Az aszalványok helye az egészséges étrendben

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent: 2022.12.26.

Az aszalt gyümölcsök szerepe már évezredek óta kiemelkedő, különösen a téli hónapokban, hiszen a hazai gyümölcsfajtákból csak néhány kapható frissen a piacokon és a boltokban. Az aszalással (szárítással) tartósított gyümölcsök (zöldségek és gomba is) hosszan eltarthatóak és izgalmassá, változatossá teszik étrendünket.

Egészségünk védelme érdekében hetente minimum 2-3 alkalommal érdemes egy maréknyi aszalványt elfogyasztani.

Az aszalás során a gyümölcsök víztartalma – ezáltal a térfogatuk is – fokozatosan és jelentősen csökken. Ennek következtében az energia- és tápanyagtartalmuk arányaiban megnő. Rosttartalmuk magas marad, így már kis mennyiségtől is hamar jóllakottnak érezzük magunkat. Gazdag forrásai a természetes cukroknak, mint például a gyümölcscukornak. Glikémiás indexük, azaz a vércukorszint-emelő képességük alacsony, néhánynak mérsékelt – például a fügének.

A gyümölcsszárítmányok vitamintartalma némileg kisebb, mint a friss gyümölcsöké – elsősorban a hőérzékeny C-vitamin és az A-vitamin elővitaminja, a béta-karotin mennyisége csökken az aszalási eljárások alatt. Kiváló ásványianyag- (például kálium, vas, réz, kalcium) és antioxidánsforrások. Rendszeresen fogyasztva csökkenthetik többek között a szív- és érrendszeri, valamint egyes daganatos megbetegedések kockázatát. A magas rosttartalomnak köszönhetően székrekedésben szenvedőknek jótékony segítség lehet az aszalványok fogyasztása a megfelelő folyadékpótlásra történő odafigyelés mellett.

Széles az aszalványok palettája

Sokféle gyümölcsöt lehet szárítani. A leghétköznapibb az aszalt szőlő, vagyis a mazsola. Nagy népszerűségnek örvend emellett az aszalt szilva, az alma, a körte, a banán, a sárgabarack, az ananász, a füge, a vörös áfonya. Lehet aszalni cseresznyét, epret, kivit és mangót is. A kandírozott citrom és narancs nagymennyiségű hozzáadott cukorszirupot tartalmaz, ezért ezek fogyasztása csak ritkán és mértékletesen ajánlott. Igyekezzünk olyan aszalt gyümölcsöket választani, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Akinek van rá módja és ideje, a legmegbízhatóbb, ha otthon aszaljuk a megtisztított, szép és érett gyümölcsöket. A kész aszalványokat száraz, fénytől védett helyen, dobozban tároljuk, hogy minél tovább megőrizzék minőségüket.

Változatos a felhasználhatóságuk

Ízletes és izgalmas ételeket készíthetünk velük például salátákhoz adva, de akár a reggeli zabkásába, joghurtba keverve is változatos variációkat érhetünk el. Készíthetünk belőlük egészséges házi müzliszeletet is. Természetes édesítőanyagként használhatóak sütemények tésztájába vagy krémbe keverve, így kevesebb cukor hozzáadása is elegendő lehet a finomságok elkészítéséhez. A gyümölcskenyér klasszikus kedvenc, színesítsük bátran minél többféle aszalvánnyal. Húsokba göngyölve is remekül illik az aszalt szilva és sárgabarack.

Kiknek kell mértéket tartani?

Cukorbetegek, inzulinrezisztensek diétájába kis mennyiségben beilleszthető, de csak a szénhidráttartalom számolásával, figyelembe vételével. A fogyókúrázók étrendje is tartalmazhat aszalt gyümölcsöket, hiszen a magas rosttartalom miatt hamar telíti a gyomrot, de csak kis mennyiségben, és a napi energiabevitelbe mindenképpen bele kell számolni. A csomagoláson figyelmesen el kell olvasni, hogy tartalmaz-e hozzáadott cukrot a termék, ugyanis a cukrozott, kandírozott termékek nem ajánlottak sem diabéteszben, sem elhízás esetén.

A táplálékallergiásoknak is fontos figyelni a termék csomagolását, ugyanis egyes aszalványokat kén-dioxiddal tartósítanak, hogy megőrizzék a gyümölcsök színét és ízét. Ez egy allergén vegyület, amelyet kötelező feltüntetni a termék címkéjén névkiírással és/vagy az E-220 számmal.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Itt a tavaszi allergiaszezon Itt a tavaszi allergiaszezon

Fékezzük meg a tüneteket! Mivel enyhíthetjük a panaszokat?

Hüvelyi mikrobiom Hüvelyi mikrobiom

Milyen hatással lehet az antibiotikum a hüvely állapotára? Mi az a mikrobiom?

A vörös áfonya - Mit érdemes tudni erről a gyümölcsről?

A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) Észak-Európa skandináv részein őshonos, apró, piros bogyós gyümölcs. Hazánkban is megtalálható néhány...

Miért ne együnk mosatlan gyümölcsöt és zöldséget?

Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a...

Asztma diéta

Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen panaszok.

Őszi gyümölcsszezon - Mit érdemes fogyasztani?

Az őszre beérő gyümölcsök nem csak frissen vagy befőttként fogyaszthatók, számtalan formában felhasználhatjuk őket megannyi ínycsiklandó étel...

Hogyan hatnak az antioxidánsok?

Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek...

Tartósítás - Egy csipetnyi íz a jelenből a jövőre

Télen hányszor jut eszünkbe a júniusi vérpiros, ropogós cseresznye vagy a csillogó, sötét bíborvörös, édes szamóca, ahogy szétolvad a szánkban?...

A reflux tüneteit enyhítő ételek

Refluxbetegségről vagy gastrooesophagealis refluxról (GERD) akkor beszélünk, ha a nyelőcső alsó záróizma nem megfelelően zár, így a gyomor...

Zöldség és gyümölcs - Miért és hogyan érdemes fogyasztani?

A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.