Immunerősítő élelmiszerek

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Az egyik legismertebb immunerősítő élelmiszer a fokhagyma. A fokhagyma antimikrobiális hatását már Arisztotelész és Hippokratész is ismerte.

A mikrobaölő hatását a fokhagyma a benne lévő kénes kötéseknek köszönheti. Laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy a fokhagymalé a Staphylococcus és a Streptococcus baktériumok, valamint a bacilus és vibrió formák ellen is hatékony és megakadályozza a gombák terjedését is.

A legmagasabb koncentrációban a mikrobaölő hatóanyagok a fokhagymában találhatók meg, de előfordulnak más növényekben is, a vöröshagyma, a póréhagyma, a mogyoróhagyma és a metélőhagyma is nagy mennyiségben tartalmazza őket.

Figyeljen oda Ön is, hogy mit eszik!

További immunerősítő élelmiszerek

Mustárolaj, glükozinolát

A káposztafélék, például a vörös káposzta vagy a savanyú káposzta mustárolajat tartalmaznak, amely antimikrobiális hatású. Ez a hatóanyag megtalálható a nálunk kevésbé ismert zsázsában, de a tormában és a mustárban is. A fejes káposztában lévő glükozinolát antimikrobiális hatását kifejezetten a húgyutakban fejti ki.

Flavonoidok

A flavonoidok főleg a vírusok ellen hatékonyak, hatásukat a vírusfehérjékhez kötődve fejtik ki, korlátozzák a vírusok szaporodását. A flavonoidok színanyagok, melyek spektruma a sárgától a vörös-viola átmenetig terjed. Számos gyümölcsben, zöldségben megtalálhatóak, elsősorban a hagymában, a káposztában, az almában és a bogyós gyümölcsökben fordulnak elő. Klinikai vizsgálatok szerint a hagymából kivont hatóanyagot a szervezet sokkal nehezebben hasznosítja, mintha a hagymával együtt fogyasztjuk, és magából a hagymából jutunk hozzá.

Nyomelemek

Az immunrendszer fejlődéséhez és működéséhez szükség van olyan esszenciális anyagokra, amilyen a vas, a cink és a szelén. Változatos étrenddel megelőzhető ezek hiánya.

C-vitamin

C-vitaminban gazdag zöldség és gyümölcs például a kivi, a citrusfélék, a zöldpaprika, a savanyú káposzta és a cékla. A C-vitamin nem véd meg a kórokozók támadásaival szemben, de erősíti az immunrendszert, és így annak könnyebb dolga lesz legyőzni a betegséget: gyorsabban gyógyulunk és nem alakul ki súlyos betegség.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; gesundheit.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.