A szabadban edzeni kétszer hatékonyabb

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A napsugarak kicsalogatják a futókat, kocogókat, kerékpárosokat. Aki szívesen sportol a szabadban, dupla haszonnal számolhat, a szabadban folytatott sporttevékenységek ugyanis nemcsak fizikai erőnlétünket javítják, hanem kedélyállapotunknak is jót tesznek, és sokkal erősebb pozitív pszichés hatást fejtenek ki, mint a zárt trében folytatott edzések.

Erre a megállapításra jutottak angol kutatók, akik felfedezésüket az Environmental Science and Technology c. szaklapban tették közzé. A tudósok 11 tanulmány adatait vetették össze, melyekben összesen 833 személy vett részt. A résztvevők hasonló edzésprogramot folytattak, de a csoport egyik része a szabadban, a másik része pedig edzőteremben sportolt.

Mire jó a sport? - Érdekességek, amikről eddig nem hallott

A sport egészséges, de nem csak szép vonalakat és erős izmokat kölcsönöz, hanem javítja az állóképességet és az erőnlétet, az egészséges életmód részeként segít az érrendszeri panaszok, a cukorbetegség valamint számos egyéb betegség megelőzésében. Manapság egyre több meglepő jótékony hatását fedezik fel. Mik is ezek pontosan? Érdekességek a sport hatásairól

Mi derült ki a vizsgálatok során?

A legtöbb felmérés eredménye azt igazolta, hogy a szabadtéri sportolók sokkal több energiát nyertek, és vitalitásuk is jelentősebben fokozódott.

Mindezek mellett könnyebben kezelték a stresszt, a konfliktusokat, a haragot és a depressziót.

A szabadtéri edzés további előnye, hogy könnyebben szerezhetünk barátokat, és az edzés után sokkal elégedettebbnek érezzük majd magunkat.

Régóta köztudott, hogy a sport nem csak testünkre, hanem lelkünkre is jó hatással van. „Most az is bebizonyosodott, hogy ez a pozitív hatás a szabadban sokkal erőteljesebben érvényesül.” – magyarázza a kutatást vezető Dr. Jo Thompson-Coon (PenCLAHRC). Különösen azoknak ajánlott áttérni a szabadban való sportolásra, akik depressziótól vagy egyéb pszichés problémától szenvednek.

Tovább vizsgálják, hogy miért is ennyire hatékony a szabadtéri edzés, és miért is van olyan jó hatással testre és lélekre egyaránt. Ez azért is fontos, mert Európa lakosságának három-negyede városokban él, ebből kifolyólag kevesebbet sportol a szabadban.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.