C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében.

A C-vitamint a táplálékkal juttatjuk szervezetünkbe, ugyanis testünk nem képes saját maga előállítani. Fontos például az agyalapi mirigy (hipofízis), az agy, a fehérvérsejtek (leukocyták), a szemlencse, a máj és a lép megfelelő működéséhez.

A C-vitamint Szent-Györgyi Albert fedezte fel, aki paprikából vonta ki az aszkorbinsavat. 1937-ben Nobel-díjjal jutalmazták felfedezéséért.

Régen a hosszú tengeri hajóutak alkalmával a hajók legénysége alig juthatott friss gyümölcshöz, zöldséghez. Ennek következtében gyakran alakult ki náluk C-vitaminhiány-betegség, amit skorbutnak is neveznek.

Miért fontos?

A C-vitamin elősegíti a vas bélben való felszívódását. Részt vesz a kollagénrostok termelődésében és biztosítja szilárdágukat. Antioxidáns képessége miatt véd a szabad gyökök kialakulásával szemben. Terhesség alatt nő a vas- és C-vitamin-igény. Kisgyermekek normális fejlődéséhez is szükség van megfelelő mennyiségű C-vitaminra.

Miben fordul elő?

A növényvilág igen gazdag C-vitaminban. Az említett paprika, a fekete ribizli, a homoktövis, a kivi, a citrusfélék, a brokkoli, a paradicsom, a káposzta, a karalábé és a burgonya, a fekete áfonya, a naspolya, a füge, a vadcseresznye, a málna és nem utolsósorban a csipkebogyó kiváló természetes C-vitamin-források.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; Onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Frissítve: 2022.10.05. 17:03, Megjelent: 2018.03.04. 14:55
Címkék: C-vitamin, Vitamin
Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Alkoholizmus Alkoholizmus

Hol kezdődik az alkoholizmus? Melyek a legjellemzőbb tünetei?

Down-szindróma Down-szindróma

Hogyan szűrhető ki? Milyen lehetőségek vannak?

A csontritkulás okai és rizikófaktorai

Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ...

K-vitamin - Mikor fogyasszuk és mikor ne?

A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő...

A mézfogyasztás jótékony hatásai

A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is...

A szőlő egészségre gyakorolt hatásai

A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A...

Természetes és szintetikus vitamin - Nem mindegy!

Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára az a tény, hogy...

Vitaminok és ásványi anyagok - Miért fontosak?

Minden életkorban fontos egészségesen étkezni, és a szervezet vitamin- és ásványianyag-igényét kielégíteni.

C-vitamin - Milyen szerepet tölt be szervezetünkben?

Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C...

B12-vitamin (kobalamin)

Az emberi szervezet nem képes előállítani a kobalamint, ezért az elfogyasztott táplálékból juthatunk hozzá. Bizonyos mikroorganizmusok képesek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.