Igazi édesgyökér - Egy természetes édesítőszer-tartalmú gyógynövény

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Napjainkban, amikor sok a kérdés a mesterséges édesítőszerek alkalmazásával kapcsolatban, érdemes egy olyan gyógynövényről is szót ejteni, amit a gyógyászatban nem elsősorban az édes íze miatt alkalmazunk: az igazi édesgyökér, latinul Glycyrrhiza glabra.

Ki ne ismerné a medvecukrot, mely eredetileg e növény nyers, formába préselt vizes kivonata. A mai változatok többségénél azonban az íz a gyártáskor használt cukorszirup miatt édes, a fekete színüket pedig az aktív szén adja. Ennek oka, hogy az édesgyökér drága alapanyag, és van egy érdekes, cukortól kissé eltérő íze, amit nem mindenki kedvel.

Az igazi édesgyökér íze sokkal édesebb a boltban kapható cukorénál. Az igazi édesgyökér száraz kivonatát ízjavítás céljára (Liquiritiae extractum siccum ad saporandum) az Európai Gyógyszerkönyv is tartalmazza. 5-7%-ban tartalmaz egy glicirrizinsav nevű hatóanyagot, melynek kálium- és natrium-sói rendkívül édesek. Nagy előnye viszont, hogy annak ellenére, hogy édes, nem ártalmas a fogakra, és ami talán még fontosabb, cukorbetegek is fogyaszthatják, annak ellenére, hogy sokkal édesebb, mint a cukor, de a glikémiás indexe gyakorlatilag nulla, tehát nem emeli a vércukorszintet.

Igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

A glicirrizinsav bomlástermékének, a glicirretinsavnak azonban már nincs édes íze. A két vegyület főbb hatásai azonban megegyeznek.

Ezenkívül még két drog hivatalos a gyógyszerkönyvben, melyeket gyógyászati célra alkalmaznak, hatóanyaguk azonos az előbbiekkel.

Főbb alkalmazási területei

Gyomorvédelelem

A hatóanyagoknak gyulladáscsökkentő hatásuk van. Ugyanis a gyomorban gátolják a gyomor nyálkahártyáját a gyomor erősen savas pH-jától védő anyagok lebomlását (ezek a prosztaglandinok). Csökkentik a gyomorégést, és a már károsodott gyomorfal is gyógyulhat alkalmazásukkor. Leginkább állatkísérletekkel bizonyított ez a hatás, illetve a hagyományos, népi gyógyászatban való használata alapján alkalmazzák erre a célra.

Szekretolitikus (nyákoldó) hatás

Elfolyósítják a nyákot, ezáltal könnyebben felköhöghető megfázáskor a légutakban besűrűsödött váladék. Ezt humán vizsgálatok is igazolják. Hatásmódja eltér a többi készítményétől, ugyanis a gyomor–bélrendszer felső szakaszának reflexes ingerlésével nagyobb és hígabb mennyiségű váladék képződik, mely könnyebben felköhöghető. Nagy előnye, hogy nem irritálja a gyomrot, így gyomorpanaszokkal küzdők is alkalmazhatják. Az előbb említett gyomorvédő hatás meggátolja az irritációt.

Alkalmazása

Naponta négyszer 2 gramm drogból készíthető tea, ami 4 hétnél tovább nem alkalmazható. Hurutoldó készítmények a drog vizes kivonatát tartalmazzák. Gyomorfekély esetén kiegészítő terápiaként alkalmazzák.

Egyéb ismert hatások

A gyökér flavonoidjai (a flavonoidok növényi sejtekben alapvető védelmi funkciókat töltenek be) közül van, amelyik görcsoldó hatású. A flavonoidok közül kiemelendő a glabridin, dúsított kivonata fogyókúránál alkalmazható, valószínűleg a zsírok oxidációját gyorsítja, ezzel függhet össze hatása.

Külsőlegesen alkalmazva a növény kivonata csökkenti az ekcéma tüneteit, ami gyulladáscsökkentő hatásával függhet össze.

Laboratóriumi vizsgálatokban hatásosnak bizonyult a hepatitis, herpes simplex vírusa ellen.

Japánban vírusos májgyulladás kezelésére is alkalmazzák

A növényt Japánban vírusos májgyulladás kezelésére is alkalmazzák. Az édesgyökérből ott kifejlesztett, speciálisan előállított és alkalmazott intravénásan adagolható édesgyökér-készítményt használnak. Hatása azon alapulhat, hogy fokozza az interferonok (az immunrendszer által termelt természetes fehérjék) termelődését a vírus ellen.

Nem kívánatos hatások

Fő mellékhatása a nátrium- és vízvisszatartás, káliumvesztés, ödéma, magas vérnyomás. Mindezek a mellékhatások hosszabb idejű alkalmazáskor alakulnak ki, és az alkalmazás befejeztével gyorsan megszűnnek. A káliumvesztés miatt a káliumürítő vízhajtókkal, digitálisz hatóanyagú szívre ható készítményekkel együtt alkalmazása nem ajánlott. Ellenjavallt még magas vérnyomásban, májcirrózisban, veseelégtelenségben és várandós édesanyáknál.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.