Karotinoidok

Mázi-Fülöp Nóra
szerző: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - WEBBeteg
megjelent:

A karotinoidok természetes pigmentek, melyek a zöldségek, gyümölcsök, sőt gombák és baktériumok színét is adják. Ők felelnek a sárga, narancssárga és a piros színekért. A zöld színű növényekben is megtalálhatók, azonban a klorofillnak köszönhetően ilyenkor nem lesz látványos a színhatásuk.

A karotinoidok típusai

Többszázféle karotinoidot ismerünk, de az étrendben legnagyobb mennyiségben jelen lévő karotinoidok a béta-karotin, alfa-karotin, likopin, béta-kriptoxantin, lutein és a zeaxantin.

A karotinoidok forrásai

A karotinoidok legfontosabb forrásai a sárgarépa, sütőtök, paradicsom, görögdinnye, citrom, narancs, kukorica, zöld levelesek, brokkoli és a pirospaprika, ám a legtöbb zöldség és gyümölcs tartalmazza őket különböző mennyiségben.

Táplákozási javaslatok a karotinoidok jobb hasznosulása érdekében

A karotinoidok zsíroldékony vegyületek, ezért érdemes a zöldségeket, gyümölcsöket zsiradékot is tartalmazó étkezés közben fogyasztani, hogy ezek az értékes anyagok hasznosulni tudjanak. Például szendvics mellé, salátaként hidegen sajtolt olajjal meglocsolva, a gyümölcsök mellé pedig olajos magvakat fogyasztva.

A karotinoidok egészségügyi hatásai

A karotinoidoknak számos pozitív hatásuk ismeretes. Antioxidáns aktivitásuknak köszönhetően megkötik a szabadgyököket, melynek köszönhetően szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek és az autoimmun betegségek megelőzésében is.

Az időskori látásromlás (makuladegeneráció) megelőzésében nagy szerepe van a luteinnek és zeaxantinnak. Ezek legfőbb forrásai a paradicsom és a kukorica, de a látás egészségéhez a béta-karotin is hozzájárul, hiszen szervezetünkben A-vitaminná alakul. Nagy előnye, hogy míg az A-vitamin könnyen túladagolható, béta-karotinból csak a szükséges mennyiség alakul át A-vitaminná.

Vizsgálatok a karotinoidok és daganatos betegségek kapcsolatáról

Számos vizsgálat készült és zajlik folyamatosan a karotinoidok és a daganatok kapcsolatáról.

Egy 42 tanulmányt összefoglaló metaanalízis azt találta, hogy a magasabb likopinfogyasztás összefügg a prosztatarák alacsonyabb előfordulásával. Érdemes tehát a férfiaknak több paradicsomot és paradicsomos ételt fogyasztani. Mivel a likopin hőstabil, ezért egész évben élvezhetjük az áldásos hatásait például sűrített paradicsom, paradicsomlé, passzírozott paradicsom formájában is. Nyáron pedig igazán frissítő likopinforrás a görögdinnye.

Mellrák esetében is megfigyelték a karotinoidok pozitív hatását, itt elsősorban a béta- és alfa-karotin, illetve a lutein játszott jelentős szerepet a megelőzésben. A felsorolt karotinoidokban gazdag ételek a sárgarépa, édesburgonya, sárgadinnye, sütőtök, brokkoli, zöld levelesek, kukorica, citrusok és a tojássárgája.

Egy 18 vizsgálatot magába foglaló metaanalízis alapján, összehasonlítva a legmagasabb és legalacsonyabb karotinoid vérkoncentrációval rendelkező alanyokat, kimutatták, hogy a legmagasabb likopin- és béta-karotin-koncentrációval rendelkezőknek 30%-kal kisebb esélyük volt a tüdőrák előfordulására. Ezzel ellentétben azt is találták a kutatók, hogy dohányzók és azbesztnek kitett egyének körében a magas dózisú béta-karotin-kiegészítés emelte a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Ehhez azonban 10-20-szor magasabb dózist fogyasztottak el étrend-kiegészítők formájában, mint amit egy ember normál esetben fogyasztana zöldségek, gyümölcsök formájában, tehát nagyon fontos, hogy elsősorban a természetben megtalálható formában vegyük magunkhoz ezeket a színanyagokat, étrend-kiegészítő fogyasztása esetén pedig legyünk nagyon körültekintőek az adagolást illetően.

És egy kis érdekesség

A flamingók tollazatának színe is a karotinoidokhoz köthető, hiszen az a karotinoidokban gazdag táplálékuk, az alga fogyasztásának köszönhető.

Mázi-Fülöp Nóra, dietetikusForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.