Élet a szívinfarktus után - mit szabad és mit nem?

Szerző: WEBBeteg

A szívinfarktus korunk gyakori, életet veszélyeztető betegsége, mely sajnos sok aktív korú embert érint, akiknek minél hamarabb vissza kell térniük a munka világába. Az idősebb emberek minél teljesebb gyógyulása is nagyon fontos, hiszen nem mindegy, hogy a beteg önállóan tudja-e folytatni addigi életét, vagy mások segítségére szorul.

A gyógyulás már a kórházba érkezés pillanatában elkezdődik, hiszen a ma Magyarországon elérhető terápiás eljárások az érelzáródás megszüntetését célozzák meg. A világszínvonalú infarktus-ügyeleti rendszerrel hazánkban mindenki a legmodernebb kezelésben részesülhet.

Élet a szívinfarktus után

Évtizedekkel ezelőtt – amikor még nem volt lehetőség a vérellátási zavar gyors megszüntetésére – a szívinfarktust követően hetekig kórházi körülmények között lábadoztak a betegek, de ma már a gyors és hatékony gyógyítási eljárás következtében legtöbbször néhány nap múlva el lehet hagyni a kórházat. A gyógyulás üteme természetesen függ a betegség súlyosságától, a károsodott szívizomtömeg nagyságától és a kísérő betegségektől is, ezért az utókezelés egyénre szabott. A rehabilitáció nem csak a fizikai edzésből, hanem viselkedés-terápiából, tanácsadásból és egészségnevelésből is áll.

Az első hetek

Az akut szakaszban kórházban gyógytornász segítségével történik a mobilizálás, a szakember figyeli a páciens terhelésre adott reakcióját, és ennek megfelelően határozza meg az elvégezhető mozgás mennyiségét. Az ellenőrző vizsgálatok során a kardiológus felméri a szív funkcióját, a károsodás mértékét, és a további kezelés módját ennek megfelelően állapítja meg. A korábbi életvitel elemzésével a jövőre vonatkozó tanácsokban részesül a páciens.

Lehetőség van kórházi és ambuláns rehabilitációra is, erről a páciens a kardiológiai osztályon a kezelőorvosától, illetve a kardiológiai szakambulanciákon az ellenőrző vizsgálatok alkalmával kaphat tájékoztatást. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy azok a betegek, akik szervezett mozgásprogramban vettek részt, a későbbiekben jobb funkcionális állapotba kerültek, és a szívinfarktus ismétlődésének kockázata is csökkent. Ezek a páciensek nagyobb arányban érik el a vérzsír-célértékeket, ideális testsúlyukat és hagyják abba a dohányzást is.

A legfontosabb: a szívinfarktus nem egyenlő a rokkantsággal

A mai gyógyító eljárásoknak köszönhetően minimalizálható a szívizom-károsodás mértéke, és a gyógyulás közel teljes lehet. Amennyiben jó a szívfunkció és a terhelhetőség, akkor a napi élet során szokásos tevékenységek folytathatóak – a testi-lelki egyensúly megőrzése érdekében kiegyensúlyozott fizikai, szellemi, és szexuális aktivitásra van szükség.

A szívinfarktust elszenvedett betegeknek élethosszig van szükségük néhány gyógyszerre – ezek lehetnek többek közt vérrögképződés-gátló, koleszterincsökkentő és szívizomvédő gyógyszerek, de az életmódbeli változtatások megtartása is nagy jelentőséggel bír. A család támogató segítsége hozzájárulhat a célok eléréséhez.

Változtasson életmódján!

Testtömegindex (kg/m²) Testsúlyosztályozás

  • < 16 súlyos soványság
  • 16 – 16,99 mérsékelt soványság
  • 17 – 18,49 enyhe soványság
  • 18,5 – 24,99 normális testsúly
  • 25 – 29,99 túlsúlyos
  • 30 – 34,99 I. fokú elhízás
  • 35 – 39,99 II. fokú elhízás
  • 40 ≤ III. fokú (súlyos) elhízás

(WHO)

A dohányzás azonnali elhagyása elengedhetetlenül szükséges. Nagyon fontos a megfelelő étrend kialakítása pl. az úgynevezett mediterrán diéta alkalmazásával: a halban, zöldségben gazdag étrend segít a rizikófaktorok csökkentésében. A normális testsúly (testtömeg-index 18,5-24,9 között), a kardiológus által meghatározott vérnyomás, vércukor és koleszterin értékek elérése fontos egy újabb szívroham megelőzésében.

A testtömeg-index kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével, ez jó közelítéssel átlagos testalkatú felnőtteknél segít megbecsülni a tápláltsági állapotot.

Fontos azonban figyelembe venni a haskörfogatot is: férfiaknál 102 cm alatti, nőknél 88 cm alatti értékre kell törekedni.

A rendszeres közepes intenzitású testmozgás folytatása a szervezett rehabilitáció után is nagy jelentőségű az újabb szívinfarktus elkerülése szempontjából.

Fontos a rendszeres kontrollvizsgálat is

Rendszeresen kardiológiai kontrollra is kell járni, ahol EKG-, időszakosan szívultrahang- és terheléses EKG-vizsgálat is történik. A kardiológus a vizsgálati eredmények alapján dönt a további teendőkről.

Mivel az újabb szív- és érrendszeri esemény előfordulása az első szívinfarktus utáni első évben 5-20% – a szívizomelhalás nagyságától, szövődményeitől és egyéb társbetegségektől függően – ezért nagyon fontos, hogy a betegek megértsék, hogy életük a saját kezükben van, és amennyiben az orvosi tanácsokat megfogadják, és életmódjukat ennek megfelelően átalakítják, szedik az előírt gyógyszereket, akkor jó esélyük van sokáig – még szívinfarktus után is – teljes életet élni.

(WEBBeteg; Forrás: Kardiológiai útmutató 2012, Ischaemias szívbetegek rehabilitációja
Kardiológia – Alapok és irányelvek (Szerk.: Préda István, Czuriga István, Édes István, Merkely Béla) 2009. Medicina könyvkiadó)

A Bayer Hungária Kft. által támogatott tartalom.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Forradalmasíthatja a szív- és...

Forradalmasíthatja a szív- és érgyógyászatot, valamint az onkológiai diagnosztikát az az új CT-készülék, melyet a világon elsők között...

A szívroham felismerése, jelei és...

Amikor valakiben felmerül a kérdés a szívroham tüneteit illetően, a legtöbben a mellkasi fájdalomra gondolnak. A tünetek megjelenési formáit számos...

Mi történjen, amikor a szívbeteg...

A gyermekkori szívbetegségek egyik része veleszületett, másik részük szerzett. A veleszületett szívbetegségek még magzati korban alakulnak ki. A...

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető...

Második infarktus - megelőzhető?

Elképzelni is nehéz azt, milyen érzés, amikor valakinek szívinfarktusa van: ezt tényleg csak azok tudják, akik át is élték. Ők viszont nagyon sokan...

Szívinfarktus - A fiatalokat is...

A szív- és érrendszeri megbetegedések – így a szívinfarktus is – manapság már nem csak a középkorú, illetve az idősebb korosztály betegsége...

Mi történik pontosan, amikor...

A szívünk folyamatosan dolgozó, speciális szerkezetű izomsejtekkel rendelkező szerv, átlagosan percenként 60-80 összehúzódással és elernyedéssel...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.