Téma: Antioxidáns
Az antioxidánsok és szerepük a szervezetünkben
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2024.07.19. 10:30
Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú vegyületei, amik képesek a sejtek számára káros, oxidatív hatásokkal járó szabad gyökök semlegesítésére. Az emberi test egy bizonyos határig...
A tea hatásai az orvos szemével
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2025.12.02. 17:04
A tea - amellett, hogy igen népszerű ital és egyes kultúrák szerves hozzátartozója - az egészségre is számos jótékony hatással bír. A teának az antioxidáns hatása mellett fertőtlenítő...
C-vitamin - Milyen szerepet tölt be szervezetünkben?
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - 2025.11.21. 11:05
Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C-vitaminnak, kémiai nevén aszkorbinsavnak....
Homoktövis - Mit érdemes tudnunk róla?
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.11.16. 13:00
A homoktövis (Hippophae rhamnoides) narancssárga bogyótermése elsősorban kiemelkedően magas C-vitamin-tartalmáról ismert, azonban számos egyéb vitamin, ásványi anyag, illetve többféle omega...
Sütőtök, a narancsszínű vitaminbomba
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.10.25. 13:10
A tökfélék családjába (Cucurbitaceae) tartozó növény változatos formájú: lehet hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy a sárga különböző árnyalataiban. Az őszi hónapok csemegéje...
Táplálkozzon okosan - Ételek és az agyműködés
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2025.10.08. 17:50
Az nem meglepő, hogy a hiányos táplálkozás hosszú távon okozhat problémákat az agy egészségében. De vajon bizonyos ételek fogyasztása tényleg javíthatja az agyműködést, beleértve a kognitív...
Mit kell tudni az olívaolajról?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.08.14. 15:22
Mit jelent az extra szűz kifejezés? Az olívaolaj valóban nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid összeállítás az olívaolajról.
A szelén élettani hatásai
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2025.08.05. 17:30
A szelén olyan esszenciális mikroelem, amely mindössze 10-15 mg mennyiségben található meg az ember szervezetében, biológiai hatása mégis sokrétű. A táplálékkal vesszük föl a szervezetbe.
Egy méltatlanul népszerűtlen zöldség: a zeller
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2025.04.13. 05:03
A zeller (Apium graveolens) ismert gyógy- és fűszernövény, Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert és termesztett. Sokoldalú növény, gyógyászati céllal a zeller gumóját...
Béta-karotin
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.04.09. 15:21
A béta-karotin az egyik legismertebb karotinoid, amely antioxidáns tulajdonságai és A-vitamin előanyagként (provitaminkén) betöltött szerepe miatt kulcsfontosságú a táplálkozásban. Számos...
Antioxidánsok - Infografika
Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2025.04.01. 14:00
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek semlegesítik a sejtkárosodást okozó szabad gyököket, ezáltal csökkentik a...
A szájüregi rák kialakulásának kockázatát növelő és csökkentő élelmiszerek
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.01.22. 14:15
A szájüregi daganatos megbetegedéseknek több kockázati tényezője is ismert, ezek legtöbbje odafigyeléssel elkerülhető. Ha valamennyi rizikófaktort kiiktatunk, és mindent megteszünk a...
A C-vitamin valóban csökkenti a vérnyomást?
WEBBeteg - 2024.12.18. 12:05
A kutatások többsége igazolta, hogy a vérben mért C-vitamin magas szintje összefügg a mérsékeltebb vérnyomással, mind a hipertóniás, mind a normál vérnyomással élők körében. A C-vitamin...
Immunerősítő élelmiszerek
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.10.24. 18:13
Évszaktól függetlenül mindig fontos immunrendszerünk épségének megőrzése és erősítése, melyben táplálkozásunknak is jelentős szerep jut. Ha ellenálló képességünk jól működik, kisebb...
Gyümölcsmagok: mikor káros, mikor hasznos?
WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.08.09. 13:20
Az egyes gyümölcsök magjai is tartalmaznak a szervezet számára hasznos anyagokat, ezért fontoljuk meg, hogy kidobjuk vagy megegyük a dinnye vagy az alma magvait. Problémát okozhatnak...
Szürke hályog ellen C-vitamin? Segíthet és árthat is
WEBBeteg összeállítás - 2024.04.25. 11:20
A szürke hályog kialakulásában ismert módon szerepet játszik az oxidatív károsodás, ebből a megfontolásból vált fontos kutatási témává az antioxidánsok - köztük a C-vitamin - szerepe a...
Az antioxidánsok hiánya makula degenerációhoz vezethet
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2024.03.31. 14:30
Az erős napsugárzás és a vér alacsony antioxidáns tartalmának kombinációja fokozza a felnőttek hajlamát az időskori makula degeneráció kialakulására.
Ételek, amik fiatalosan tartanak
WEBBeteg összeállítás - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.03.13. 11:50
Nem maradhatunk örökké fiatalok, de a sok értékes ásványi anyagot, vitamint, antioxidánsokat és enzimeket tartalmazó élelmiszerek segítenek abban, hogy tovább megőrizhessük...
Az L-glutationról
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - 2024.01.20. 14:33
Habár sokak számára ismeretlen vegyületről van szó, az L-glutation a szervezet egyik legfontosabb molekulája. Fő feladatai a sejtek védelme, az immunrendszer működésének segítése és a...
Miért fontos a lutein és a zeaxantin?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.01.05. 11:03
A jó látás, a szem egészsége minden ember számára fontos. Ahhoz, hogy szemünk sokáig megfelelően működjön, érdemes odafigyelni arra, hogy bizonyos vegyületekből elegendő mennyiséggel lássuk...
A vörösbor hatása a szervezetre
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2023.12.29. 12:50
A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. Az elmúlt évek kutatásai arra utalnak, hogy a vörösborban...
A klorofill szerepe a táplálkozásban
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2023.08.12. 05:03
A klorofill a zöld növények színét adó pigment, mely által a napfényből fotoszintézis által energiához jutnak. A természetes klorofill egy zsírban oldódó anyag, ezért ha szeretnénk, hogy az...
Az E-vitamin szerepe a szervezetünkben
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia - 2023.02.22. 15:30
Az E-vitamin (alfa-tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az...
Koenzim-Q10 - egy vegyület, mely elengedhetetlenül szükséges az élethez
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.08.27. 04:03
A koenzim-Q10 (ubiqinone (ubikinon), ubikinol vagy ubidekarenon) molekulát a múlt évszázad második felében fedezték fel. Felfedezése együtt járt azzal a felismeréssel is, hogy minden...
Mit tehet bőre, haja és körmei egészségének megőrzéséért?
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2022.07.26. 22:03
A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódunkkal mi is sokat tehetünk megőrzéséért. És bár megállítani ugyan nem tudjuk, de késleltethetjük bőrünk...