• A transzzsírsavak

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Az utóbbi évtizedekben Magyarországon egyre emelkedett az energia- és zsírbevitel, azon belül is a telített zsírsavbevitel, amely jelentős kockázatot jelent a szív- és érrendszeri, a daganatos betegségek és a diabétesz kialakulására.

        A zsiradékok természetesen nélkülözhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez, hiszen energiát szolgáltatnak szervezetünknek, biztosítják a megfelelő növekedést és a testhőmérsékletünket, részt vesznek többek között a hormonok előállításában. A zsírban oldódó vitaminok csak a jelenlétükben képesek felszívódni a tápcsatornából.

        Hirdetés

        A zsírsavaknak több csoportja van: lehetnek telítettek (nem tartalmaz kettős kötéseket a szénlánc), egyszeresen és többszörösen telítetlenek (egy vagy több kettős kötést tartalmaz a szénlánc). A telítetlen zsírsavaknak kétféle térbeli elrendeződése lehet: a természetes zsírsavak zöme „cisz” formában van jelen, a „transz” forma pedig részben mesterségesen előállított termékeknél jelentkezik.

        Depressziót válthat ki a zsíros ételek fogyasztása?


        Egy spanyol kutatás szerint a transz-zsírokban és telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása növeli a depresszióra való hajlamot. Depressziót válthat ki a zsíros ételek fogyasztása?>>

        A transz-zsírsavak kis mennyiségben természetes körülmények között kimutathatók a kérődzők tejében és húsában, valamint az emberi szervezetben is. Mesterségesen is létrehozhatóak lágy zsírok, olajok keményítésekor (pl. margaringyártásnál). A keményítés (hidrogénezés) során csökken a telítetlen zsírsavak mennyisége, mert belőlük transz-zsírsavak keletkeznek. Ezekben a módosított zsírsavakban megváltozik az atomok térbeli elhelyezkedése, csökken a kedvező hatású kettős kötések száma, és egyre inkább a telített zsírokhoz válnak hasonlóvá. Ennek tulajdonítható egészségre káros hatásuk.

        Régebben a növényi olajokat csak részlegesen hidrogénezték, ezért a margarinok nagy mennyiségű transz-zsírsavat tartalmaztak (elérhette a 10%-ot is), manapság azonban már korszerű eljárásokat, szobahőmérsékleten is szilárd növényi zsírokat használnak étkezési margarinok gyártásához. A margarinok transz-zsírsav-tartalma 1-2%, a vajé pedig 2-4% körül mozog. A kényelmi termékek úgy, mint levesporok, bolti sütemények, ételízesítők, gyorséttermi ételek fogyasztása esetén jelentős transz-zsírsav bevitellel kell számolnunk. Az OÉTI által 2012 októberében kiadott jelentésben tájékozódhatunk az egyes élelmiszerek transz-zsírsav-tartalmáról.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Egészségünkre gyakorolt hatásai közül bizonyítottan növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Kedvezőtlenül befolyásolja a koleszterin-egyensúlyt, ugyanis emeli a vérben a „rossz” (LDL) koleszterin szintjét, csökkenti a „jó” (HDL) koleszterin szintjét, fokozza az inzulinrezisztenciát, és a gyulladásos folyamatok kialakulását. Több kutatás összefüggést talált a magas transz-zsírsav-tartalmú étrend, valamint az elhízás, a cukorbetegség, és számos más megbetegedés között.

        A hazai és nemzetközi táplálkozási ajánlások szerint a napi összes energia bevitel 25-30%-a származzon zsírokból, és csupán 2%-át adhatják a transz-zsírsavak, míg az Egészségügyi Világszervezet ezt az értéket 1%-ban határozza meg. A várandós kismamák lehetőleg a legnagyobb mértékben iktassák ki az étrendjükből ezeket a zsírsavakat. A táplálékból átjutnak az anyatejbe, és a magzat szervezetében gátolják a többszörösen telítetlen zsírsavak szintézisét, amelyek elengedhetetlenek a magzat egészséges fejlődéséhez és növekedéséhez.

        (WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

        Módosítva: 2014.09.21 08:11, Megjelenés: 2014.09.21 08:11
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Az idegbecsípődés

        Az idegbecsípődés

        Dr. Berky Zsolt

        A kiváltó ok mielőbbi megszűnésével a tünetek nyomtalanul elmúlhatnak.

        Bőrfelszíni sérülések

        Bőrfelszíni sérülések

        WEBBeteg - Szponzorált tartalom

        A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

        Mennyi folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek?

        Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.

        Megtévesztőek lehetnek a mentes élelmiszerek

        Egyre többen keresik a megváltoztatott összetételű, mentes élelmiszereket, de ezek megtévesztőek lehetnek - mondta Miháldy Kinga dietetikus az M1 aktuális csatornán pénteken.

        Elkerülhetőek-e a transzzsírsavak?

        2015. február 18-tól nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amelynek zsírtartalmában a transz-zsírsavak aránya 2 százalék feletti. A rendelkezés azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. De mik is azok a transz-zsírsavak?

        Transzzsírsavak: miért mérgeztek minket a gyártók?

        Nem minden uniós tagországban van szabályozva a transzzsírsavak megengedett aránya, ahol már megtették, ott a határérték 2 százalék. Ezt szeretnék nálunk is bevezetni jövőre. Megnéztük: az egyik közkedvelt hazai gyártású csokis nápolyi transzzsírsavtartalma több mint 14 százalék.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA