• A vashiányos vérszegénység - Melyek a vashiány tünetei?

    Szerző: WEBBeteg - N. A., fordító, Lektorálta: Dr. Reinhardt István

    A vashiány a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike, melynek változatos tünetei olykor megnehezítik a felismerést. A vashiány azonban számos probléma kiváltó oka lehet, amik közül a vashiányos vérszegénység fordul elő legtöbbször.

    A vashiány azért okozhat anaemiát (vérszegénységet), mert a szervezetben a szükséges mennyiségű vas nélkül csökken az egészséges vörösvérsejtek száma, amelyeknek az a feladata, hogy oxigént juttassanak a szövetekhez. A vérszegénység egyik típusa kifejezetten a vas hiánya miatt alakul ki, ez a vashiányos vérszegénység. A vashiányos vérszegénység gyermekeknél fejlődési zavarokhoz, felnőtteknél az általános gyengeségérzés és fáradtság mellett szívproblémákhoz, valamint koraszüléshez is vezethet.

    A vashiányos vérszegénység leggyakoribb okai

    További cikkek a vashiányról

    Vérveszteség

    Ha a szervezet vért veszít, a vörösvérsejtekben lévő vasat is elveszíti. A menstruáció alatt a nők egy része több vért veszít, így nekik fokozottan figyelniük kell a vas pótlására. Vérzéssel járó krónikus betegségek is okozhatnak anaemiát, mint a rekeszsérv vagy a vastagbélrák.

    Hiányos táplálkozás

    A szervezet normál esetben folyamatosan vashoz jut az elfogyasztott ételek által. Az ételekben a vas kémiailag eltérő formákban van jelen, ezek felszívódási hatékonysága azonban különböző. A legkönnyebben hasznosítható az állati eredetű, húsból vagy vérből származó vas, míg a növényi eredetű vas felszívódási hatásfoka rosszabb. Ez az egyik oka annak, hogy a szigorú vegetárius diétán élők között gyakoribb a vashiányos vérszegénység.

    Olvasson tovább! A vashiányos vérszegénység étrendi kezelése

    Hirdetés

    Az időre született, egészséges csecsemők szervezete életük első hat hónapjában elegendő vassal rendelkezik. Az anyatejben lévő vas kiválóan felszívódik, és általában bőven fedezi a fejlődő szervezet vasszükségletét. Az egészséges fejlődés érdekében azonban a kisgyermekek esetében már oda kell figyelni, hogy az étrendjük megfelelő mennyiségű és minőségű vasat tartalmazzon. Nagyobb a vashiányos vérszegénység veszélye, ha a csecsemő éretlen, kis súlyú újszülött vagy koraszülött volt. Szintén gyakoribb a vashiány a rosszul beállított cukorbeteg anyák csecsemőinél. Ugyanakkor a vashiány szempontjából az nem jelent fokozott kockázatot, ha az anya a várandósság idején vashiányos volt.

    Felszívódási problémák

    Ha a táplálékkal a gyomorba kerülő vas kedvezőtlen kémiai körülmények közé kerül, akkor romlik a felszívódás hatásfoka. Ez történik például a gyomorsav-termelődés csökkenése esetén.

    A vas felszívódása a vékonybélben történik. Bizonyos betegségek – mint például a lisztérzékenység (cöliákia) – akadályozhatják a vékonybél bolyhainak normális működését. Ha a vékonybél egy részét eltávolították, vagy egyéb műtétet hajtottak végre rajta, az szintén felszívódási problémákhoz vezethet. Ha nem szívódnak fel elégséges mértékben a nyomelemek, az szintén vashiányos állapot kialakulásához vezet.

    Jó, ha tudja Felszívódási zavar okozhatja a vas szintjének emelkedését is (hemokromatózis)

    Terhesség

    Várandós nők esetében gyakori a vashiányos vérszegénység, hiszen a szervezetüknek ilyenkor nemcsak a saját, megnövekedett mennyiségű vérkészletében, de az újszülött vérellátásában is fenn kell tartania a normális hemoglobinszintet. Ebben az időszakban vastabletta szedése ajánlott.

    A vashiányos vérszegénység tünetei

    A vashiány jelei enyhébb esetben alig észrevehetőek, de az állapot súlyosbodásával egyre nyilvánvalóbbá válnak:

    • fáradékonyság, kimerültség,
    • sápadtság,
    • gyengeség,
    • légszomj,
    • fejfájás,
    • szédülés,
    • kábaság,
    • hideg végtagok,
    • ingerlékenyég.

    Gyakran tapasztalható továbbá gyulladás vagy afták megjelenése a nyelven, törékeny körmök, szívdobogásérzés, szokatlan dolgok megkívánása (pl. jég, keményítő, homok), rossz étvágy (ez a tünet leggyakrabban újszülötteknél fordul elő), illetve a nyugtalan láb szindróma.

    Hogyan előzhető meg a vashiány? 

    A hiányállapot kialakulásának legegyszerűbb megelőzése az egészséges táplálkozás bevezetése, amelynek része a magas vastartalmú ételek fogyasztása és a vas felszívódását megkönnyítő, megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele.

    Könnyen felszívódó, jelentős mennyiségű vasat tartalmazó ételek:

    • vörös húsok és belsőségek (különösen a máj, a lép és a velő), 
    • halak és a tenger gyümölcsei,
    • a növényi táplálékok közül a búzacsíra, a bab, a lencse, a borsó és a tökfélék

    Csecsemőknél az első évben szoptatás vagy vasat is tartalmazó tápszerek alkalmazása javasolt. Fontos, hogy a tehéntej nem megfelelő vasforrás a csecsemőknek!

    Mennyi a vasszükségletünk?

     

    Életkor

    Vasszükséglet (mg)

    csecsemő, gyermek

    0-6 hó

    6

     

    7 hó - 3 év

    8

     

    4 év - 10 év

    10

    fiúk, férfiak

    11 év - 60 év

    12

    lányok, nők

    11 év - 60 év

    15

    dohányzás   nők 20, férfiak 18
    alkoholfogyasztás   20
    menopauza   12

    Kezelés és várható mellékhatások

    A vashiányos állapot kezelésének része a hiányzó vas pótlása, amely általában orvos által felírt vastabletta szedésével történik. Érdemes ezeket éhgyomorra bevenni, a felszívódást segítő C-vitaminnal együtt, esetleg egy pohár narancslével. Érzékenyebb gyomor esetén inkább étkezés közben érdemes alkalmazni a tablettákat.

    A vaspótlás székrekedéshez vezethet, az orvos ilyenkor a tabletták mellé székletlazító készítményt is felírhat. Vaspótláskor a széklet feketévé válhat, ez egy ártalmatlan mellékhatás.

    A vashiány pótlása hosszú folyamat, akár hónapokig is eltarthat a szervezet vaskészleteinek feltöltése és a vashiányos vérszegénység megszüntetése.

    Bővebben A vérszegénység egyéb okairól részletesen

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    N. A., fordító
    Orvos szakértőnk: Dr. Reinhardt István

    Módosítva: 2018.09.23 16:07, Megjelenés: 2017.09.14 14:55
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    C-vitamin

    C-vitamin

    B. M., szakfordító

    Miért fontos és miben fordul elő? A C-vitamin szerepe és forrásai.

    Májbetegségek

    Májbetegségek

    Dr. Vitális Zsuzsann

    Mi a máj feladata? Milyen tünetei lehetnek, ha megbetegszik?

    A vashiányos vérszegénység étrendi kezelése

    A vashiány nagyon gyakori betegség, a világ lakosságának mintegy fele szenved különböző mértékű vérszegénységben, azon belül is 80 százalékuk nő. A kezdeti tünetek nem minden esetben észlelhetőek, például kiürülnek a vasraktárak, csökken a vastartalmú enzimek működése.

    A vashiány laboratóriumi vizsgálata

    Milyen laboreltérések utalnak vashiányra? Milyen laboratóriumi vizsgálatok történnek vashiány gyanúja esetén? Mit jelent a súlyos vashiány?

    A vaspótlás lépcsőfokai

    Mire a vashiány diagnosztizálásra kerül, gyakran hosszú idő telik el, mivel a tüneteket a beteg legtöbbször másnak tudja be. Pedig, ha nem kezelik még idejében, úgy a hiány egyre fokozottá válik, mely komolyabb kezelést igényel. Hogy melyek a vaspótlás lépcsőfokai, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője válaszolta meg.

    A vas szerepe szervezetünkben - Mely ételeink tartalmazzák?

    A vas emberi (és más állati) szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen értékű. Mely táplálékaink tartalmazzák legnagyobb mennyiségben ezt a mikroelemet?

    A vérszegénység kezelése

    Az anaemia nem önálló betegség, hanem tünet, amelynek tisztázni kell a hátterét, majd a kezelés végső céljaként a vérszegénységet előidéző okot kell megszüntetni.

    Egy ritkán előforduló betegség - a porfíria

    Szervezetünk kifogástalan működéséhez szükség van egy haem nevű vastartalmú festékanyagra, mely minden szövetünkben megtalálható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA