• Daganatos sejtek és az immunrendszer - Tudnivalók az immunonkológiáról

    Szerző: WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató

    Az immunonkológia egy újfajta megközelítése a daganatterápiáknak, amely az immunrendszert használja fel a rákos sejtek leküzdésére. Célja, hogy képessé tegye az immunrendszert a rákos sejtek veszélyének felismerésére, illetve az immunválasz elindítására a rákos sejtekkel szemben. Cikkünkben megismerheti az immunonkológia hátterét és elméleti alapjait szervezetünk működésének tükrében.

    A téma cikkei

    3/1 Az immunonkológia háttere és elméleti alapjai
    3/2 Az immunonkológia hatásmechanizmusa és alkalmazása
    3/3 Az immunterápiák előnyei

    Életünk során a testünkben lévő sejtek folyamatosan nőnek és osztódnak szigorú irányítás alatt, azonban néha a sejtek kontrollálatlan osztódásba és terjedésbe kezdhetnek, így alakulnak daganatos sejtekké. Több mint 200 különböző típusú rák létezik, a kutatók pedig folyamatosan keresik a megoldást a daganatos megbetegedések kezelésére. Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kapott az immunterápia a rákkal való küzdelemben. A klinikai kutatások még mindig korai stádiumban járnak, azonban nagyon ígéretes eredmények születtek eddig. A kutatók nemcsak abban bíznak, hogy sikerül a rákos sejteket elpusztítani, hanem hogy tartós aktivitás marad hátra a terápia után.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Hirdetés

    Hogyan működik az immunterápia? Hogyan lehetséges aktiválni az immunrendszert, hogy felismerje a rákos sejteket?

    Az immunterápia a biológiai terápiák egyik típusa. A biológiai terápiák során élő organizmusokból származó anyagokat használnak fel. Az immunonkológia az immunterápiáknak az a speciális része, amely a rákos sejtek kezelésével foglalkozik. A cél az, hogy képessé tegye az immunrendszert a rákos sejtek veszélyének felismerésére és az immunválasz elindítására velük szemben. A rákos sejtekre irányuló immunterápiák során vagy az immunrendszer bizonyos komponenseinek az aktivitását stimulálják, vagy a rákos sejtek által az immunrendszer elnyomására termelt jeleket ellensúlyozzák.

    Mi az immunrendszer és hogyan működik?
    Az immunrendszer feladata a védelem biztosítása testünk számára a különböző veszélyekkel szemben. Számos biológiai struktúrából, folyamatból és szervből áll, és megfelelő működés esetén felismeri az olyan fenyegetéseket, mint a patogénok, vírusok, baktériumok, paraziták, és képes felvenni velük a harcot. Az immunsejtek folyamatosan keringenek a vérben és keresik a gyulladást, a sérült szöveteket, sejteket. Ha egy sejt vírussal megfertőződik, azt el kell pusztítaniuk. A fertőzött sejtek más molekulákat fejeznek ki a felszínükön, jelezve a károsodást. Ezeket az immunsejtek felismernek és elindítják a sejt szétesését.

    Mi a helyzet a rákos sejtekkel?

    Az immunrendszer normális esetben egy érzékeny egyensúlyt tart fent a testünkben, felismeri és felveszi a harcot a rákos sejtekkel, de nem támadja a test saját sejtjeit. A rákos sejtek a test saját sejtjeiből kifejlődő kóros elváltozások, amelyek néha képesek megtéveszteni az immunrendszert egészséges sejteknek álcázva magukat, így nem indul ellenük támadás. Ezért a kutatók olyan immunterápiás fejlesztésen dolgoznak, amely kiküszöböli az immunrendszer hibáját és hatékonyan beindítja a védekező rendszert a rákos sejtek ellen, de az egészséges sejtekkel szemben nem.

    Hogyan tudnak elrejtőzni a rákos sejtek az immunrendszer elől?

    Ahhoz, hogy a rákos sejtek növekedni tudjanak, el kell kerülniük az immunsejtek általi felismerést, ezért olyan molekulákat fejeznek ki a felszínükön (pl.: PD-L1), amelyeket nem tekint testidegen anyagnak az immunrendszer, ezért nem indul be az immunreakció. A rákos sejtek csökkentik a felszíni tumor antigének (antigénnek nevezünk minden olyan anyagot, amellyel szembe a test immunválaszát vált ki) kifejeződését, így megnehezítik az immunrendszer általi felismerést.

    A rákos sejt a környezetében lévő sejtekben elősegíti olyan anyagoknak a kifejeződését, amely elnyomja az immunválaszt, és elősegíti a tumorsejtek szaporodását és túlélését.

    Ezen folyamatokat megismerve dolgoztak ki különböző célzott kezeléseket, amelyek kiküszöbölik az immunsejtek hibáját, és segítenek „leleplezni” az álarcot viselő rákos sejteket.

    Laczikó Dorottya, klinikai kutatóForrás: WEBBeteg
    Szerző:
    Laczikó Dorottya, klinikai kutató

    Módosítva: 2019.10.05 09:36, Megjelenés: 2017.04.18 14:35
   • Cikkajánló

    Melanoma kezelése

    Melanoma kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre?

    Aktívan inkontinenciával

    Aktívan inkontinenciával

    M. J., újságíró

    Milyen típusú termék a megfelelő azoknak, akik szeretnének aktívak maradni?

    Digitális Terápia: új lehetőség a daganatos betegek gyógyításában

    A digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Semmelweis Egyetem (SE) és az Oncompass Medicine (OCM). A megállapodást Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora és Peták István, Gábor Dénes Díjas rákkutató, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója írták alá 2020. 05.25-én, hétfőn a Minisztériumban.

    Precíziós onkológia az emlőrák kezelésében

    Az elmúlt évtizedekben az onkológia területén végbemenő szemléletváltás következtében az emlődaganatok kezelésében a klasszikus terápiás módszerek mellett egyre nagyobb szerepet kap a személyre szabott terápia, melyet precíziós onkológiának is nevezünk.

    Az immunterápiák előnyei

    A daganatos betegek részéről felmerülő kérdések legtöbbször a nemzetközi szakirodalom által publikált eredményeket, a gyógyulás esélyeit, a terápiához való hozzáférés lehetőségeit, illetve a terápia lehetséges mellékhatásait érintik.

    Az immunonkológia hatásmechanizmusa és alkalmazása

    Ismerje meg, miben különbözik az immunonkológia egyéb terápiás eljárásoktól, és azt is, hogy ez az eljárás pontosan mely daganattípusoknál, melyik stádiumban alkalmazható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Új - Távkonzultáció
    Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
    Dr. Tóth Judit

    Dr. Tóth Judit

    Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások