Daganatos sejtek és az immunrendszer - Tudnivalók az immunonkológiáról

szerző: Laczikó Dorottya, klinikai kutató - WEBBeteg
frissítve:

Az immunonkológia egy újfajta megközelítése a daganatterápiáknak, amely az immunrendszert használja fel a rákos sejtek leküzdésére. Célja, hogy képessé tegye az immunrendszert a rákos sejtek veszélyének felismerésére, illetve az immunválasz elindítására a rákos sejtekkel szemben. Cikkünkben megismerheti az immunonkológia hátterét és elméleti alapjait szervezetünk működésének tükrében.

A téma cikkei

3/1 Az immunonkológia háttere és elméleti alapjai
3/2 Az immunonkológia hatásmechanizmusa és alkalmazása
3/3 Az immunterápiák előnyei

Életünk során a testünkben lévő sejtek folyamatosan nőnek és osztódnak szigorú irányítás alatt, azonban néha a sejtek kontrollálatlan osztódásba és terjedésbe kezdhetnek, így alakulnak daganatos sejtekké. Több mint 200 különböző típusú rák létezik, a kutatók pedig folyamatosan keresik a megoldást a daganatos megbetegedések kezelésére. Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kapott az immunterápia a rákkal való küzdelemben. A klinikai kutatások még mindig korai stádiumban járnak, azonban nagyon ígéretes eredmények születtek eddig. A kutatók nemcsak abban bíznak, hogy sikerül a rákos sejteket elpusztítani, hanem hogy tartós aktivitás marad hátra a terápia után.

Ez a cikk is érdekelheti A leggyakoribb daganatok első tünetei

Hogyan működik az immunterápia? Hogyan lehetséges aktiválni az immunrendszert, hogy felismerje a rákos sejteket?

Az immunterápia a biológiai terápiák egyik típusa. A biológiai terápiák során élő organizmusokból származó anyagokat használnak fel. Az immunonkológia az immunterápiáknak az a speciális része, amely a rákos sejtek kezelésével foglalkozik. A cél az, hogy képessé tegye az immunrendszert a rákos sejtek veszélyének felismerésére és az immunválasz elindítására velük szemben. A rákos sejtekre irányuló immunterápiák során vagy az immunrendszer bizonyos komponenseinek az aktivitását stimulálják, vagy a rákos sejtek által az immunrendszer elnyomására termelt jeleket ellensúlyozzák.

Mi az immunrendszer és hogyan működik?
Az immunrendszer feladata a védelem biztosítása testünk számára a különböző veszélyekkel szemben. Számos biológiai struktúrából, folyamatból és szervből áll, és megfelelő működés esetén felismeri az olyan fenyegetéseket, mint a patogénok, vírusok, baktériumok, paraziták, és képes felvenni velük a harcot. Az immunsejtek folyamatosan keringenek a vérben és keresik a gyulladást, a sérült szöveteket, sejteket. Ha egy sejt vírussal megfertőződik, azt el kell pusztítaniuk. A fertőzött sejtek más molekulákat fejeznek ki a felszínükön, jelezve a károsodást. Ezeket az immunsejtek felismernek és elindítják a sejt szétesését.

Mi a helyzet a rákos sejtekkel?

Az immunrendszer normális esetben egy érzékeny egyensúlyt tart fent a testünkben, felismeri és felveszi a harcot a rákos sejtekkel, de nem támadja a test saját sejtjeit. A rákos sejtek a test saját sejtjeiből kifejlődő kóros elváltozások, amelyek néha képesek megtéveszteni az immunrendszert egészséges sejteknek álcázva magukat, így nem indul ellenük támadás. Ezért a kutatók olyan immunterápiás fejlesztésen dolgoznak, amely kiküszöböli az immunrendszer hibáját és hatékonyan beindítja a védekező rendszert a rákos sejtek ellen, de az egészséges sejtekkel szemben nem.

Hogyan tudnak elrejtőzni a rákos sejtek az immunrendszer elől?

Ahhoz, hogy a rákos sejtek növekedni tudjanak, el kell kerülniük az immunsejtek általi felismerést, ezért olyan molekulákat fejeznek ki a felszínükön (pl.: PD-L1), amelyeket nem tekint testidegen anyagnak az immunrendszer, ezért nem indul be az immunreakció. A rákos sejtek csökkentik a felszíni tumor antigének (antigénnek nevezünk minden olyan anyagot, amellyel szembe a test immunválaszát vált ki) kifejeződését, így megnehezítik az immunrendszer általi felismerést.

A rákos sejt a környezetében lévő sejtekben elősegíti olyan anyagoknak a kifejeződését, amely elnyomja az immunválaszt, és elősegíti a tumorsejtek szaporodását és túlélését.

Ezen folyamatokat megismerve dolgoztak ki különböző célzott kezeléseket, amelyek kiküszöbölik az immunsejtek hibáját, és segítenek „leleplezni” az álarcot viselő rákos sejteket.

Laczikó Dorottya, klinikai kutatóForrás: WEBBeteg
Szerző:
Laczikó Dorottya, klinikai kutató

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.