Az A-vitamin: előnyök és hátrányok

Dr. Kovács Anikó
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó gyógyszerész

Az A-vitamin - hétköznapi nevén retinol - a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.

Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a karotin. Természetes A-vitamin forrás az állati belsőségek (máj, vese, szív stb.), tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája. Karotint főképp a növényekben találhatunk, ilyenek a sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika, és egyéb erősen sárga, piros vagy zöld színű zöldségek és gyümölcsök.

A bélrendszerben karotinból korlátozott mennyiségben képződhet A-vitamin, ezért vitamin pótlására jobb karotint alkalmazni, mivel kisebb a túladagolás veszélye.

Olvasson tovább! Béta karotin - Sok betegség megelőzhető vele

Ha túl sok A-vitamin van a szervezetben

Az A-vitamin a májban raktározódik. Egy felnőtt ember szervezete kb. 1-2 évre elegendő mennyiséget képes tárolni megfelelő A-vitamin-ellátottság esetén. Túladagolása felhalmozódáshoz, esetleg mérgezéshez vezethet, ezért önmagában és nagy dózisokban nem ajánlott szedni. Ez azonban ritka, főleg vitaminkészítmények és egyéb magas A-vitamin tartalmú ételek egyidejű fogyasztásakor lép fel.

Vitamin- és ásványi anyag teszt

Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal!

Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!

Tünetei:

A karotin túladagolásakor a bőr sárgára színeződhet - főleg a tenyéren és a talpon -, ez azonban nem mérgező hatású.

Ha hiány lép fel a szervezetben A-vitaminból

A karotinra és rokon vegyületeire (karotinoidok) jellemző, hogy antioxidánsként viselkednek. A-vitamin hiány esetén megnőhet egyes daganatok kialakulásának esélye, viszont azt nem sikerült igazolni, hogy karotinban vagy A-vitaminban gazdag étrenddel (vagy táplálék kiegészítőkkel) csökkenne a tumorok kialakulásának kockázata.

Felmérések szerint a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, és jó hatással vannak a koleszterinszintre. A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű karotin a szürkehályog megelőzésében játszik szerepet.

Az A-vitamin biztosítja a zavartalan növekedést, a csontok és fogak egészséges fejlődését. Ebből is következik, hogy a gyermekek sokkal érzékenyebbek az A-vitamin hiányára. Különösen a tartósan éhező vagy súlyosan alultáplált gyerekeknél fordul elő lassú növekedés és a fogzománc lassú kialakulása.

A fejlődő világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A-vitamin-hiány. A retinol segít a nyálkahártyák (légutak) védelmében, csökkenti azok gyulladásának kialakulását, és a fertőzéseik ellen védelmet nyújt, mivel támogatja az immunrendszert is.

Ha kevés a fény környezetünkben, retinol hiányában nem tudjuk azt érzékelni, nem látunk. Ezt hívják farkasvakságnak vagy szürkületi vakságnak, ami egyben az A-vitamin-hiány első tünete. A retinol fontos még a bőr épségének megőrzésében is, mivel csökkenti a kollagén lebomlását, és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését, így felfrissíti, feszessé teszi a bőrt.

A-vitamin-hiány esetén a bőr és egyéb hámrétegek megváltoznak, berepedeznek, a bőr megvastagszik a szőrtüszők körül, és érdessé, szárazzá, pikkelyesen hámlóvá válik, emiatt pedig a bőrfertőzésekkel szemben is fogékonyabbak lehetünk.

Hogyan pótolható az A-vitamin?

Vitaminok, nyomelemek

Szeretné tudni, hogy a mindennapi életben elfogyasztott ételek milyen vitaminokat, nyomelemeket tartalmaznak, s hogy ezeknek egyenként milyen pozitív vagy negatív hatásai lehetnek?

Tudjon meg mindent a vitaminokról és nyomelemekről!

Vitaminhiány esetén már napi egy sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához. Ha azonban nagyobb mértékű vitaminpótlásra van szükség, A-vitamint is tartalmazó multivitamin készítmények formájában vagy retinol tartalmú étrenddel tudjuk a hiányt csökkenteni. Az A-vitamin felszívódását elősegíti kevés olaj vagy zsiradék fogyasztása, viszont csökkenti a magas koleszterinszint kezelésére felírt kolesztiramin tartós szedése, mivel megköti a vitamint.

További gátló tényező lehet a savlekötők használata, cinkszegény étrend és közvetve májbetegség, alkoholizmus és fehérjehiány is. A-vitamin szedésekor nagyon ritkán előfordulhat allergiás reakció (légzési nehézség, torokszorítás, az ajkak, nyelv vagy arc duzzadása, csalánkiütés), ilyenkor szedését abba kell hagyni és azonnal orvoshoz fordulni.

Manapság sok A-vitamin tartalmú testápolót lehet kapni, melyek pótolják helyileg a vitaminhiányt, túladagolás esetén azonban bőrvörösség, viszketés, kiszáradás és hámlás, ritkán allergia jelentkezhet.

Kismamáknak különösen ügyelniük kell az A-vitamin fogyasztására, mivel mind hiánya, mind túl nagy mennyisége magzatkárosító hatású lehet!

Egyre gyakoribb a túlzott vitaminfogyasztás
A fejlett országok lakosainak csaknem fele fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány. Mit okozhat a túlzott vitaminfogyasztás?

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

Egyre gyakoribb a túlzott...

A fejlett országok lakosainak csaknem fele fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet...

Megvan a csodaszer a melanoma ellen?

A-vitamin szedésével a legveszélyesebb rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásának veszélye csökkenthető – állítja egy kutatás. A pontos...

Béta karotin - Sok betegség...

A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, és szinte minden sárga és piros növényben megtalálható. Télen legkönnyebben a sárgarépával, a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.