• C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?

        Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében.

        Vitaminok és nyomelemek

        Ismeri Ön a vitaminokat? Tudja, hogy melyik vitamin miért jó, vagy éppen rossz a szervezetünk számára? 
        Tudjon meg többet a vitaminokról a WEBBetegen!

        A C-vitamint a táplálékkal juttatjuk szervezetünkbe, ugyanis testünk nem képes saját maga előállítani. Fontos például az agyalapi mirigy (hipofízis), az agy, a fehérvérsejtek (leukocyták), a szemlencse, a máj és a lép megfelelő működéséhez.

        A C-vitamint Szent-Györgyi Albert fedezte fel, aki paprikából vonta ki az aszkorbinsavat. 1937-ben Nobel-díjjal jutalmazták felfedezéséért.

        Régen a hosszú tengeri hajóutak alkalmával a hajók legénysége alig juthatott friss gyümölcshöz, zöldséghez. Ennek következtében gyakran alakult ki náluk C-vitaminhiány-betegség, amit skorbutnak is neveznek.

        Hirdetés

         Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Miért fontos?

        A C-vitamin elősegíti a vas bélben való felszívódását. Részt vesz a kollagénrostok termelődésében és biztosítja szilárdágukat. Antioxidáns képessége miatt véd a szabadgyökök kialakulásával szemben. Terhesség alatt nő a vas- és C-vitamin-igény. Kisgyermekek normális fejlődéséhez is szükség van megfelelő mennyiségű C-vitaminra.

        Miben fordul elő?

        A növényvilág igen gazdag C-vitaminban. Az említett paprika, a fekete ribizli, a homoktövis, a kivi, a citrusfélék, a brokkoli, a paradicsom, a káposzta, a karalábé és a burgonya, a fekete áfonya, a naspolya, a füge, a vadcseresznye, a málna és nem utolsó sorban a csipkebogyó kiváló természetes C-vitamin-források.

        Forrás: WEBBeteg
        B. M., szakfordító; Onmeda.de
        Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Módosítva: 2018.03.04 14:55, Megjelenés: 2018.03.04 14:55
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Afta

        Afta

        Dr. Borsi-Lieber Katalin

        Mi okozza? Hogyan kezelhető? Hogyan előzhető meg a kiújulása?

        Memóriaromlás

        Memóriaromlás

        Dr. Kerekes Éva

        Mi okozhat memóriaromlást? Mit tehet, ha memóriaromlást tapasztal?

        Hogyan előzhető meg a csontritkulás kialakulása?

        Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D-vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen.

        K-vitamin - Mikor fogyasszuk és mikor ne?

        A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges.

        A szoptatás segíthet az alak visszanyerésében

        Sok nő esik abba a hibába, hogy már terhessége alatt is kettő helyett eszik. Természetesen erre a szoptatás időszakában sincs szükség, még ha a fogyókúra szintén ellenjavallt is mind a terhesség, mind a szoptatás alatt.

        B3-vitamin (niacin) - Miért fontos?

        A B3-vitamin (niacin, nikotinsav, nikotinsavamid) egy vízoldékony vitamin. A niacin egy gyűjtőfogalom, mely magába foglal két vegyületet, a nikotinsavat és a biológiailag hatékony formát, a nikotinsavamidot. A gyomor-bélrendszerből jól felszívódik, a felesleges mennyiség a veséken keresztül kiürül. B1-, B2- és B6-vitamin jelenlétében a máj képes előállítani egy triptofán nevű aminosavból.

        Így hat a szervezetünkre a savanyú káposzta

        A savanyú káposztából számtalan ízletes étel készíthető, ám nem csak ezért szeretjük. A savanyú káposzta és annak leve ugyanis tele van vitaminokkal és a bélrendszerre is jótékony hatással van. Egyszóval egy újkori multivitamin, amit már nagyanyáink is használtak.

        C-vitamin - Előnyök és ártalmak

        Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet a mellékvesében, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C-vitaminnak. A C-vitamin szerepéről, előnyeiről és esetleges mellékhatásairól.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.