A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó és Irinyi-Barta Tünde

A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon.

LDL-koleszterin, HDL-koleszterin

Vérünkben a koleszterin szállítása fehérjékhez kötötten zajlik (lipoproteinek). A HDL (high density lipoprotein) az úgynevezett jó koleszterin, mivel ebben a formájában szállítódik vissza az erekből a koleszterin a májba, ahol lebomlik.

Ezzel szemben az LDL (low density lipoprotein) a májból a sejtek irányába szállítja a koleszterint, tehát az LDL-koleszterin a májból a sejtek felé tart. Minél több LDL-koleszterin van a vérben, annál több „ütközik össze” közülük, és az ilyen „balesetek” helyén az érfalon az LDL-molekulák megtapadnak, az általuk szállított koleszterinnel együtt. Így kialakul egy ördögi kör: A zsíros lerakódások miatt az erek ezeken a pontokon sérülékennyé válnak, elveszítik rugalmasságukat. Ezeken a helyeken nagyobb valószínűséggel következnek be újabb „balesetek”, vagyis egyre több és több LDL-koleszterin akad meg és rakódik le az érfal ezen pontjain. Ha ez sokszor megismétlődik, végül az ér belső felületén egy vastag, sok koleszterint tartalmazó kemény rétegekből álló fal, azaz plakk képződik, aminek következtében az ér terhelés közben már nem képes rugalmasan megnyúlni, ehelyett bereped. Emellett az erek átmérője a lerakódott plakkok miatt kisebb lesz. Kialakul az érelmeszesedés (arteriosclerosis).

A HDL-koleszterin-LDL-koleszterin nem megfelelő arányának következményei

A koleszterin anyagcseréje sokrétű, összetett folyamat. Az emberi szervezetben a máj termeli/szabályozza a koleszterin szintjét, felszívódása a vékonybélben történik. Így a szervezet megfelelő szinten tartja a vérben jelen lévő koleszterin szintjét. Ha egy egészséges ember koleszterintartalmú élelmiszert fogyaszt, a máj lassuló koleszterintermeléssel, illetve fokozott felszívódással reagál. Ezáltal kiegyensúlyozottan és állandó szinten marad a koleszterinszint.

A vér koleszterinszintjére az ételek magas telítettzsírsav-tartalma van hatással, nem pedig a bennük található koleszterin. Tehát a zsíros ételek fogyasztása meg fogja emelni, de nem a bennük lévő koleszterin miatt, hanem a magas telítettzsírsav-tartalmuk miatt.

Az érelmeszesedés mellett a nem megfelelő HDL-koleszterin/LDL-koleszterin arány (alacsony HDL-koleszterin-szint, magas LDL-koleszterin-szint) vérrög (thrombus) képződéséhez is vezethet, mivel a plakkok miatt rugalmasságukat vesztett érfalak repedéseinél, sérüléseinél vérrögök keletkeznek, amelyek szintén lerakódnak az érbelhártyán. Mindkét betegség, illetve folyamat (érelmeszesedés, vérrögképződés) végzetes következményekkel jár: ezek talaján alakul ki ugyanis a szívkoszorúér-betegség, ami kezelés híján szívinfarktushoz vezet. A vérrögök miatt tüdőembólia és stroke is kialakulhat. A nem megfelelő HDL-koleszterin/LDL-koleszterin arány következménye lehet az úgynevezett kirakatnéző betegség is, ami alatt az alsó végtagok területén lévő artériákban bekövetkezett elzáródást vagy kialakult szűkületet értjük.

Kockázati tényezők

A helytelen táplálkozás és a túlsúly két jelentős rizikófaktor, ami könnyen a vérzsírszint emelkedését okozhatja. Ezek mellett a mozgáshiány és az olyan öröklött tényezők, amelyek a zsíranyagcsere zavarát okozzák, továbbá a pajzsmirigybetegségek a velük járó romló vérzsírértékek révén mind növelik az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

Hogyan csökkenthető a magas koleszterinszint?

A magas koleszterinszint csökkentése két módon lehetséges: egyrészt a táplálékkal felvett telített zsírsavak mennyiségének csökkentésével (ami a szervezetben koleszterinné alakul), másrészt a szervezet koleszterintermelésének korlátozásával. A telítettzsírsav-bevitel csökkentése könnyebben megvalósítható és veszélytelen: az emberi szervezet koleszterinszükségletét ugyanis teljes mértékben fedezi a májban termelődő mennyiség, így hiányállapot kialakulásától nem kell tartanunk. A helytelen étkezési szokások megváltoztatásával, következetesen egészséges táplálkozással nagyon jó eredményeket lehet elérni. Azonban, ha ennek ellenére sem történik kellő mértékű javulás, orvosa koleszterinszint-csökkentő gyógyszer szedését rendelheti el a diéta mellé indokolt esetben.

A májban történő koleszterinelőállítást korlátozni csak gyógyszeresen lehet. Ha tehát genetikailag öröklött, familiáris hiperkoleszterinémia, azaz öröklötten magas koleszterinszint áll fenn, amikor eleve magasabb a vérből kimutatható koleszterinszint (korlátozott telítettzsírsav-bevitel mellett is), koleszterinszint-csökkentő gyógyszer szedésére is szükség lehet, természetesen a telítettzsírsav-bevitel korlátozása ilyenkor is fontos, hogy a szervezetet ne terheljük pluszban, ugyanezen okból kifolyólag náluk a koelszterinbevitel csökkentése is elengedhetetlen.

Nagyon fontos, hogy amennyiben orvosa koleszterincsökkentő gyógyszerek szedését rendelte el, akkor azt az előírt adagolásban szedje. A gyógyszerszedés mellett is, és abban az esetben is, ha nem szed gyógyszert, fontos odafigyelnie az egészséges életmódra, a helyes táplálkozásra és a rendszeres, mérsékelt intenzitású, nem megerőltető testmozgásra (pl. séta, úszás, kerékpározás).

Mire figyeljen az egészséges táplálkozásra való átállás során?

A koleszterin csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő. Egészséges személyeknél az étkezéssel bevitt koleszterin minimális hatással van a szervezetre. Az érzékenyebbeknél megemelkednek ugyan az értékek, de az LDL és a HDL is, tehát a jelenlegi állásfoglalás szerint az étkezési koleszterin nem jelent fokozott kockázatot a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulására. Viszont más a helyzet a már említett, öröklötten magas koleszterinszinttel rendelkezőknél, mivel az ő szervezetük nem képes kompenzálni az elfogyasztott koleszterin miatt megmelkedett koleszterinszintet, esetükben a koleszterinbevitel tehát tovább emeli az eleve magas koleszterinszintet.

Mindamellett, hogy rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, a tyúktojásnak nagyon magas a koleszterintartalma, azonban csak a tojássárgája tartalmaz koleszterint. Akinek öröklötten magas a koleszterinszintje, tehát nem ajánlott fogyasztania. Azonban egészséges emberek számára a fent részletezett okokból napi 1-2 tojás elfogyasztása nem jelenthet gondot a változatos étrend részeként. Számos élelmiszer tartalmaz(hat) tojást, így a tészták és pékáruk is. A tenger gyümölcseinek, amilyen például a garnéla is, kimagaslóan nagy a koleszterintartalmuk, ezért fogyasztásuk nem ajánlott az öröklötten magas koleszterinszinttel élőknek. A tej és a vaj is sok koleszterint tartalmaz. Ezek helyett a sovány tejtermékeket válassza!

Minél zsírosabb egy étel, annál magasabb a telítettzsírsav-tartalma, amiből a szervezetben aztán koleszterin képződik. Ezért mindenkinek alapvetően fontos a zsíros ételek fogyasztásának kerülése. Amennyiben vérzsírszintje a normál értéknél magasabb, ajánlott mielőbb váltani rostokban gazdag és zsírszegény étrendre, amelyet nagyrészt növényi eredetű élelmiszerekből kell összeállítani.

Fontos tudni! Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

Ha gyógyszeres kezelésre van szükség

Ha az egészséges életmódra való átállás nem hoz kellő eredményt, akkor gyógyszerszedés válhat szükségessé a vérzsírértékek rendezésére. De figyelem! A gyógyszerszedés mellett sem odázható el az egészséges életmódra való váltás! A magas koleszterinszint csökkentését célzó terápiának ugyanis az életmódváltás elengedhetetlen és szerves része, a gyógyszeres kezelésre kiegészítésképp kerül sor akkor, ha a koleszterinszintet nem sikerül a normál értékre lecsökkenteni önmagában az életmódváltással, vagy öröklötten olyan magasak a vérzsírértékek, hogy gyógyszeres kezelést tesznek szükségessé.

Ha vérzsírértékei nincsenek rendben, minden esetben kérje orvosa tanácsát!

Olvasson tovább! Egy alattomos betegség súlyos szövődményekkel: az érelmeszesedés következményei

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító;
gesundheit.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Többszázezer már felismert...

Hazánkban 100 000 lakosra számítva 7700 szív- és érbeteg él. Ennek a számnak közel fele koszorúér-betegség.

Miért gyakoribb a trombózis...

Tudományos tapasztalat, hogy az életkor növekedésével fokozódik a véralvadás, így tehát arra lehet számítani, hogy egyre több vérrög képződik...

Miért magas a koleszterinszintem?

A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan...

Hasznos tippek a koleszterinszint...

A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés...

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik...

Hogyan mérsékelhető a...

A koleszterin a köztudatban szinte csak rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet...

A koleszterinszint csökkentése...

A koleszterinszint-csökkentők legfontosabb csoportját a sztatinok jelentik. Melyek a kedvező tulajdonságai és esetleges mellékhatásai?

A rettegett magas koleszterinszint...

Magas a koleszterinszintem - halljuk számtalanszor. Azok az emberek, akik ilyen problémával küzdenek, általában vigyáznak az ételekkel és gyógyszert...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.