Bab, lencse, borsó - Ezért fontos a hüvelyes növények fogyasztása!

Irinyi-Barta Tünde
Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Közéjük sorolhatóak az alábbiak: bab (száraz, zöld, lóbab stb.), lencse (barna, vörös, sárga stb.), borsó (zöld, sárga, csicseri), valamint a szója. Fogyasztásuk rendszeresen, hetente minimum egyszer ajánlott.

Magas fehérjetartalmuknak köszönhetően önálló fogásként is fogyaszthatjuk, a hús kiváltására igen alkalmasak. A vegetáriánusok, vagy vegánok étrendjében ideális és alapvető fehérjeforrásnak számítanak. Húsmentes étrend esetén figyelni kell a hüvelyesek aminosav-tartalmára, ugyanis a húsokkal ellentétben nem számítanak teljes értékű fehérjeforrásnak. Ez annak köszönhető, hogy amíg a húsokban minden esszenciális fehérje egyaránt megtalálható, addig a hüvelyesekben néhány aminosav (például a metionin) kisebb mennyiségben van jelen. Gabonafélékkel kiegészítve (például kukorica, barnarizs, köles, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek) azonban teljes értékű fehérjékhez juthatunk.

Helyes táplálkozás - de hogyan?
Az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, hiszen szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége. Összeszedtük Önöknek, hogy mi mindent kell étrendjükbe iktatni, ha étkezéseikkel egészségüket akarják szolgálni.

Helyes táplálkozás - de hogyan?

Zsírtartalmuk alacsony, azon belül is az egészségesebb, többszörösen telítetlen zsírsavak találhatóak meg bennük, ezáltal jól beilleszthetőek zsírszegény diétán élők étrendjébe, fogyókúrába.

Annak ellenére, hogy viszonylag magas a szénhidráttartalmuk, bátran fogyaszthatják cukorbetegek is, hiszen a glikémiás indexük alacsony, kis mértékben, és fokozatosan emelik meg a vér glükózszintjét, gátolják a hirtelen vércukorszint-emelkedést. Nyersen történő fogyasztásukat érdemes mellőzni, mert úgynevezett antinutritív (emésztést, hasznosulást gátló) anyagokat tartalmaznak, mint például különböző enzimgátlók és lektinek. Ezeket magas hőmérsékletű behatással (főzés, sütés) lehet hatástalanítani.

Rosttartalmuk kimagasló, amelynek köszönhetően segítik a bélműködést, jótékony hatással vannak az emésztőrendszerünkre. Ha rendszeresen, változatosan fogyasztjuk ezeket a hasznos növényeket, megelőzhetjük többek között az elhízás, a cukorbetegség, az emésztési problémák, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a béldaganatok kialakulását. Csökkentik a magas koleszterinszintet, és a vérnyomást is.

Vitamin- és ásványi anyagok szempontjából változatos összetételűek. Magas a B5-, E-vitamin- és biotintartalmuk, gazdagok kalciumban, káliumban, rézben, folsavban, magnéziumban és vasban.

A könnyen beszerezhető és olcsó hüvelyes növényekkel változatossá és egészségessé tehetjük az étrendünket, fogyasztásukkal elűzhető a téli depresszió, és nem utolsó sorban számos betegség megelőzésében és gyógyításában is nagy szerephez jutnak. Az év bármely szakában főzhetünk belőlük levest, főzeléket, köretet, egytálételt, püréket, de akár szendvicskrémeket, pástétomokat is. Az őrleményeikből (például szójaliszt, borsóliszt) készíthető ételeknek pedig csak a képzeletünk szab határt.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Forrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

11 egyszerű tanács a rák...

Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb...

Ételek, amik fiatalosan tartanak

Az alábbiakban felsorolt ételek és italok segítenek a szervezetnek megbirkózni az öregedés által jelentkező problémákkal. Építse be ezen ételeket...

Húsfogyasztás: csak mértékkel

A hús alapvető emberi élelmiszer. Soha nem volt olyan olcsó, és soha nem fogyasztották olyan nagy mennyiségben, mint napjainkban. A húsfogyasztás az...

Melyek a legegészségesebb...

Gondolná, hogy a sör rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz? Tudta, hogy a marhahús egészségünk egyik kulcsa lehet? Az egészséges életmód...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.