A szelén élettani hatásai

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A szelén olyan esszenciális mikroelem, amely mindössze 10-15 mg mennyiségben található meg az ember szervezetében, biológiai hatása mégis sokrétű. A táplálékkal vesszük föl a szervezetbe.

A szervezet szelénszükséglete

A napi szelénszükséglet meghatározása mai napig nem egységes, az Amerikai Egyesült Államokban az elfogadott napi beviteli érték gyermekeknél életkortól függően 15-55 µg, felnőttek esetében 55-70 µg. A magasabb ajánlás a terhesség és szoptatás időszakára vonatkozik. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 15-70, felnőtteknél 70-85 µg között határozza meg a napi ajánlott bevitelt.

Az európai ajánlások szerinti napi szelénszükséglet:

  • 6 hónapos kor alatt: nincs adat
  • 6 hónap - 3 év: 15 µg
  • 4 - 6 év: 20 µg
  • 7 - 10 év: 35 µg
  • 11 - 14 év: 55 µg
  • 14 éves kor fölötti kamaszoknál és felnőtteknél: 70 µg
  • Terhesség: 70 µg
  • Szoptatás: 85 µg

A szelénre vonatkozó anyagcseretolerancia szűk határok között változik, vagyis a szükséges mennyiség és a toxikus küszöbérték igen közel vannak egymáshoz. Ennek következtében túlzott szelénbevitel mellett könnyen kialakulhat a mikroelem túladagolása, szelénmérgezés is.

A szelén szervezetben meglévő mennyisége laborvizsgálattal, vérvétellel mutatható ki.

A szelén szerepe a szervezetünkben

A szelén legfontosabb szerepe az antioxidáns tulajdonságából következik, amelynek köszönhetően képes az oxidatív stressz mérséklésére, ezáltal a lipid természetű anyagok kémiai védelmével járul hozzá a sejtek határoló membránjának állagmegóvásához. Az antioxidáns hatást annak révén közvetíti, hogy részt vesz a glutation-peroxidáz enzim szerkezetének felépítésében.

A szelén antioxidánsként segít csökkenteni a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát (ugyanakkor a túlzott szelénbevitel már növeli a kockázatot). Számos daganattípus esetében igazolták, hogy a szelén gátolja a tumor kialakulást, illetve erősíti az egészséges sejtek védekezőképességét. A szelénnel kapcsolódott glutationt a daganatsejtek nem képesek felvenni, ezáltal gyengül az oxidációval (vagyis a károsító kémiai stresszel) szembeni védekezőképességük.

Az oxidatív stressz csökkentésével a szelén az érelmeszesedés folyamatának megelőzésében, lassításában is szerepet játszik.

Az antioxidáns védelemmel kapcsolatos a szelén szerepe az immunrendszer normál működésében is. A kórokozók elleni védekezéshez szükséges számos folyamat erőteljesebben zajlik megfelelő szelénszint mellett.

A szelén hozzájárul a pajzsmirigy normál működéséhez és szükséges a pajzsmirigyhormonok megfelelő szintjéhez.

Ugyancsak igazolt, hogy a szelén a spermaképződéshez szükséges mikroelem, fontos a spermiumok termeléséhez és éréséhez.

A szelén bizonyítottan szükséges a hajak és a körmök egészséges növekedéséhez, így a haj- és körömproblémák elkerüléséhez is fontos.

A szelénhiány tünetei és következményei

A szelénnek számos élettani hatása is van, amelyek szelénhiány esetén az alábbi tünetek és betegségek formájában jelentkezhetnek.

  • A szelénhiány hozzájárulhat a pajzsmirigy-alulműködés kialakulásához, sokaknál ez csupán fáradékonyságként és súlygarapodásként jelentkezhet.
  • A haj- és körömproblémák a szelénhiány következményei is lehetnek. A szelénhiányra utaló bőrproblémák között szerepel a fokozott pigmentációval járó jelenségek, pl. anyajegyek, májfoltok gyakoribb előfordulása.
  • Antioxidánsként szelén hiányában romolhat a vérzsírösszetétel és fokozódhat az érrendszeri plakkok képződése, növelve a koszorúér-betegség, stroke kockázatát is.
  • Az immunrendszer gyengülése miatt gyakoribbá válhatnak a vírusfertőzések és azok szövődményei. Egyes kutatások szerint a szelénhiány növeli például a Coxsackie vírusok betegséget okozó hatását, így gyakoribbá válhat a szövődményes szívizombántalom kialakulása.
  • A neurológiai zavarok közül az alapvetően oxidatív anyagcsere zavarainak következtében létrejövő kórképek egyes eseteiben is a szelénhiány igazolódhat (Alzheimer-kór, Parkinson-kór). Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ezek nem direkt hatások, és szelénpótlással az említett betegségek nem gyógyíthatók.
  • Számos kutatás szerint a szelénhiány több daganatos betegség (pl. húgyhólyagrák) magasabb kockázatával társul. (Ez nem jelenti azt, hogy a szelénhiány önmagában rákot okozna, vagy hogy a rosszindulatú betegségek megelőzhetőek lennének magas szelénszinttel.)
  • A szelén antioxidánsként szükséges a hasnyálmirigy védelméhez és az inzulinérzékenység fenntartásához is, ezáltal hozzájárul a cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez, cukorbetegeknél pedig egyes adatok szerint csökkenti a vércukorszint ingadozását. (A túlzott szelénbevitel azonban már a 2-es típusú diabétesz kockázatnövelő tényezője!)
  • Szelénhiány is állhat néhány hematológiai megbetegedés (vérszegénység, sarlósejtes vérszegénység) hátterében.
  • Férfiaknál a szelénhiány a spermiumok képződésének és érésének zavarához vezet, egyes adatok szerint nők esetében csökkent termékenységet eredményezhet, terhességben növeli a vetélés kockázatát. A terhesség alatti rossz szelénellátottság alacsony születési súlyhoz vezet.
  • Csecsemő- és kisgyermekkorban az elégtelen szelénellátás növekedési elmaradást okoz, súlyos szelénhiány esetén egyes adatok szerint növeli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát.

Kellően változatos étrend mellett a szelénhiány kockázata alacsony, még szoptatás időszakában is biztosítható a szükséges mennyiség. Kialakulása akkor fordulhat elő, ha a súlyosan egyoldalú táplálkozás miatt alacsony a szelénbevitel, illetve bizonyos betegségek (vesedialízis, HIV) ronthatják a szelén hasznosulását.

A szelén forrásai

Főként a tengeri állatok húsa, a teljes kiőrlésű gabonafélék, illetve az olyan belsőségek, mint a vese és a máj tartalmazzák a biológiai hasznosulás szempontjából is jelentős mennységben. Magyarországon a termőtalaj nem számít szelénben szegénynek, így az itt termett élelmiszerekben megtalálható. A tápcsatornából jó hatásfokkal szívódik fel, ennek mértéke átlagosan 50-70%. A felszívódást a fehérjében gazdag táplálkozás elősegíti.

Szelénben gazdag táplálékok a hús, a hal, a tej, a tojás és a hüvelyesek – vagyis azon táplálékok, amelyek magas fehérjetartalmúak. A szelén és az E-vitamin kölcsönösen erősítik egymás jótékony hatását, míg a szelén hatásait gátolja a kén, az ezüst és az arzén.

Egyes élelmiszerek szeléntartalma

Élelmiszer (adag mennyiség) Egy adag szeléntartalma (µg)
Tonhal (100 g) 110
Szardínia, olajos konzerv (100 g) 53
Sonka (100 g) 50
Marhasült (100 g) 38
Pulykahús (100 g) 36
Csirkehús (100 g) 26
Rizs (1 bögre) 19
Tojás (főtt, 1 nagyobb db) 15
Kenyér (teljes kiőrlésű, 1 szelet) 13
Tej, 1% zsrtartalom (1 bögre) 8
Joghurt (1 bögre) 8
Lencse (1 bögre) 8
Kenyér (fehér, 1 szelet) 6
Burgonya, sült (1 db) 1
Őszibarack (1 közepes db) 0

Toxicitása miatt a szelénpótlás (étrendkiegészítők, funkcionális élelmiszerek) mindig körültekintést igényel. Jelenleg is folynak kutatások olyan szerves formájú szelén kifejlesztésére, amely toxicitása alacsonyabb.

A szelén túladagolásának veszélyei

A toxicitás határa a különböző ajánlások szerint napi 200-500 µg, gyermekeknél már a kisebb mennyiség is toxikus. A szelénmérgezést szelenózisnak nevezzük, melynek tünetei:

  • a haj és egyéb testszőrzet hullása
  • bőrelváltozások (hámlás, foltok, bőrszárazság)
  • fokhagymaszagú lehelet és testszag, fémes íz a szájban
  • fogkárosodás, fogak meglazulása
  • hasi panaszok (émelygés, hasmenés)
  • idegrendszeri zavarok: ingerlékenység, szédülés, zsibbadás, fejfájás
  • extrém túladagolás esetén tartós májkárosodás

A mérgezéses panaszok mellett a túlzott szelénbevitel összefüggésbe hozható daganatos betegségek és a cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatával is (a védő hatás csak normál szelénszint mellett érvényesül).

Tudnivalók a szelénről és más nyomelemekről

Dr. Kónya Judit, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos
Friss adatok forrása: European Food Safety Authority (2025-ös ajánlás) és National Institutes of Health

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló