsősorban bélfertőtlenítő szerként fogyasztották, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztőrendszer fertőzéses betegségei ellen.