• Allergia: a túlbuzgó immunrendszer

        Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Az allergiában szenvedők szervezetének immunrendszere szélsőségesen reagál olyan anyagokra, amelyek egészséges emberre nézve ártalmatlanok. Szakemberek szerint az ilyen reakciók során a védekezés túllő a célon.

        A virágpor, az állati szőr, a házi poratka és egyéb hasonló anyagok semmilyen valós veszélyt nem jelentenek az egészséges szervezetre nézve - ellentétben a kórokozókkal, mint a baktériumok és vírusok. Az allergia kiváltói többnyire olyan fehérjék, melyek állatoktól vagy növényekből származnak. Az allergének érintkeznek a bőrfelülettel, vagy a száj és az orr nyálkahártyáján, illetve a szemen keresztül jutnak a szervezetbe.

        Hirdetés

        Allergének széles palettája

        Eddig körülbelül 20.000 allergiát kiváltó anyagot ismerünk. Közülük sok megtalálható az élelmiszerekben, ezért ezeket manapság a csomagoláson egyértelműen fel kell tüntetni. Az olyan heves ételallergiás reakciókat kiváltó összetevőket, mint amilyen a gabona, a tej vagy a különböző rákok, minden esetben fel kell tüntetni a címkén.

        Az allergia tipikus tünetei

        Allergiás tünet például az orrfolyás (pollenallergia, szénanátha), a könnyező, viszkető szem (allergiás szemirritáció), viszkető kiütések (bőrallergia, csalánkiütés) vagy asztmás rohamok. Ugyanaz az anyag az egyik embernél kiütéseket, a másiknál asztma kialakulását okozhatja, míg egy harmadik személynél esetleg egyáltalán nem vált ki reakciót. Extrém esetben az allergiás reakció életveszélyes anafilaxiás sokk kialakulásához vezethet.

        Egy kis kosz jobb a túlzott higiéniánál

        Az allergia előfordulási gyakorisága elsősorban az ipari országokban nő. Ennek az oka mindmáig tisztázatlan. Feltehetőleg ugyanis a gének felelősek az allergiára való hajlamért. Szakértők szerint mára az allergiások száma Magyarországon meghaladja a kétmillió főt. A túlontúl higiénikus életkörülmények valószínű kedveznek a gyermekkori allergia kialakulásának. A kutatók felfedezték, hogy az egyszerűbb higiéniás szabályokat betartó családokban ritkábban fordul elő allergia. Egy kis kosz gyermekkorban feltehetően hosszú távú védelmet nyújt az asztmával és az allergiával szemben.

        Az immunrendszer memóriája

        Mikor az allergia már kialakult, egyben azt is jelenti, hogy az immunrendszernek legalább egyszer kapcsolatba kellett kerülnie az allergiát kiváltó anyagokkal (allergénekkel). Ekkor az egyébként ártalmatlan anyagot veszélyes anyagként ismerte fel az immunrendszer, és egy védekezési láncreakciót indított el. Mivel az emberi immunrendszer „jó emlékezőképességgel bír”, „megjegyzi”, mi az, ami egyszer már allergiás reakciót váltott ki. Amikor újra kapcsolatba kerül ezzel az anyaggal, ugyanúgy fog reagálni. Néha a reakció hevessége idővel fokozódik.

        Normál körülmények között az immunrendszer számtalan környezeti allergént képes megkülönböztetni. Egy állati szőrre allergiás személy nem feltétlenül allergiás a mogyoróra is. Néha ezek fel is cserélődhetnek, amennyiben az allergiát kiváltó összetevők nagyon hasonlítanak egymásra. Egy olyan ember, aki a kivire allergiás, hasonló módon reagálhat például az almára, vagy a nyírfapollenre is. A szakemberek ezt a jelenséget keresztreakciónak vagy keresztallergiának nevezik.

        Hirtelen vagy késői reakció?

        Négyféle típusú allergiás reakciót különböztetünk meg. Leggyakoribb az azonnali és a késői allergiás reakció. A két másik típus - a sejttoxikus és az immunkomplex reakció - sokkal ritkábban fordul elő.

        1. Azonnali reakciós típus: Az immunrendszer azonnal reagál, mihelyt kapcsolatba került az allergénnel. Ilyen allergiás reakciót válthat ki pl. a pollen, bizonyos élelmiszerek, a rovarcsípések, a penészgombák, az állati szőr vagy a házi poratka.
        2. Késői reakciós típus: Az allergiás reakció az allergénnel való kontaktust követő 24-72 óra elteltével jelentkezik. Ennek kiváltója többnyire olyan vegyszer vagy fém, ami a bőrrel érintkezve kiütéseket okoz. Ilyen pl. a latex-szel, klórral, fémekkel, gyógyszerekkel, tisztítószerekkel vagy a fénnyel szembeni allergiás reakció.

        Forrás: WEBBeteg
        B. M., szakfordító; NetDoktor.de
        Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Módosítva: 2020.04.23 17:05, Megjelenés: 2014.09.01 11:17
      • Cikkajánló

        A nyújtás szerepe

        A nyújtás szerepe

        Sándor Judit

        Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

        Az anorexia kezelése

        Az anorexia kezelése

        Dr. Major Adrienne

        Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

        Az ételallergia és tünetei

        Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk.

        Koronavírus - a szakértő szerint nincsenek nagyobb veszélyben az allergiások

        A jelenlegi ismeretek szerint nem veszélyezteti jobban a koronavírus az allergiásokat - mondta Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője.

        A parlagfű miatt is több lehet a koronavírusos beteg

        Nem csak az allergiások vannak nagyobb veszélyben.

        Keresztreakciók - Mit ne együnk?

        A keresztreakció egy allergén-specifikus jelenség, mely légúti allergia esetén különböző, főleg növényi eredetű ételek fogyasztásakor jelentkezhet. A keresztreakció törzsfejlődéstanilag távoli növényfajok esetében is előfordulhat.

        Miért vagyok allergiás a háziállatomra?

        Az állati eredetű allergiák között a macskaszőr és a kutyaszőr okozta allergia gyakran fordul elő. Ezek kezelésében nehezítő tényező, hogy az allergiás panasz jelentkezése esetén is érzelmi okokból nagyon nehéz megválni a házi kedvencektől.

        Allergia: miért van egyre több beteg?

        "Allergiás vagyok erre vagy arra" - mondjuk gyakran, miközben nem biztos, hogy azt jelenti, amit ki szeretnénk vele fejezni. Teremtsünk egy kis rendet!

        Mi okozza a dióallergia kialakulását?

        A mogyoróallergia mellett a dióallergia tartozik a leggyakoribb ételallergiák közé. Cikkünkből megismerheti a betegség kialakulásának módját, tüneteit, kezelését, valamint megelőzését is.

        A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező

        Az allergia nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója, mikor a szervezet a környezet általában ártalmatlan anyagaira (pollen, étel, stb.) védekező reakciót indít be.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Mi vezethet alvászavarhoz?
        Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
        COVID-19 kisokos
        Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások