Nagy mennyiségben a vas is mérgező - Vasmérgezés

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Talán nincs olyan otthon, amelyben ne lenne megtalálható legalább egy fajta táplálékkiegészítő. A marketingfogások tengerében azonban eltűnik a túladagolásból származó veszélyek taglalása. Nagyobb dózisban a vas különösen veszélyes lehet - akár heveny, akár idült túladagolásról van szó.

A vas nagy mennyiségben, direkt emésztőrendszeri irritánsként viselkedik. A gyomor- és bélnyálkahártya sérülése esetén gyorsan és koncentráltan szívódik fel az érpályába, ahol a vasat egyébként kötésben tartó molekulák száma relatív kevés lesz, így szabad vas halmozódik fel a vérben. Innen a vas a mitokondriumokba kerül, mely a sejtekben található energiatermelő sejtalkotó.

A mitokondriumokban gátolja a normális anyagcserét, és metabolikus zavarokat, a sav-bázis háztartás eltérését okozza. Továbbá a vassal történt mérgezés segíti a reakcióképes szabad gyökök képződését, amely a sejthártya lipid elemeinek károsodásához, ezáltal a sejt integritásának megbomlásához vezet.

A mérgezés a vérben lévő proteáz enzimek működésének gátlásával, a máj, a szívizom, az érrendszer és az agy károsodását idézi elő.

A vasmérgezés tünetei

A tünetek jelentkezése két fázisba sorolható: enyhébb mérgezés esetén az emésztőrendszer irritációjának jelei, súlyosabb mérgezés esetén a szisztémás tünetek dominálnak.

Az első hat órában a gyomor- bélrendszeri tünetek a következők:

  • hasi fájdalom,
  • hányinger,
  • hányás,
  • hasmenés.

A jelek nem karakterisztikusak, más betegség vagy mérgezés tünetei is lehetnek. Az első 6-24 órában a tünetszegénység jellemző. Ha a betegnek vannak is panaszai, azok általánosak, enyhék, és nem informatívak. Nagyobb mennyiségű vaskészítmény elfogyasztása komolyabb panaszokat okoz, mely a két fázis tüneteinek keveredéséből alakul ki.

A második szakasz a mérgezés után egy nappal kezdődik, amikor a szisztémás mérgezés jelei dominálnak. Gyengeség, fáradékonyság lép fel. A véralvadás folyamatának felborulása miatt vérzékenység alakul ki. Kezdetben bőr alatti bevérzések, nyálkahártyavérzések jelentkeznek, később akár ízületi vérzés is kialakulhat.

Nagy a kiszáradás, a túlzott folyadékvesztés veszélye. A beteg „rosszul néz ki”: sápadt, gyenge, hideg verejtékes lehet, ami a kezdődő sokk jele. Mellkasi fájdalom, rendellenes vagy szaporaszívdobogás-érzés léphet fe - a szívizom károsodása miatt. A vizelet mennyisége csökkenhet a vesék érintettsége következtében.

2-5 nappal a mérgezés után a szervezetben a máj károsodása zajlik aktívan, sárgaság jelenhet meg. 4-6 héttel később a gyomor nyálkahártya sérülése miatt eróziók, fekélyek megjelenésére kell számítani.

A hosszú ideig tartó, nem megfelelő mennyiségű adagolás következtében kialakuló mérgezés tényére a laboratóriumi vizsgálat utalhat.

Hogyan kezelhető a vasmérgezés?

Enyhe esetben kezelést nem igényel a túlzott vasbevitel, súlyos esetben hánytatás, gyomormosás lehet szükséges. Szisztémás tünetek jelenlétében a szervkárosodások tüneti kezelése esszenciális, az életveszély megelőzése céljából. A vasnak specifikus ellenszere a deferoxamin, melynek intravénás adása jó hatású a további károsodások kialakulásának elkerülése végett. A mérgezések megelőzésével kapcsolatban nem lehet eleget hangsúlyozni a körültekintő szerhasználatot, a javasolt dózisok betartását. Nagyon fontos, hogy a gyógyszereket, vegyszereket gyermekek által nem elérhető helyen, elzárva tároljuk.

A vas, az emberi szervezet számára létfontosságú ásványi anyag. Egy 70 kg-os férfi szervezetében, a vas összmennyisége megközelítőleg 4 gramm, aminek kétharmada a vérben található, a légzési gázok szállításáért felelős hemoglobin molekula alkotórésze. Ezen kívül számos más molekula és enzim elengedhetetlen alkotója a vas. Az elemi vas 20-60 mg/testsúlykilogramm dózisban okoz mérgezést.

Dr. Kónya Judit, családovosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családovos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.