Az egészséges, pihentető alvás záloga

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Amikor az alvás szót halljuk, legtöbbünk a pihentető, nyugodt éjszakai pihenésre gondol, amely testi-lelki regenerációnkat szolgálja. Sokan vannak azonban, akik valamilyen ok miatt még konkrét betegség hiányában sem képesek az éjszakát nyugodt, kellemes alvással tölteni.

Nézzünk néhány fortélyt, amely segíthet, hogy reggelenként valóban kipihentnek, frissnek érezhessük magunkat! Alakítsunk ki napirendet, amelyben az alvásra szánt idő legyen megfelelő mennyiségű. Egyéni alvásszükségletünket kielégítve aludjunk: se túl keveset, se túl sokat (a túl sok alvás nyomottá tesz, nem kelti a frissesség érzését).

Ne felejtsük el azonban, hogy egy hosszú éjszakázást nem lehet kétszer annyi alvással bepótolni, és "előre aludni" sem tudunk! Igyekezzünk a napnak mindig ugyanazon órájában lefeküdni és felkelni, még hétvégén is, amikor pedig megengedhetnénk magunknak a hosszabb reggeli lustálkodást. Ügyeljünk arra, hogy jóval éjfél előtt ágyba kerüljünk, hiszen biológiai óránk beállítódása miatt igazán pihentetőnek az éjfél előtti alvásidő számít.

Ezt olvasta már? Alváshiány - Összeadódik, de egyszerre nem pótolható

A nyugodt alvás feltétele, hogy mire ágyba kerülünk, gondjainktól nagyrészt igyekezzünk megszabadulni. Ez manapság igen nehéz feladat lehet, de ne tévesszük szem elől, hogy problémáinkat csak kipihenten, gondolkodásra készen vagyunk képesek megoldani, tehát azokat éjszakára el kell engednünk

A pihenésre, kikapcsolódásra való ráhangolódást relaxációs technikák egész sora képes segíteni, csak meg kell találnunk a számunkra legmegfelelőbbet, amelyet valóban kedvvel és sikerrel tudunk alkalmazni. Ez lehet mozgásos technika (mint például a jóga), képezheti alapját a zene (relaxációs zenék, vagy akár csak egy általunk kedvelt, megnyugvást hozó zenemű meghallgatása), de segítségül hívhatunk egy meleg fürdőt is, mely izmainkat ellazítja, így segít a mindennapi stressz egyik leggyakoribb, gyakran észrevétlen jelének feloldásában.

Mi az, ami segíthet?

Sokat segíthet, ha apró szertartások előzik meg a lefekvést. Olvashatunk akár könyvet is, csak arra ügyeljünk, nehogy olyat válasszunk, amelyet aztán nem tudunk letenni, mert ezzel lőttek is a nyugodt éjszakánknak. Ugyanígy, ha nehezen tudunk kikapcsolni, ne vigyünk haza munkát, ne nézzünk felzaklató műsorokat lefekvés előtt, és semmiképpen ne vigyük magunkkal a laptopunkat az ágyba! A vibráló fények közelsége stimulálja idegrendszerünket, ami nagyban megnehezíti az elalvást.

Éjszakai pihenésünkre napközbeni tevékenységünk is hatással van. A frissítő mozgás, izmaink kellemes elfáradása elősegíti a nyugodt alvást. De vigyázzunk, hogy intenzív sporttevékenységet ne végezzünk közvetlenül lefekvés előtt, mert az felpörgeti a szervezetünket és megnehezíti az elalvást. Tanácsos a tervezett esti nyugovóra térés előtt 2-3 órával befejezni a testmozgást. Napközben tartózkodjunk minél többet a friss levegőn!

Ön tudta?

A kényelmetlen ágy, a nehéz vacsora, a stressz és az estére hazavitt munka egyaránt okai az alvásproblémáknak.

A hálószoba és az ágy szerepe

Nagyon lényeges, hogy milyen körülmények között térünk nyugovóra. Lefekvés előtt a hálóhelyiséget jól szellőztessük ki! A hálószoba legyen csendes, sötét, megfelelő hőmérsékletű. Ideálisnak a 19-20 oC hőmérséklet mondható, de a lényeg az, hogy mi jól érezzük magunkat.

Fekhelyünk legyen kényelmes, egyenetlenségektől mentes. Lehetőség szerint keményebb matracot válasszunk, természetes anyagból, amely jól szellőzik és nem marad meg benne a nedvesség. Az ágynemű készüljön bőrbarát anyagból, a párna ne legyen nagyon magas és kemény, mert az a gerinc számára megterhelést jelent.

Hálóruhánk igazodjon igényeinkhez, legyen természetes anyagú és szellős – de elsősorban számunkra legyen kényelmes. Alvás előtt legalább egy órával már ne étkezzünk, és természetesen kerüljük az éjszakai "nagy zabálásokat". Szervezetünknek, így emésztőrendszerünknek is szüksége van szünetre ahhoz, hogy munkáját jól tudja végezni másnap, azaz hozzájáruljon kipihentségérzésünkhöz.

Késő délután már ne fogyasszunk alkoholt, kávét, kólát, (fekete) teát. Ezek az italok felpörgetik a szervezetünket és az anyagcserénket, koffeintartalmuk stimulálja az idegrendszert, így nagyon megnehezíti az elalvás folyamatát, és nem teszi lehetővé a nyugodt alvást. A tea is nagy mennyiségű koffeint tartalmaz, csakúgy, mint a kávétartalmú italok és a kóla, a különbség annyi, hogy élénkítő hatása kiegyensúlyozottabb: lassabban alakul ki, és hosszabb ideig tart, a szervezetet nem pörgeti fel annyira.

Az altatók szedéséről

Az altató gyógyszert lefekvés előtt kb. fél órával kell bevenni, egyszerre 1, maximum 2 tablettát, kúraszerűen legfeljebb 3 hétig. Egyes izomlazító hatású hatóanyagok miatt alvási apnoe-ban, azaz légzéskimaradásban szenvedőknél (pl. erősen horkolók), illetve rossz légzésfunkciók esetén is óvatosnak kell lenni az alkalmazásukkal. Hazánkban gyakori az alkoholizmus, így különösen fontos hangsúlyoznunk, hogy ittas állapotban az altatók és nyugtatók kerülendők, az alkohollal való súlyos és kiszámíthatatlan együtthatásuk miatt.

Alvás megrendelésre

Számos gyógyszer befolyásolhatja az éjszakai alvásunkat. A szedett gyógyszerek ilyen hatására mindig kérdezzünk rá kezelőorvosuknál, hiszen a gyógyulás folyamata is sikeresebb, ha éjszakai nyugalmunk zavartalan, és szervezetünk alvás közben pihenhet, energiáit az esetleges betegségekkel való megküzdésre, a napközben szerzett károsodások kijavítására fordíthatja.

A népi praktikákban régóta alkalmazott módszerek segíthetnek minket, hogy elalvásunk és éjszakai pihenésünk kiegyensúlyozott legyen: a langyos mézes tej, a citromfű, a kaliforniai aranymák, a levendula, a komló különböző készítményei mind-mind segítségünkre lehetnek megfelelő alkalmazás esetén.

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok Szívritmuszavarok

Melyek a legjellemzőbb tünetek? Mikor forduljon orvoshoz?

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

Az álmok terápiás szerepe

Minden ember álmodott már valaha, és minden bizonnyal a legtöbbünkben, ha nem is mindenkiben, felmerült, hogy mit jelenthet az álma, jó-e egyáltalán...

A tartós alváshiány komoly betegségeket okozhat

Tapasztalták-e már, hogy ha egy-két napig álmatlanul forgolódnak, s csak pár órát alszanak éjjel, akkor a közérzetük, a hangulatuk nappal szinte...

Relaxációval a szorongás és a stressz ellen

A relaxáció pihenést, ellazulást jelent. A mindennapokban relaxáló hatású lehet egy séta, zenehallgatás, egy film megnézése. Bármi, ami kiszakít...

Testi betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

Az alvászavar jelentkezhet helytelen életmódbeli tényezők következményeként, illetve kísérhet bizonyos pszichés kórképeket. Ám hátterében testi...

Számít a szépsége? Fogadja meg ezt a 10 tanácsot!

Sokszor a legalapvetőbb dolgok elmulasztásával ártunk a legtöbbet szépségünknek. Tíz alapszabály bőrünk, hajunk, körmeink egészségének és...

Gyakran érzi fáradtnak magát? - Mi lehet az oka?

A fáradtság fogalma orvosilag nehezen definiálható, a fáradtság szubjektív, mindenki másképp éli meg. A fáradtság legtermészetesebb oka az...

Az élettani napszaki ritmus és a depresszió kapcsolata - ok-okozati összefüggések

A depresszió kialakulásának számos oka van. Ezek közül cikkünkben részletesebben az élettani napszaki ritmus felborulása és a depresszió közti...

Alvás csecsemőkorban

A szülőkkel való együttalvás újszülöttkorban sok ifjú párnál megannyi kérdést vet fel. Melyik a jobb: ha a szülőkkel alszik a kicsi, vagy ha...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.