• A napi zöldség és gyümölcsfogyasztás - Milyen előnyökre számíthat?

        Szerző: Medipress

        Mindenki tudja, hogy a zöldség-és gyümölcsfogyasztás több okból is fontos, de egy új kutatás a szívbetegségek elleni védekezést is feltette a listára.

        Több mint 300 000 ember adatait elemezték 6 európai országból. A 40-85 év közötti résztvevőket az Európai Rák-és Táplálkozási Vizsgálat keretében átlagosan 8,5 évig követték nyomon.

        Hirdetés

        A European Heart Journal január 18-i számában megjelent cikk tanúsága szerint 1 636-an haltak meg ischemiás szívbetegségben, ami a leggyakoribb formája ennek a megbetegedésnek, és a vezető halálok is egyben kontinensünkön. Az ebben szenvedők vérkeringése leromlik a szívben, ami anginát, mellkasi fájdalmat és szívinfarktust okoz.

        Egészséges táplálkozás


        Az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, hiszen szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége. Összeszedtük Önöknek, hogy mi mindent kell étrendjükbe iktatni, ha étkezéseikkel egészségüket akarják szolgálni. Egészséges táplálkozás - de hogyan?>>

        A tanulmány eredményei szerint azoknak, akik legalább napi nyolc adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, 22 százalékkal csökkent az esélyük arra, hogy ischémiás szívbetegségben haljanak meg, mint azoknak, akiknek háromnál kevesebb alkalommal került a tányérjukra ezekből az élelmiszerekből.

        Egy adag mennyiségét 80 grammban állapították meg, mely megfelel egy kisebb banánnak, egy közepes almának vagy egy kis darab répának.
        Két adag felett minden további adag egyenként 4 százalékkal csökkentette a betegség esélyét.

        Napi öt adag zöldség és gyümölcs...

        Más szavakkal, ha valaki öt adag zöldséget és gyümölcsöt eszik egy nap, annak 4 százalékkal kisebb a kockázata a halálos betegségre, mint annak, aki csak négy adagot vesz magához, és így tovább.  - nyilatkozta a vezető szerző, Francesca Crowe az Oxfordi Egyetem Rákepidemiológiai Egységéből. 

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!
        Az elemzés fő üzenete az, hogy több zöldség és gyümölcs fogyasztásával csökken az ischémiás szívbetegség miatti halálesetek kockázata.

        Az eredmények közlése terén azonban nem árt az óvatosság, mivel az még nem biztos, hogy esetleg nem az étrend vagy az életmód más komponense áll az összefüggés mögött.  – jegyezte meg Crowe.

        Ha jól megtervezett intervenciós tanulmányok révén meg tudnánk érteni a zöldség-és gyümölcsfogyasztás valamint az ischémiás szívbetegség mögött meghúzódó biológiai mechanizmusokat, akkor talán meg tudnánk határozni, hogy ez az összefüggés véletlenszerű e  - jelentette ki Crowe.

        (forrás: Medipress.hu)
         

        Legutóbb frissült: 2011.01.31 18:37
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Diabétesz gyermekeknél

        Diabétesz gyermekeknél

        Dr. Horváth Balázs

        Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Szívbetegségek és hőség: Hogy lehet könnyebben elviselni?

        A nyári magas hőmérséklet sokakat megvisel. Különösen az idősek, a várandós nők és a betegek szervezetét terheli meg a nagy hőség.

        Szívbetegséghez vezethet az öröklötten magas koleszterinszint

        Azoknak az embereknek, akiknek genetikailag magasabb a koleszterinszintje, fiatalon is nagyobb az esélyük a szívbetegségekre, mint a normál értékkel rendelkezőknek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa az összefüggésekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

        11 egészséges élelmiszer, amit nem fogyasztunk

        Táplálkozási szakértők már évekkel ezelőtt összeállítottak egy listát, olyan egészséges élelmiszerekről, amelyeknek tisztában vagyunk egészségvédő hatásaival, tudjuk, hogy fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük.

        Milyen az egészséges ünnepi menü?

        A karácsonyi menüsor tervezésekor nem árt, ha a finomabbnál finomabb ételek egészséges összetételére is gondot fordítunk. Legyen szó akár hagyományos menüsorról, akár új ízekkel szeretnénk kedveskedni szeretteinknek, egyformán választhatunk olyan alapanyagokat, amelyekkel egészséges és egyúttal ízletes ünnepi menüt állíthatunk össze.

        Elérhetővé válhat a vitamindúsabb zöldségek és gyümölcsök termelése

        Dr. Tóth Szilvia Zita, szegedi növénybiológus és csoportja a C-vitamin termelődését, szerepeit és a növényeken belüli szállítási folyamatait vizsgálja. A minőségi változásra lenne igény a termelők felől, kérdés, a vásárlók mennyire fogékonyak a külcsín mellett a beltartalomra.

        Életmódváltás: Minden csak elhatározás kérdése!

        Az egészséges élet kulcsa a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás, de a gyakorlatban sokszor mégsem olyan egyszerű ezeket megvalósítani. Melyek a buktatói, hogyan vészeljük át a kezdeti nehézségeket, és milyen változásokat tapasztalhatunk, ha belevágunk? Egy életmódváltó olvasónk most választ ad ezekre a kérdésekre.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.