A szelén élettani hatásai

frissítve:
A szelén olyan esszenciális mikroelem, amely mindössze 10-15 mg mennyiségben található meg az ember szervezetében, biológiai hatása mégis sokrétű. A táplálékkal vesszük föl a szervezetbe.
A szervezet szelénszükséglete
A napi szelénszükséglet meghatározása mai napig nem egységes, az Amerikai Egyesült Államokban az elfogadott napi beviteli érték gyermekeknél életkortól függően 15-55 µg, felnőttek esetében 55-70 µg. A magasabb ajánlás a terhesség és szoptatás időszakára vonatkozik. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 15-70, felnőtteknél 70-85 µg között határozza meg a napi ajánlott bevitelt.
Az európai ajánlások szerinti napi szelénszükséglet:
- 6 hónapos kor alatt: nincs adat
- 6 hónap - 3 év: 15 µg
- 4 - 6 év: 20 µg
- 7 - 10 év: 35 µg
- 11 - 14 év: 55 µg
- 14 éves kor fölötti kamaszoknál és felnőtteknél: 70 µg
- Terhesség: 70 µg
- Szoptatás: 85 µg
A szelénre vonatkozó anyagcseretolerancia szűk határok között változik, vagyis a szükséges mennyiség és a toxikus küszöbérték igen közel vannak egymáshoz. Ennek következtében túlzott szelénbevitel mellett könnyen kialakulhat a mikroelem túladagolása, szelénmérgezés is.
A szelén szervezetben meglévő mennyisége laborvizsgálattal, vérvétellel mutatható ki.
A szelén szerepe a szervezetünkben
A szelén legfontosabb szerepe az antioxidáns tulajdonságából következik, amelynek köszönhetően képes az oxidatív stressz mérséklésére, ezáltal a lipid természetű anyagok kémiai védelmével járul hozzá a sejtek határoló membránjának állagmegóvásához. Az antioxidáns hatást annak révén közvetíti, hogy részt vesz a glutation-peroxidáz enzim szerkezetének felépítésében.
A szelén antioxidánsként segít csökkenteni a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát (ugyanakkor a túlzott szelénbevitel már növeli a kockázatot). Számos daganattípus esetében igazolták, hogy a szelén gátolja a tumor kialakulást, illetve erősíti az egészséges sejtek védekezőképességét. A szelénnel kapcsolódott glutationt a daganatsejtek nem képesek felvenni, ezáltal gyengül az oxidációval (vagyis a károsító kémiai stresszel) szembeni védekezőképességük.
Az oxidatív stressz csökkentésével a szelén az érelmeszesedés folyamatának megelőzésében, lassításában is szerepet játszik.
Az antioxidáns védelemmel kapcsolatos a szelén szerepe az immunrendszer normál működésében is. A kórokozók elleni védekezéshez szükséges számos folyamat erőteljesebben zajlik megfelelő szelénszint mellett.
A szelén hozzájárul a pajzsmirigy normál működéséhez és szükséges a pajzsmirigyhormonok megfelelő szintjéhez.
Ugyancsak igazolt, hogy a szelén a spermaképződéshez szükséges mikroelem, fontos a spermiumok termeléséhez és éréséhez.
A szelén bizonyítottan szükséges a hajak és a körmök egészséges növekedéséhez, így a haj- és körömproblémák elkerüléséhez is fontos.
A szelénhiány tünetei és következményei
A szelénnek számos élettani hatása is van, amelyek szelénhiány esetén az alábbi tünetek és betegségek formájában jelentkezhetnek.
- A szelénhiány hozzájárulhat a pajzsmirigy-alulműködés kialakulásához, sokaknál ez csupán fáradékonyságként és súlygarapodásként jelentkezhet.
- A haj- és körömproblémák a szelénhiány következményei is lehetnek. A szelénhiányra utaló bőrproblémák között szerepel a fokozott pigmentációval járó jelenségek, pl. anyajegyek, májfoltok gyakoribb előfordulása.
- Antioxidánsként szelén hiányában romolhat a vérzsírösszetétel és fokozódhat az érrendszeri plakkok képződése, növelve a koszorúér-betegség, stroke kockázatát is.
- Az immunrendszer gyengülése miatt gyakoribbá válhatnak a vírusfertőzések és azok szövődményei. Egyes kutatások szerint a szelénhiány növeli például a Coxsackie vírusok betegséget okozó hatását, így gyakoribbá válhat a szövődményes szívizombántalom kialakulása.
- A neurológiai zavarok közül az alapvetően oxidatív anyagcsere zavarainak következtében létrejövő kórképek egyes eseteiben is a szelénhiány igazolódhat (Alzheimer-kór, Parkinson-kór). Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ezek nem direkt hatások, és szelénpótlással az említett betegségek nem gyógyíthatók.
- Számos kutatás szerint a szelénhiány több daganatos betegség (pl. húgyhólyagrák) magasabb kockázatával társul. (Ez nem jelenti azt, hogy a szelénhiány önmagában rákot okozna, vagy hogy a rosszindulatú betegségek megelőzhetőek lennének magas szelénszinttel.)
- A szelén antioxidánsként szükséges a hasnyálmirigy védelméhez és az inzulinérzékenység fenntartásához is, ezáltal hozzájárul a cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez, cukorbetegeknél pedig egyes adatok szerint csökkenti a vércukorszint ingadozását. (A túlzott szelénbevitel azonban már a 2-es típusú diabétesz kockázatnövelő tényezője!)
- Szelénhiány is állhat néhány hematológiai megbetegedés (vérszegénység, sarlósejtes vérszegénység) hátterében.
- Férfiaknál a szelénhiány a spermiumok képződésének és érésének zavarához vezet, egyes adatok szerint nők esetében csökkent termékenységet eredményezhet, terhességben növeli a vetélés kockázatát. A terhesség alatti rossz szelénellátottság alacsony születési súlyhoz vezet.
- Csecsemő- és kisgyermekkorban az elégtelen szelénellátás növekedési elmaradást okoz, súlyos szelénhiány esetén egyes adatok szerint növeli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát.
Kellően változatos étrend mellett a szelénhiány kockázata alacsony, még szoptatás időszakában is biztosítható a szükséges mennyiség. Kialakulása akkor fordulhat elő, ha a súlyosan egyoldalú táplálkozás miatt alacsony a szelénbevitel, illetve bizonyos betegségek (vesedialízis, HIV) ronthatják a szelén hasznosulását.
A szelén forrásai
Főként a tengeri állatok húsa, a teljes kiőrlésű gabonafélék, illetve az olyan belsőségek, mint a vese és a máj tartalmazzák a biológiai hasznosulás szempontjából is jelentős mennységben. Magyarországon a termőtalaj nem számít szelénben szegénynek, így az itt termett élelmiszerekben megtalálható. A tápcsatornából jó hatásfokkal szívódik fel, ennek mértéke átlagosan 50-70%. A felszívódást a fehérjében gazdag táplálkozás elősegíti.
Szelénben gazdag táplálékok a hús, a hal, a tej, a tojás és a hüvelyesek – vagyis azon táplálékok, amelyek magas fehérjetartalmúak. A szelén és az E-vitamin kölcsönösen erősítik egymás jótékony hatását, míg a szelén hatásait gátolja a kén, az ezüst és az arzén.
Egyes élelmiszerek szeléntartalma | |
Élelmiszer (adag mennyiség) | Egy adag szeléntartalma (µg) |
Tonhal (100 g) | 110 |
Szardínia, olajos konzerv (100 g) | 53 |
Sonka (100 g) | 50 |
Marhasült (100 g) | 38 |
Pulykahús (100 g) | 36 |
Csirkehús (100 g) | 26 |
Rizs (1 bögre) | 19 |
Tojás (főtt, 1 nagyobb db) | 15 |
Kenyér (teljes kiőrlésű, 1 szelet) | 13 |
Tej, 1% zsrtartalom (1 bögre) | 8 |
Joghurt (1 bögre) | 8 |
Lencse (1 bögre) | 8 |
Kenyér (fehér, 1 szelet) | 6 |
Burgonya, sült (1 db) | 1 |
Őszibarack (1 közepes db) | 0 |
Toxicitása miatt a szelénpótlás (étrendkiegészítők, funkcionális élelmiszerek) mindig körültekintést igényel. Jelenleg is folynak kutatások olyan szerves formájú szelén kifejlesztésére, amely toxicitása alacsonyabb.
A szelén túladagolásának veszélyei
A toxicitás határa a különböző ajánlások szerint napi 200-500 µg, gyermekeknél már a kisebb mennyiség is toxikus. A szelénmérgezést szelenózisnak nevezzük, melynek tünetei:
- a haj és egyéb testszőrzet hullása
- bőrelváltozások (hámlás, foltok, bőrszárazság)
- fokhagymaszagú lehelet és testszag, fémes íz a szájban
- fogkárosodás, fogak meglazulása
- hasi panaszok (émelygés, hasmenés)
- idegrendszeri zavarok: ingerlékenység, szédülés, zsibbadás, fejfájás
- extrém túladagolás esetén tartós májkárosodás
A mérgezéses panaszok mellett a túlzott szelénbevitel összefüggésbe hozható daganatos betegségek és a cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatával is (a védő hatás csak normál szelénszint mellett érvényesül).
Tudnivalók a szelénről és más nyomelemekről |
Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos
Friss adatok forrása: European Food Safety Authority (2025-ös ajánlás) és National Institutes of Health