Az immunterápiák előnyei

szerző: Laczikó Dorottya, klinikai kutató - WEBBeteg
frissítve:

A daganatos betegek részéről felmerülő kérdések legtöbbször a nemzetközi szakirodalom által publikált eredményeket, a gyógyulás esélyeit, a terápiához való hozzáférés lehetőségeit, illetve a terápia lehetséges mellékhatásait érintik.

A téma cikkei

3/1 Az immunonkológia háttere és elméleti alapjai
3/2 Az immunonkológia hatásmechanizmusa és alkalmazása
3/3 Az immunterápiák előnyei

Az elmúlt évek során az immunológia számos új módszerrel állt elő a rák kezelésére, ezt a területet nevezzük immunonkológiának. Ezen immunterápiák növelik az immunválasz hatékonyságát a tumorokkal szemben. Az immunterápiák során vagy az immunrendszer bizonyos komponenseinek aktivitását stimulálják, vagy a rákos sejtek által az immunrendszer elnyomására termelt jeleket ellensúlyozzák.

Kik részesülhetnek immunterápiában?

Az immunterápia nem olyan széleskörűen alkalmazott, mint a műtét, a kemoterápia vagy a sugárterápia, azonban az immunterápiák elfogadott módszernek számítanak számos daganattípus kezelésére. Jelenleg a melanomában és a prosztatarákban szenvedő betegek számára elérhető az immunterápiás kezelés.

Európában számos immunonkológiai terápia van engedélyezés alatt, azért, hogy még több beteg számára elérhetők legyenek (például előrehaladott melanoma, tüdő-, bél-, vese-, prosztata és még egyéb rákos megbetegedésben szenvedők számára). Azonban az engedélyezési eljárások országonként változhatnak, így a terápiák egyes országokban gyorsabban elérhetővé válhatnak. Sok más olyan terápia létezik, amelyek jelenleg klinikai vizsgálatok alatt állnak, és a következő néhány évben hozzáférhetővé válhatnak a betegek számára.

Tovább Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre?

Hogyan működik az immunterápia a rákkal szemben?

Bizonyos immunterápiák meg tudják jelölni a rákos sejteket – mondhatni zászlót tűznek ki rájuk – így segítik az immunrendszert a rákos sejtek megtalálásában és elpusztításában. Más immunterápiák elősegítik egy intenzívebb, erősebb immunválasz kialakítását a rákkal szemben.

Mik a terápia előnyei más módszerekkel szemben?
Eddig a kutatók figyelme arra irányult, hogy olyan módszereket fejlesszenek ki, amelyek a rákos sejteket támadják, azonban ezzel együtt a legtöbb esetben elkerülhetetlen volt a rákos sejt környezetében lévő egészséges sejtek sérülése. Ezzel szemben az immunterápia során csakis a felismert rákos sejtek ellen indul be a pusztító folyamat. A terápia nagy előnye, hogy alkalmazható előrehaladott ráknál is, nem csak a betegség kezdeti stádiumában. Valamint, az immunmemóriának köszönhetően, hosszú távú megoldást eredményez. A terápia a kezelés befejezése után is segítséget nyújt a betegség kiújulásának elkerülésében. Vannak esetek, amikor az orvosoknak nem sikerül elérniük a rákos sejtek elpusztítását, de hosszú távú kontrollálására képesek.

Melyek a terápia hátrányai?

A terápia eredménye később jelentkezik, mint például a kemoterápia esetében, amikor is azonnal csökken a rákos sejtek száma. Az is előfordulhat, hogy a rákos sejt növekedésnek indul, mielőtt elpusztulna. Az immunterápiák okozhatnak mellékhatásokat, attól függően, milyen típusú immunterápiában részesül a beteg, és hogyan reagál arra a szervezete.

Vannak-e mellékhatások?

A leggyakoribb mellékhatások a bőrreakciók (a tű helyén): fájdalom, duzzanat, vörösség, viszketés, kiütés. Mellékhatásként jelentkezhetnek influenza típusú tünetek is; mint a láz, gyengeség, szédülés, hidegrázás, hányás, izom- és ízületi fájdalmak, fáradtság, fejfájás, légzési nehézség, alacsony vagy magas vérnyomás. További mellékhatásként léphet fel a duzzanat, súlygyarapodás (folyadék visszatartás miatt), szívdobogás, hasmenés, fertőzési kockázat. Valamint az immunterápiák okozhatnak súlyos vagy halálos kimenetelű allergiás reakciót is, azonban ezek nagyon ritkák.

Ezt olvasta már? Rák: az alváshiány is növeli a kockázatot

Az immunterápaia alkalmazásának típusai
  • Intravénás
  • Szájon át (tabletta vagy kapszula formájában)
  • Helyileg (krémet alkalmazva, amelyet a bőrbe kell bedörzsölni. Ilyen kezelések általában korai bőrrák esetén alkalmazandóak.)
  • Intravesicalis (közvetlenül a húgyhólyagba juttatva)

Hol végzik a kezelést?

Az immunterápiát elvégezhetik az orvosi rendelőben vagy a kórházak járóbeteg-rendelésén. Jelenleg a rákos betegek igen kicsiny százalékát (3%) kezelik ezzel a módszerrel, azonban az kutatók végtelenül bizakodóak az eljárással kapcsolatban. Ma még a legtöbb daganat esetén csak klinikai kutatások vizsgálati stádiumában való részvétel lehetséges.

Milyen gyakran kell a kezelést elvégezni?

Az, hogy milyen gyakran és milyen hosszú ideig kell folytatni a kezelést, az függ a rák típusától és stádiumától, az immunterápia fajtájától, illetve attól, hogyan reagál a test a kezelésre.

A fentiektől függően lehet, hogy mindennapos, heti vagy havi rendszerességgel kell a kezelésen részt venni. A kezelés néhány típusát ciklikusan adják, a kezelési periódusok és pihenő periódusok váltakozásával, időt adva a testnek a regenerációra, a válasz kialakítására és az új, egészséges sejtek pótlására.

Az immunterápiákra a betegek különbözőképpen reagálnak. Az hogy, hogyan fogja érezni magát a beteg, attól függ, hogy mennyire volt egészséges a kezelés megkezdése előtt, a rák típusától és stádiumától, valamint a terápia típusától és dózisától is.

Ezt olvasta már? 10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

Az elmúlt évek során az immunterápiában jelentős fejlődések születtek. A rák kezelésekor a legnagyobb kihívás, hogy a rák differenciálódott sejtekből épül fel, és nagymértékű genetikai mutációk jellemzik. A rákos sejtek megjelenése és viselkedése nagyon eltérő lehet akár egy daganaton belül is. Éppen ezért, hiába a módszer már ismert és bizonyította hatékonysága egyes rákos sejtek esetében, más daganatok sejtjei esetén még hosszú kutatási folyamatok állnak a terápiák kidolgozása előtt.

Laczikó Dorottya, klinikai kutatóForrás: WEBBeteg
Szerző: Laczikó Dorottya, klinikai kutató

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.